Přihlásit se

Joomla 5.1.0 a Joomla 4.4.4 (17 dub 2024)

Dnes byla uvolněna nová verze Joomla 5.1.0, společně s Joomla 4.4.4. Tato verze přináší spoustu nových funkcí, vylepšení v oblasti bezpečnosti a kódu a díky těmto vylepšením i vyšší rychlost.

Jak provést zálohu starších článků před jejich vymazáním

12. říj 2021 00:15 #144923
Na stránkách základní školy, kam učitelé přispívají svými články, chci smazat články ze školního roku 2017/2018. S tím problém nemám, články dokážu vyfiltrovat.

Škola ale chce tyto články včetně obrázků před vymazáním zazálohovat na CD nebo USB disk a to tak, aby se daly prohlížet.

Jak na to, jak vytvořit zálohu? Nějaké extensions? Nebo jednoduchý snadno opakovatelný postup?

12. říj 2021 01:34 - 12. říj 2021 16:13 #144924
Odpověď od H13
Admin
Ahoj,

zazálohovat na CD nebo USB disk a to tak, aby se daly prohlížet.


To je takovej požadavek na vytvoření kočkopsa.

Ty máš nějakej systém, v tomto případě Joomlu, která ukládá články (data) do databáze a ty pak nějakým způsobem zobrazuje (načte text z databáze, přidá k němu obrázky, různý další data, případně převede pluginy na výstup, atd.)

1) Pokud dostaneš za úkol to zazálohovat, pak není problém prostě zazálohovat databázi a soubory (obrázky) z webu

2) Ale pokud k tomu ještě dostaneš za úkol tyhle zálohovaný data někde zobrazovat, tak nejlíp jak toho docílíš je to, že někde uděláš kopii celého Joomla systému (třeba offline), protože pro prohlížení těch článků potřebuješ ten systém. Pokud chceš zobrazit články správně, je zapotřebí Joomla systém.

Někdo má pravděpodobně představu, že zazálohuješ článek, a ten článek se jako zázrakem zobrazí stejně jako na webu jen mávnutím kouzelného proutku, ale tak to nefunguje, pro zobrazení článku zase potřebuješ mít systém.

Tedy, ty můžeš:
1) nějak udělat kopii systému a na webu zobrazovat aktuální články a někde offline zobrazovat archivovaný články (pomocí kompletně nainstalovanýho systému)

2) nebo můžeš zazálohovat články z databáze a nějak sám vytvořit něco, co ty články zobrazí podobně jako Joomla systém. Můžeš to udělat jednoduše - např. jen zobrazit to, co je jen v databázi - bude to jen text bez obrázku a bez převodu pluginů, atd. nebo to můžeš udělat složitěji a to tak, že vymyslíš vlastně podobnej systém jako je Joomla, kterej zobrazí články tak, jak vypadaly na webu. Což nedává smysl.

O žádném rozšíření, které by zálohovalo články a umělo vytvořit systém na jejich zobrazení, nevím. Řekl bych, že nic takovýho neexistuje (pozor, nebavíme se jen o zálohování, na to jsou různý rozšíření, bavíme se o zálohování a zobrazování článků někde offline)

Pokud použiju nějakej příklad, tak asi něco podobnýho jako zobrazení PDF. Pokud chceš zobrazit PDF, musíš na to mít nějakej PDF prohlížeč, pokud chceš zobrazit článek z Joomly, musíš na to mít systém, který ten článek sestaví, a to nejlépe opět Joomlu.

Phoca Cart - www.phoca.cz/phocacart - e-shop, e-commerce
Phoca Gallery - www.phoca.cz/phocagallery - obrázková galerie
Phoca Download - www.phoca.cz/phocadownload - stahování souborů
Phoca Guestbook - www.phoca.cz/phocaguestbook - guestbook

12. říj 2021 10:26 #144925
Odpověď od Ernst
Joomla Expert
nebylo by jednodušší ty články nechat kde jsou a dát k nim přístup jen pod nějakým přihlášení jako k archivovaným?

Možností je spoustu.

12. říj 2021 11:44 #144927
Odpověď od Rudolf
Joomla Expert
Články přesunout do archivu
Pro archív vytvořit skrytou položku menu
Tuto položku menu dát/nedat do patičky jako odkaz - záleží na Vás

Nic nemazat, informace jsou již zaindexované a smazáním generujete 404, které vyhledávače vyhodnotil, že příslušná doména je farma spavých odkazů a zablokuje Vás (přesune do seznamu nedoporučených webů).
V případě nutnosti vygenerovat přesměrování a přidat do httacess.

MiniJoomla! - www.minijoomla.org - eshop s rozšířením Joomla/VM
Email Manager - aplikace na správu šablon emailů pro VirtueMart
Easy Feeder - aplikace na generování XML/CSV feedů a napojení na ERP pro VM
PragueClassicconcert - portál pro prodej vstupenek na systému Joomla

Powered by Fórum