Joomla 5.2.2 Security & Bugfix Release
Joomla 5.2.2 je nyní k dispozici. Jedná se o bezpečnostní vydání pro Joomla 5.x.
Joomla 5 nebo WP
14. pro 2024 21:22 - 15. pro 2024 09:20 #149974
Odpověď od Kavato
Uživatel
V configuration.php mám nyní livesite s HTTPS
Originální .htaccess od Wedos zachováno
vygenerovaný SSL certifikát mám
V Globálním nastavení Joomla máte zapnuté v Nastavení SEO: Přátelské URL "ano", Použít přepis URL "ne"
V Systém - Systémové informace - Práva složek je vše zelené? "ano"
V Globálním nastavení Joomla máte zapnuté: Vynutit HTTPS? "ano pro celý web"
Cache v Joomla máte povypínané? "nenašel jsem kde"
Po úpravách jste spustil v administraci Wedos opravu oprávnění? "ještě jsem nepřepsal htaccess"
htaccess.txt v Joomla na .htaccess a upravil?
Přidat:
Code:
Zakomentovat:
Odkomentovat:
tady potřebuju poradit víc pro ty pomalejší, jako jsem momentálně já , kam přesně v htaccess přidat a kde zakomentovat a odkomentovat
Díky
Originální .htaccess od Wedos zachováno
vygenerovaný SSL certifikát mám
V Globálním nastavení Joomla máte zapnuté v Nastavení SEO: Přátelské URL "ano", Použít přepis URL "ne"
V Systém - Systémové informace - Práva složek je vše zelené? "ano"
V Globálním nastavení Joomla máte zapnuté: Vynutit HTTPS? "ano pro celý web"
Cache v Joomla máte povypínané? "nenašel jsem kde"
Po úpravách jste spustil v administraci Wedos opravu oprávnění? "ještě jsem nepřepsal htaccess"
htaccess.txt v Joomla na .htaccess a upravil?
Přidat:
Code:
Code:
RewriteEngine On
RewriteCond %{HTTP_HOST} !^www\.
RewriteRule ^(.*)$ https://www.%{HTTP_HOST}/$1 [R=301,L]
Code:
RewriteCond %{HTTPS} off
RewriteRule (.*) https://%{SERVER_NAME}/$1 [R=301,L]
Header set Content-Security-Policy "upgrade-insecure-requests;"
Zakomentovat:
Code:
# Options +FollowSymlinks
Odkomentovat:
Code:
RewriteBase /
tady potřebuju poradit víc pro ty pomalejší, jako jsem momentálně já , kam přesně v htaccess přidat a kde zakomentovat a odkomentovat
Díky
15. pro 2024 09:38 #149975
I'm sorry, my responses are limited...you must ask the right questions.
Odpověď od Bong
Moderátor
Opravit práva v administraci Wedos můžete hned. Když to uděláte, už se v soubory na webu nepracujte přes FTP. Pokud ano, zase hned spusťte opravu.
Mezipaměť Joomla vypnete v Globální nastavení - Systém - Mezipaměť, v Globální nastavení - Server - Komprese GZIP. Případně ještě vypnout plugin Systém - Mezipaměť. Při stavbě webu potřebujete, aby se změny projevily okamžitě. V povozu si to zase zapnete podle potřeby.
Úprava htaccess není složitá. Otevřete si htaccess.txt na webu (pomocí Phoca Commanderu) a najděte si 'RewriteEngine On', to nahraďte tím, co jsem psal...
Pak si najděte ' Options +FollowSymlinks ' a přidejte před to #, najděte ' # RewriteBase / ' a naopak # smažte.
Po uložení můžete zkusit htaccess.txt přejmenovat na .htaccess , vyčistit cache prohlížečů (CTRL+F5) a vyzkoušet, jestli web chodí.
Mezipaměť Joomla vypnete v Globální nastavení - Systém - Mezipaměť, v Globální nastavení - Server - Komprese GZIP. Případně ještě vypnout plugin Systém - Mezipaměť. Při stavbě webu potřebujete, aby se změny projevily okamžitě. V povozu si to zase zapnete podle potřeby.
Úprava htaccess není složitá. Otevřete si htaccess.txt na webu (pomocí Phoca Commanderu) a najděte si 'RewriteEngine On', to nahraďte tím, co jsem psal...
Pak si najděte ' Options +FollowSymlinks ' a přidejte před to #, najděte ' # RewriteBase / ' a naopak # smažte.
Po uložení můžete zkusit htaccess.txt přejmenovat na .htaccess , vyčistit cache prohlížečů (CTRL+F5) a vyzkoušet, jestli web chodí.
Poděkovali: Kavato
15. pro 2024 15:08 #149976
Odpověď od Kavato
Uživatel
Tak jsem udělal snad vše dle Vašich rad a funguje to , ještě ověřim na více prohlížečích a skrze mobil, ale vypadá to že je to dobré.
Ještě dotaz k upravení htaccess: prosím o kontrolu, zda je to takto správně upravené, či zda má být smazáno
to RewriteEngine On
Jinak všechny vypsané (pluginy, doplňky) jsem nainstaloval, povolil (pokud sem koukal dobře, některé byly automaticky povoleny, zbylé jsem povoloval já)
Moc děkuji za rychlou pomoc.
Ještě dotaz k upravení htaccess: prosím o kontrolu, zda je to takto správně upravené, či zda má být smazáno
to RewriteEngine On
Code:
## These directives are only enabled if the Apache mod_rewrite module is enabled
<IfModule mod_rewrite.c>
RewriteEngine On
RewriteCond %{HTTP_HOST} !^www\.
RewriteRule ^(.*)$ https://www.%{HTTP_HOST}/$1 [R=301,L]
RewriteCond %{HTTPS} off
RewriteRule (.*) https://%{SERVER_NAME}/$1 [R=301,L]
Header set Content-Security-Policy "upgrade-insecure-requests;"
## Begin - Rewrite rules to block out some common exploits.
# If you experience problems on your site then comment out the operations listed
# below by adding a # to the beginning of the line.
# This attempts to block the most common type of exploit `attempts` on Joomla!
#
Jinak všechny vypsané (pluginy, doplňky) jsem nainstaloval, povolil (pokud sem koukal dobře, některé byly automaticky povoleny, zbylé jsem povoloval já)
Moc děkuji za rychlou pomoc.
15. pro 2024 16:23 #149977
Odpověď od Bong
Moderátor
Ano, je to tak dobře.
"RewriteEngine On" je příkaz, ten tam byl a je potřeba ho zachovat, jinak by to nefungovalo...
"RewriteEngine On" je příkaz, ten tam byl a je potřeba ho zachovat, jinak by to nefungovalo...
15. pro 2024 17:42 #149978
Odpověď od Linelabcz
Admin
Tohle vlákno se mělo jmenovat "Jak nainstalovat Joomla 5 na Wedos" .
15. pro 2024 18:39 #149979
Odpověď od Kavato
Uživatel
No tohle vlákno asi bude universal všeho co budu potřebovat , abych tady nezaspamoval celou diskuzi vším na co se budu ptát, jakož-to zelenáč joomly. Ale už nyní se mi zamlouvá mnohem více než WP. Tak snad nenarazim na nějaký "kámen úrazu".