Přihlásit se

Jak na vkládání článku s více obrázky

23. zář 2022 23:40 #147011
Řešil někdo web, kde si uživatel sám vkládá články s obrázky, které ale neumí připravit (zkomprimovat či zmenšit), navíc je má v různých poměrech stran? Výsledkem by pak měl být článek, který má třeba pod obsahem galerii obrázků. Ve výpisu kategorie pak takové články mají jednu náhledovou fotku stejného poměru stran + několik řádků textu.
Marně se pokouším najít něco, co bude takto fungovat. Ve WordPressu jsem schopen podobného systému dosáhnout, ale v Joomle se mi to stále nedaří.

24. zář 2022 01:43 #147012
Odpověď od H13
Admin
Ahoj,

možnosti jsou v podstatě tři:

1) custom fields - sice se nedá nastavit pozice galerie, ale je to pro uživatele nejjednodušší
2) plugin - tam je možný vložit kód kamkoliv do článku, ovšem zase potřebuješ např. komponentu pro vkládání obrázků, to je asi nejvhodnější pro webdesignery
3) editor - otázka na uživatele JCE, zda je JCE nějak v tomto nápomocné.

U toho výpisu kategorie pak bude možná potřeba nějakej override a upravit si ten výstup podle potřeb.

Já používám 2), ale v poslední době určitě přibyly nějaký custom fields rozšíření.

Phoca Cart - www.phoca.cz/phocacart - e-shop, e-commerce
Phoca Gallery - www.phoca.cz/phocagallery - obrázková galerie
Phoca Download - www.phoca.cz/phocadownload - stahování souborů
Phoca Guestbook - www.phoca.cz/phocaguestbook - guestbook

24. zář 2022 11:52 - 24. zář 2022 11:54 #147013
Odpověď od Teo
Uživatel
No ještě včera v noci jsem našel velice dobře udělaný plugin - Advanced Custom Fields -  www.tassos.gr/joomla-extensions/advanced-custom-fields
(což je ta tvoje varianta 1). Je to vlastně nové pole u editace článku, které (mimo jiné) umožňuje vložit libovolné množství obrázků k článku, navíc to umí ty obrázky oříznou pro náhledy a třeba třeba omezit velikost nahrávaných souborů. Jediné, co se mi nedaří vyřešit je to, že se tato galerie objevuje pod článkem v režimu blogu i když je u článku tlačítko "Ready more" - Číst dále... To nemůžu nikde nastavit. Ale jinak je ten plugin super a vyřešilo by to můj problém. Hlavně je to pro ty méně zdatné uživatele jednoduché a o to mi jde. Ty obrázky se prostě nahrají k článku (do složky o které uživatel nemusí nic vědět) a "neotravuje" to dialogy jako např. "Kam nahrát obrázky...", "Vytvořit složku pro tyto obrázky..." apod.

25. zář 2022 17:16 #147014
Odpověď od Rudolf
Joomla Expert
A na co jsem pak programoval plugin Joomla Field pro Phoca Gallery, když pak vychvalujete cizí software, navíc od Tassose, jehož pluginy zas... joomla svymi JS a člověk se pak diví proč mu jede Joomla pomalu - i když nediví, klikačům je to vlastně jedno :)
První co bylo při optimalizaci rychlosti - letěly všechny pluginy od Tassose do zapomění dějin.

Umístění galerie je pak velmi jednoduché - zveřejnit pomocí override šablony kde člověk bude chtít.

Takže ano, varianta 1) a ten co dělá web zapracuje umístění s minimálními znalostmi PHP do override šablony.
Navíc to podporuje český software Phoca Gallery.

MiniJoomla! - www.minijoomla.cz - eshop s rozšířením Joomla/VM
Email Manager - aplikace na správu šablon emailů pro VirtueMart
Easy Feeder - aplikace na generování XML/CSV feedů a napojení na ERP pro VM
PragueClassicconcert - portál pro prodej vstupenek na systému Joomla

25. zář 2022 22:55 - 25. zář 2022 23:13 #147015
Odpověď od Teo
Uživatel
No já teď zjišťuji, že Custom Fields (vlastní pole) se vkládají za nebo před článek. Takže když si chcete nechat vypsat blog určité kategorie, tak se u článku, kde vložíte nějaké vlastní pole, vypíše i obsah pole, i když tam vložíte tlačítko "Číst více...". Nevíte, zda se dá pole vložit ještě do článku, aby to v tom blogovém výpisu nefigurovalo? Myslím u těch článků, kde je vloženo "Číst více...".

25. zář 2022 23:34 #147016
Odpověď od Bong
Moderátor

A na co jsem pak programoval plugin Joomla Field pro Phoca Gallery, když pak vychvalujete cizí software, navíc od Tassose, jehož pluginy zas... 

Když ale na stránkách ke stažení minijoomla.org je nějaký problém s Captcha. Nejde vytvořit účet, pokus skončí chybou: Není přípustné neuvést kód.

Free rozšíření stáhnout nakonec jde, ale je to martýrium.
Placené rozšíření stáhnou nejde vůbec, není jak (třeba teď mi tam proběhla platba za plugin Pole - Phoca Download, který není, jak stáhnout).

I'm sorry, my responses are limited...you must ask the right questions.

26. zář 2022 00:38 #147019
Odpověď od Cony
Moderátor
:D už jsem to Rudovi říkal, nicméně registraci se mi podařilo provést registrací v rámci nákupního procesu, ta přímá registrace je aktuálně opravdu nefunkční...

26. zář 2022 01:35 #147024
Odpověď od Bong
Moderátor
Ted se mi nejakym nedopatrenim povedlo pres mobil smazat predchozi prispevek od Rudolfa Velka omluva. Byl o tom, ze se nikdo neregistruje pred nakupem.

