Přihlásit se

Joomla 6.0

Dne 14. října 2025 bylo oficiálně vydáno Joomla 6.0 (kódové jméno Kuimarisha) společně s Joomla 5.4 (Kutegemea). Joomla 5.1 přinesla zabezpečené TUF aktualizace, ale s Joomla 5.4 / 6.0 přichází automatické aktualizace jádra, které budou probíhat bezpečně a bez nutnosti manuálního zásahu.

Čeština pro Visual Styles Modules

27. pro 2025 04:11 #150879
Čeština pro Visual Styles Modules od Pavel74
Začátečník
Vzpomněl jsem si, že mám i češtinu pro Visual Styles Modules: storejextensions.org/extensions/visual_styles_modules.html

Už jsem tu komponentu delší dobu nepoužil, tak jsem na ni zapomněl. Řekl bych, že u ní se čeština obzvláště hodí. Měl jsem s ní největší problém bez češtiny ji používat. Najdu to a hned to posílám panu Bong.

Jinak jsem se rozhodl, že nejpozději v lednu koupím GDPR: storejextensions.org/extensions/gdpr.html
Tak pak bude také kompletní čeština.

28. pro 2025 18:23 #150880
Odpověď od Cony
Moderátor
Před nákupem ještě vyzkoušejte n3t Cookie Consent :)

Princip fungování té komponenty GDPR a některé věci, které v ní nelze moc dobře řešit byly právě jedním z hnacích motorů k vytvoření n3t Cookie Consent. Diskuse okolo toho tu bude někde pár let zpátky...

28. pro 2025 19:10 #150881
Odpověď od Pavel74
Začátečník
Na druhou stranu je tam dobré to, že to jde integrovat s komponentou JRealtime Analytics. Sledování statistik zůstane zakázáno, dokud návštěvník neudělí souhlas s cookies viz foto z nastavení JRealtime Analytics:   

29. pro 2025 22:10 #150882
Odpověď od Rudolf
Joomla Expert

Pavel74 napsal: Jinak jsem se rozhodl, že nejpozději v lednu koupím GDPR: storejextensions.org/extensions/gdpr.html
Tak pak bude také kompletní čeština.

Tak přeji hodně úspěchů.
Chyby v nastavení a nemožnost správného měření v GTM a GA/GA4 a vůbec, nás nakonec vedly k tomu, že po 5 letech jsme se rozhodli a na všech webech zákazníků jsme s povděkem začali používat český plugin n3t Cookie Consent a zrušili jsme pravidelné subscription na všechny domény...
Tak třeba už je to lepší, ale určitě to už nechci znovu zkoušet...

To neplatí o JSiteMap, kde jsme s úspěchem vytvořili i nějaké definice různých aplikací - například kategorie pro Phoca Cart nebo hráče tenisových turnajů a s radostí používáme.

MiniJoomla! - www.minijoomla.cz - eshop s rozšířením Joomla/VM
Email Manager - aplikace na správu šablon emailů pro VirtueMart
Easy Feeder - aplikace na generování XML/CSV feedů a napojení na ERP pro VM
PragueClassicconcert - portál pro prodej vstupenek na systému Joomla

03. led 2026 17:41 #150889
Odpověď od Cony
Moderátor
Neznám tu komponentu JRealtime Analytics, ale věřím tomu, že "integrace" bude v podstatě jen o zakázání spouštění skriptu, což by ani v n3t Cookie Consent nemělo být složité, i když ne samozřejmě jen na jeden klik. Na druhou stranu je otázka, zda chcete sbírat info o návštěvnosti jen od uživatelů, kteří potvrdí souhlas. Tím si celé analýzy degradujete na náhodný výběr, a budou imho v podstatě k níčemu. Google Analytics a další systémy analýz návštěvnosti toto řeší Consent režimem, tj. sbíráním údajů v anonymním režime, bez osobních údajů.

03. led 2026 19:56 #150894
Odpověď od Pavel74
Začátečník
Ano to máte pravdu. Také jsem to včera vypnul. Namísto toho si tam lze také navolit tu anonymizaci viz obrázek. Jinak obě češtiny, jak pro Visual Styles Modules, tak pro GDPR jsem už poslal panu Bong.