Joomla 5.2.2 Security & Bugfix Release
Joomla 5.2.2 je nyní k dispozici. Jedná se o bezpečnostní vydání pro Joomla 5.x.
Automatická aktualizace Joomla 4
25. lis 2020 00:02 #143278
Ahoj. Nevíte někdo, zda bude v nové verzi Joomla 4 k dispozici to, co je již nyní u WordPressu v základním systému - automatické aktualizace nové verze?
25. lis 2020 00:41 - 25. lis 2020 00:47 #143279
I'm sorry, my responses are limited...you must ask the right questions.
Odpověď od Bong

Moderátor
Samozřejmě, že bude. Tato funkce je k dispozici v základu Joomly už dlouhé roky (od verze 2.5).
A nejen pro Joomlu, ale i všechna nainstalovaná rozšíření.
V betaverzích Joomla 4 aktualizace již také fungují, ale je nutné nastavit v Aktualizace Joomla: Možnosti
Oficiální překlady jiných jazyků ještě běžně dostupné nejsou. Třeba češtinu je tedy potřeba stáhnout z webu bongovo.cz a její aktualizace pak fungují také automaticky.
A nejen pro Joomlu, ale i všechna nainstalovaná rozšíření.
V betaverzích Joomla 4 aktualizace již také fungují, ale je nutné nastavit v Aktualizace Joomla: Možnosti
Code:
Kanál aktualizace: Vlastní URL
Minimální stabilita: Beta
Vlastní URL: https://update.joomla.org/core/nightlies/next_major_list.xml
Oficiální překlady jiných jazyků ještě běžně dostupné nejsou. Třeba češtinu je tedy potřeba stáhnout z webu bongovo.cz a její aktualizace pak fungují také automaticky.
25. lis 2020 00:46 - 25. lis 2020 00:52 #143280
Phoca Cart - www.phoca.cz/phocacart - e-shop, e-commerce
Phoca Gallery - www.phoca.cz/phocagallery - obrázková galerie
Phoca Download - www.phoca.cz/phocadownload - stahování souborů
Phoca Guestbook - www.phoca.cz/phocaguestbook - guestbook
Odpověď od H13

Admin
Ahoj,
vypadá to spíš na Joomlu! 4.1 nebo 4.2
Tuším, že o tom George mluvil tady:
Co se týče auto updatů, myslím, že následující vyjádření, co lze nalézt na více stránkách pojednávajících o této vlastnosti ve WP je asi trefné:
Nebýt u updatu takto složitých systémů sestavených z více částí zavislých na různých technologiích asi opravdu není něco, co by bylo doporučováno.
EDIT:
Ale teď koukám na Bongův předchozí post (asi jsme to psali zároveň), a asi jde definovat automatickou aktualizaci různými způsoby, takže možná jsem špatně pochopil, co přesně máš na mysli tou automatickou aktualizací?
vypadá to spíš na Joomlu! 4.1 nebo 4.2
Tuším, že o tom George mluvil tady:
Co se týče auto updatů, myslím, že následující vyjádření, co lze nalézt na více stránkách pojednávajících o této vlastnosti ve WP je asi trefné:
Nebýt u updatu takto složitých systémů sestavených z více částí zavislých na různých technologiích asi opravdu není něco, co by bylo doporučováno.
EDIT:
Ale teď koukám na Bongův předchozí post (asi jsme to psali zároveň), a asi jde definovat automatickou aktualizaci různými způsoby, takže možná jsem špatně pochopil, co přesně máš na mysli tou automatickou aktualizací?
Phoca Cart - www.phoca.cz/phocacart - e-shop, e-commerce
Phoca Gallery - www.phoca.cz/phocagallery - obrázková galerie
Phoca Download - www.phoca.cz/phocadownload - stahování souborů
Phoca Guestbook - www.phoca.cz/phocaguestbook - guestbook
25. lis 2020 01:13 #143282
ano, opravdu záleží co bylo myšleno automatickými aktualizacemi...
Pokud aktualizace jádra systému, je to možné v obou případech až po ručním spuštění.
Jestli se jedná o rozšíření nebo na druhé straně pluginy a témata, pak je navíc ve WP možné povolit automatické aktualizace bez nutnosti potvrzení.
Tedy je to z pohledu uživatele stejné. Jen Joomla prozatím nezávislé automatické aktualizace v základu neumožňuje, ale je to možné pomocí rozšíření třetích stran.
Odpověď od Bong