A k tomu jen:
Jenze kdyz registrace nefunguje a zakaznik nakoupi bez registrace (neni povinna) a nasledne se k zakoupenemu rozsireni nedostane, tak je to jeste vic spatne.

26. zář 2022 01:37 - 26. zář 2022 01:39 #147025
Odpověď od Rudolf
Joomla Expert

už jsem to Rudovi říkal, nicméně registraci se mi podařilo provést registrací v rámci nákupního procesu, ta přímá registrace je aktuálně opravdu nefunkční...

Správně.
Koho by taky napadlo si dělat nejprve registraci na www.mall.cz , když ještě neví co si chce koupit a zda vůbec.
Určitě jsem to tak nedělal - to zrcadlo co mám nyní doma, jsem koupil tak, že jsem ho dal do košíku a pak se v košíku registroval, abych mohl vidět objednávky.

Ale máte pravdu, nemělo by to tak být - díky, mrknu na to.

P.S.
Díky Bongu, jsem si říkal, že jsem se asi zbláznil a už se tady i samy mažou příspěvky ode mne (nejenom že nejde vložit rozšíření do JEDu a přetrvává i chyba přihlášení).

26. zář 2022 01:46 - 26. zář 2022 01:47 #147026
Odpověď od Rudolf
Joomla Expert
No a ještě doplním ze smazaného příspěvku:

No já teď zjišťuji, že Custom Fields (vlastní pole) se vkládají za nebo před článek.

Zase to není tak úplně pravda.
Pokud tím myslíte, že to jen naklikáte a nastavíte v administraci - máte pravdu.
Ale já psal že pomocí override šablony si můžete v podstatě umístit Custom Field kde chcete.

Příklad zde:
www.venturesbooks.cz/kalendar-akci/2022/...-and-business-skills

Custom Filed pro Phoca Download (Ke stažení) je umístěn na vlastní pozici.
Navíc je overridovaný výstup pluginu a předělaná grafika a ikona.
Stačí pár základních znalostí PHP a core Joomla.

26. zář 2022 01:53 - 26. zář 2022 02:16 #147027
Odpověď od Rudolf
Joomla Expert

Jenze kdyz registrace nefunguje a zakaznik nakoupi bez registrace (neni povinna) a nasledne se k zakoupenemu rozsireni nedostane, tak je to jeste vic spatne.

To asi jo, ale pořád vidím v Emailu od aplikace Email Manager pro VirtueMart odkaz ke stažení, který generuje VirtueMart a není třeba se k němu ani registrovat ani přihlásit, protože všichni víme, že to VM takto umí.

Přílohy:

26. zář 2022 02:27 #147028
Odpověď od Bong
Moderátor

o asi jo, ale pořád vidím v Emailu od aplikace Email Manager pro VirtueMart odkaz ke stažení, který generuje VirtueMart a není třeba se k němu ani registrovat ani přihlásit, protože všichni víme, že to VM takto umí.

Samozřejmě stažení funguje. 
Chyba byla tak trochu na mé straně. Na odkaz v emailu jsem kliknul v mobilu a tam mě ani nenapadlo, že je potřeba posunout obrazovku doprava.
Připadalo mi, že vidím tlačítkové menu, které nefunguje.
Dík za navedení.

26. zář 2022 03:31 - 26. zář 2022 03:34 #147029
Odpověď od Rudolf
Joomla Expert
A jsme doma :)
Díky, přejmenuji ten odkaz z
Zobrazit objednávku online
na
Zobrazit objednávku online
Odkaz ke stažení zakoupeného rozšíření naleznete na detailu objednávky po zaplacení.

Ale na mobilu bych ho ke stažení nepoužíval, tam je na nic.

26. zář 2022 08:42 #147030
Odpověď od Teo
Uživatel
Tak jsem vyzkoušel Rudolfův plugin, ale to je pro to, co tady řeším nepoužitelné. Znovu zkusím popsat, jak to zákazník potřebuje:
  • jdu vytvořit nový článek
  • vložím nadpis a text do patřičné kategorie a k němu fotky, které neumím zmenšit, zkomprimovat, jsou různých poměrů stran
  • uložím a chci, aby u články tyto fotky byly v náhledu responzivní, nejlépe pouze první z celé galerie (ale to není úplně nutné)
Prostě ten uživatel nebude ještě před vložením článku někde jinde v Joomle hledat, jak vytvořit složku pro obrázky, komprimovat je a dalších "x" věcí. On chce jen vložit název, text a případně fotku nebo fotky. A to ten zmíněný plugin od Tassose prostě umí. 
Já teď řeším už jen to, jak dostat pole přímo do článku. Ne až za článek, jak tomu je nyní. Protože pak je ta fotka (případně celá galerie) při použití "Ready more..."  v blogovém výpisu vidět. Ale to už jsem tu zmiňoval. Zkoušel jsem to přepisem defaultního souboru přes override, ale to se mi nedaří, respektive to neumím. 

26. zář 2022 12:02 #147032
Odpověď od Cony
Moderátor
Vlastní pole si do článku umístíte jednoduše tak, že 
- v nastavení pole u hodnoty "Automatické zobrazení" dáte "Nezobrazovat"
- v editoru článku pomocí tlačítka Joomla obsah - Pole vložíte pole do textu tam kam potřebujete (syntax je {fieeld 1}, kde 1 je ID pole)
Template override není pro základní zobrazení v článku třeba.
Druhou možností je upravit si šablonu článku, tak aby příslušné pole zobrazovala vždy na správném místě, a uživatel nemusel pamatovat na přidávání pole do obsahu. Tam bych doporučil plugin ItemHelper - usnadňuje v kódu práci s poli.
Poděkovali: Teo