Přihlásit se

Joomla 5.2.2 Security & Bugfix Release

Joomla 5.2.2 je nyní k dispozici. Jedná se o bezpečnostní vydání pro Joomla 5.x.

Převod textu na řeč

17. zář 2019 11:08 #140714
Převod textu na řeč od bugywugy
Uživatel
Zdravím, mám dotaz ohledně převodu textu na řeč. Ví někdo o možnosti aplikace do Joomly?

Pro představu, co mám na mysli: www.kraj-jihocesky.cz (vpravo nahoře v rohu přepínač).

Děkuji za postřehy a případnou pomoc/radu.

17. zář 2019 13:21 - 17. zář 2019 13:40 #140715
Odpověď od H13
Admin
Ahoj,

offtopic - předem upozorňuji, že s tím nemám zkušenosti, takže neporadím a omlouvám se, že místo odpovědi položím otázku, ale opravdu by mě to zajímalo.

K čemu je to dobré? Pokud má někdo problém se čtením, předpokládám, že má nějakou čtečku, která bude fungovat mnohem lépe. Navíc, pokud má někdo problémy se zrakem, pravděpodobně mu bude dělat problém jak zapnutí té funkce tak i označení textu.

Tahle funkce mi připomíná, jak kdysi na stránkách byla možnost zvětšování písmen. Od té doby, co to dělá prohlížeč, se tato funkce stala nesmyslnou. A stějně tak předpokládám, že to stejné platí pro převod textu na řeč. Stránka by podle mě měla splňovat např. A11Y. Ale samotný převod do řeči by měl řešit nějaký doplněk pro prohlížeč/os, protože ten, kdo má problémy např. se zrakem, nemůže spoléhat na řešení každé jednotlivé stránky, ale měl by to řešit (a troufnu si tvrdit, že to tak i řeší), systémově - pro vše, co na počítači dělá. :idea:

BTW: označit text na odkazu je obtížné i pro lidi bez zrakového postižení.

Po pár minutách tréninku se to dá zvládnout, ale dost obtížně, a to i pro zrakově nepostiženého:

Položky v menu (submenu položky) zvládne asi jen kouzelník. :-(

Z hlediska technického je ta funkce samozřejmě skvělá, otázka je, jaké využítí to najde v praxi?

Phoca Cart - www.phoca.cz/phocacart - e-shop, e-commerce
Phoca Gallery - www.phoca.cz/phocagallery - obrázková galerie
Phoca Download - www.phoca.cz/phocadownload - stahování souborů
Phoca Guestbook - www.phoca.cz/phocaguestbook - guestbook

17. zář 2019 14:07 #140716
Odpověď od bugywugy
Uživatel
Jde o zákon, který tvrdí, že státní instituce s výkonem správní moci musejí mít přístupné stránky pro všechny.

Do této sekce spadají například i školy, a právě i ta naše.

Takže proto funkce, která na první pohled vypadá jako zbytečnost, ovšem v jádru věci je velmi užitečná a mimo jiné nahrazuje i Vámi vzpomenuté zvětšování písma pro hůře vidící. Toto jakési čtení textu právě funkci zvětšování plně nahrazuje.

No a dosud se, i když zákon je fousaty, nic nedělo, jenže nyní přišel požadavek z kraje na řešení a finanční bonitu řešení...

Já jako IT teď musím zjistit, zdali něco podobného, jako má kraj, nedokáže i joomla.

Ano, pravda je, že řešení je kostrbate, ovšem zákon splňuje a o to tady běží...

17. zář 2019 17:15 - 17. zář 2019 17:25 #140719
Odpověď od H13
Admin
Ahoj, máš prosím tě někde odkaz na ten zákon. Já žil v domění, že webová stránka musí být tak přístupná, aby ji například právě čtečky mohly převést na řeč a ne, že musí obsahovat převaděč na řeč, který sice je, ale funguje zcela iracionálně (vyber text, který chceš převést na řeč s tím, že ale text vybrat nejde ani tomu, který není zrakově postižený).

Při vší úctě k té funkci, ta funkce prostě nesplňuje kritérium "přístupné stránky pro všechny".

Příklad: Slepý člověk příjde na stránky a ta mu zahlásí: "Označte myší text, který chcete přečíst" ... Buď mi něco uniká, nebo je to celé absurdní.

Pokud se bavíme o skutečné přístupnosti, pak by nás mělo spíšet zajímat:
a11yproject.com/
a podobné.

Osobně bych řekl, že prací IT oddělení/webdesignera/atd. vzhledem k přístupnosti je, udělat kód takový, aby s ním standardní čtečky uměly pracovat a ne vytvářet vlastní čtečku, která navíc funguje absurdně.

Každopádně zpět k tématu, osobně neznám takové rozšíření pro Joomlu!, možná bude mít někdo jiný nějaké tipy. :idea:

Phoca Cart - www.phoca.cz/phocacart - e-shop, e-commerce
Phoca Gallery - www.phoca.cz/phocagallery - obrázková galerie
Phoca Download - www.phoca.cz/phocadownload - stahování souborů
Phoca Guestbook - www.phoca.cz/phocaguestbook - guestbook

17. zář 2019 18:00 - 17. zář 2019 18:03 #140721
Odpověď od Bong
Moderátor
Zrovna ten příklad na stránkách kraje nemá s přístupností nic společného. Leda jako příklad, jak se to dělat nemá :-)

Není vaší starostí umožnit text přečíst pomocí implementované čtečky, vaší starostí je provozovat stránky jejichž obsah je pro podobné čtečky čitelný. Tedy například pozvánka na závody, kdy nacpete do článku jeden velký obrázek plakátu je naprosto k ničemu - ten čitelný není, stejně tak to může být i PDF kde je vše nacpáno ve formě grafiky ("aby si to přece nikdo nezkopíroval") a podobně... snad mi rozumíte.

Pro vaše požadavky můžete využít API nějaké externí služby, která vám podobnou funkci nabídne.

Případně rozšíření pro Joomla, hledejte na JED... například SCREEN READER to je nástroj pro WCAG.

Nebo to dělat jako doposud a kontrolovat správnost a čitelnost vkládaného obsahu.

I'm sorry, my responses are limited...you must ask the right questions.

17. zář 2019 18:25 #140724
Odpověď od Noro
Začátečník
Ahojte,

robil som stránku pre základnú školu pre nevidiacich v Levoči:

www.skola.nevidiaci.sk

Stránka má niekoľko vychytávok (ikona vpravo hore).

Je implementovaná aj funkcia prevodu textu na reč.
Stačí označiť text myšou a potvrdiť.

Je tam aj priamy odkaz na komponentu do Joomly.

Aj na stranke

www.aquavelo.eu

je modul na zlepšenie čítania na web stránke.

Samozrejme tieto vylepšenia majú pomôcť aj slabozrakým, alebo inak zdravotne postihnutým používateľom.

Nevylučujem, že na niektorom zraze by som ukázal aj ďalšie nástroje, ktoré môžu prispieť k tomu, aby bola stránka Blind friendly.

Noro
Poděkovali: Bong, bugywugy