Joomla 5.2.2 Security & Bugfix Release
Joomla 5.2.2 je nyní k dispozici. Jedná se o bezpečnostní vydání pro Joomla 5.x.
Jaký zvolit framework při dlouhodobé strategii?
11. říj 2023 14:20 - 11. říj 2023 14:20 #148739
Phoca Cart - www.phoca.cz/phocacart - e-shop, e-commerce
Phoca Gallery - www.phoca.cz/phocagallery - obrázková galerie
Phoca Download - www.phoca.cz/phocadownload - stahování souborů
Phoca Guestbook - www.phoca.cz/phocaguestbook - guestbook
Odpověď od H13
Admin
Pokud tady (
www.phoca.cz/jtd/
) vyhodím reklamy, analytics, a další nepotřebné věci, dostanu zde (a to i na ecommerce stránce!) kolem 100% ze tří z celkově čtyř měřítek (Accessibility, Best practices, SEO). A ten celý vtip je v tom, že jsem se o to vůbec nestaral a nic v tom z mé strany nepodniknul. Vše za mě vyřešil Bootstrap, protože ten už v sobě obsahuje aria-labels a podobné techniky, které by mě osobně vůbec nenapadlo použít.
Do 10 let započítám vše kolem (od CSS po Javascript, přepis jQuery do Vanilla JS, všechny ty dlouhosáhlé diskuze o použití nejlepších technik pro např. přístupnost, všechny ty feedbacky a ladění, řešení všech možných drobností, které samotný uživatel nemá šanci otestovat - tisíce různých prostředí, atd. atd.).
Pro mě osobně prostě hrajou i maličkosti velkou roli. Bootstrap mi pomohl nastavit nějaké standardy ohledně přístupnosti. Bez Bootstrapu bych vůbec netušil, že kód by měl být nějak poskládán, měl by obsahovat různé atributy, atd. A ano, i já se dokážu objeít bez frameworku, díky CSS gridu a flexboxu je dnes vše jednodušší, jenže pak se dostanu k tomu, že na stránkách potřebuji modal, nebo offcanvas, případně dropdown, sticky header, apod. a už prostě, než vymýšlet své kostrbaté řešení, šáhnu raději po osvědčených řešeních.
A samozřejmě, pokud má někdo sebevědomí na to, dělat vše sám a testovat si vše sám na stovkách/tisících různých zařízení, nemám nic proti, moje doporučení ohledně frameworku je v podstatě typu poměr cena/výkon.
Do 10 let započítám vše kolem (od CSS po Javascript, přepis jQuery do Vanilla JS, všechny ty dlouhosáhlé diskuze o použití nejlepších technik pro např. přístupnost, všechny ty feedbacky a ladění, řešení všech možných drobností, které samotný uživatel nemá šanci otestovat - tisíce různých prostředí, atd. atd.).
Pro mě osobně prostě hrajou i maličkosti velkou roli. Bootstrap mi pomohl nastavit nějaké standardy ohledně přístupnosti. Bez Bootstrapu bych vůbec netušil, že kód by měl být nějak poskládán, měl by obsahovat různé atributy, atd. A ano, i já se dokážu objeít bez frameworku, díky CSS gridu a flexboxu je dnes vše jednodušší, jenže pak se dostanu k tomu, že na stránkách potřebuji modal, nebo offcanvas, případně dropdown, sticky header, apod. a už prostě, než vymýšlet své kostrbaté řešení, šáhnu raději po osvědčených řešeních.
A samozřejmě, pokud má někdo sebevědomí na to, dělat vše sám a testovat si vše sám na stovkách/tisících různých zařízení, nemám nic proti, moje doporučení ohledně frameworku je v podstatě typu poměr cena/výkon.
Phoca Cart - www.phoca.cz/phocacart - e-shop, e-commerce
Phoca Gallery - www.phoca.cz/phocagallery - obrázková galerie
Phoca Download - www.phoca.cz/phocadownload - stahování souborů
Phoca Guestbook - www.phoca.cz/phocaguestbook - guestbook
11. říj 2023 15:28 #148740
Pokud na to HTML navěsím libovolné nebo žádné CSS, požadavky na přístupnost to bude splňovat stejně (tedy pak až na kontrasty apod. které se definují v CSS).
Ale jak už jsem psal, souhlasím, v rámci Joomly je rozumné použít Bootstrap, už jen z důvodu, že není třeba přepisovat výstup pro každou komponentu (krom PhocaCart, který to umí jednoduše přepnout )
Odpověď od Cony
Moderátor
To už ale přeci není Bootstrap, to je HTML, které produkuje Joomla, a že obsahuje ty věci kolem aria atributů dle doporučení Bootstrap je druhá věcVše za mě vyřešil Bootstrap, protože ten už v sobě obsahuje aria-labels a podobné techniky, které by mě osobně vůbec nenapadlo použít.
Pokud na to HTML navěsím libovolné nebo žádné CSS, požadavky na přístupnost to bude splňovat stejně (tedy pak až na kontrasty apod. které se definují v CSS).
Ale jak už jsem psal, souhlasím, v rámci Joomly je rozumné použít Bootstrap, už jen z důvodu, že není třeba přepisovat výstup pro každou komponentu (krom PhocaCart, který to umí jednoduše přepnout )