Moderátor

Pokud aktualizace jádra systému, je to možné v obou případech až po ručním spuštění.
Jestli se jedná o rozšíření nebo na druhé straně pluginy a témata, pak je navíc ve WP možné povolit automatické aktualizace bez nutnosti potvrzení.
Tedy je to z pohledu uživatele stejné. Jen Joomla prozatím nezávislé automatické aktualizace v základu neumožňuje, ale je to možné pomocí rozšíření třetích stran.
25. lis 2020 03:32 #143283
Odpověď od Cony

Moderátor
No, pokud automatické má znamenat že se mi něco bude měnit pod rukama, tak to bude první věc co všude vypnu
Ale pro někoho to může mít smysl. Nedokážu si ale představit, že by to běželo jinak než pomocí CLI a CRON, což zas bude pro mnoho uživatelů nepřekonatelný problém. Automatickou aktualizaci šablony si už vůbec nedokážu představit - to by tu bylo zas dotazů "Samo se to změnilo" 
Pro zajímavost, jestli s tím máte zkušenost z WP, jak to tam funguje? Je to pomocí CRON, nebo se to spouští přes HTTP požadavek? Aktualizují se i rozšíření? Lze nějak "uzamknout" nějakou verzi rozšíření, aby se neaktualizovala? Popř. nastavit např. jen aktualizace v rámci minor version, LTS apod...

Pro zajímavost, jestli s tím máte zkušenost z WP, jak to tam funguje? Je to pomocí CRON, nebo se to spouští přes HTTP požadavek? Aktualizují se i rozšíření? Lze nějak "uzamknout" nějakou verzi rozšíření, aby se neaktualizovala? Popř. nastavit např. jen aktualizace v rámci minor version, LTS apod...
25. lis 2020 05:39 - 25. lis 2020 05:43 #143284
MiniJoomla! - www.minijoomla.cz - eshop s rozšířením Joomla/VM
Email Manager - aplikace na správu šablon emailů pro VirtueMart
Easy Feeder - aplikace na generování XML/CSV feedů a napojení na ERP pro VM
PragueClassicconcert - portál pro prodej vstupenek na systému Joomla
Odpověď od Rudolf

Joomla Expert
Moje zkušenost je taková, že mám automatické aktualizace povolené všude kde to jde (u jednoduchých webů) u složitých jen Joomla, u eshopů nic povoleného není - dělám manuálně po zvážení.
Jak to funguje?
Žádný cron, ale online služba třetí strany - na ni mám napojeno asi 200 webů a aktualizace běží na pozadí. Takže se již o nic nestarám.
Platí to i pro WP weby.
A co mám povolené za aplikace?
Všechny co jsou zadarmo a některé placené (musím mít u nich vložený licenční kód v administraci Joomla)
Co nepovoluji nikde je Artio Joom SEF, VirtueMart, šablony.
A pak ty, kde jsou aplikace hackovány již v základu (platí to i pro Joomla, u některých webů nasazujeme automaticky 4 hacky již od verze J15)
Jak to funguje?
Žádný cron, ale online služba třetí strany - na ni mám napojeno asi 200 webů a aktualizace běží na pozadí. Takže se již o nic nestarám.
Platí to i pro WP weby.
A co mám povolené za aplikace?
Všechny co jsou zadarmo a některé placené (musím mít u nich vložený licenční kód v administraci Joomla)
Co nepovoluji nikde je Artio Joom SEF, VirtueMart, šablony.
A pak ty, kde jsou aplikace hackovány již v základu (platí to i pro Joomla, u některých webů nasazujeme automaticky 4 hacky již od verze J15)
MiniJoomla! - www.minijoomla.cz - eshop s rozšířením Joomla/VM
Email Manager - aplikace na správu šablon emailů pro VirtueMart
Easy Feeder - aplikace na generování XML/CSV feedů a napojení na ERP pro VM
PragueClassicconcert - portál pro prodej vstupenek na systému Joomla