Joomla 5.2.2 Security & Bugfix Release
Joomla 5.2.2 je nyní k dispozici. Jedná se o bezpečnostní vydání pro Joomla 5.x.
fotogalerie, zmenšování fotek
01. čvn 2018 12:26 #136149
Odpověď od Sylvie
Nováček
Děkuji Bongu. Zkusila jsem mAvik free verzi, je fajn. Ale neřeší "resize" objemu dat. Lze nějakým způsob docílit, aby fotka např. s objemem 3 MB se při nahrávání na web zmenšila na 100 kb?
Díky moc.
Díky moc.
01. čvn 2018 14:08 #136152
Odpověď od marben
Uživatel
Já mám moc dobré zkušenosti s
Ignite Gallery
- není to drahé rozšíření a možností úprav včetně změny velikosti je tam skutečně mnoho. Dobré je i rozšíření
Droppics od JoomUnited
, kde těch nastavení není sice tolik, ale je to určitě uživatelsky velmi přívětivé. V současné době dost testuji
Showtime Image Gallery od Firecoders
- jediné, co mi tam chybí je nemožnost změny velikosti zdrojového obrázku - je přislíbeno pro další verzi.
Jsou to sice vše placená rozšíření, ale myslím, že užitečná. Anebo použít právě zmiňovaný editor JCE, ale co se týče fotogalerií, tak už je to uživatelsky o něco náročnější.
Jsou to sice vše placená rozšíření, ale myslím, že užitečná. Anebo použít právě zmiňovaný editor JCE, ale co se týče fotogalerií, tak už je to uživatelsky o něco náročnější.
Poděkovali: Sylvie
01. čvn 2018 15:40 #136156
Odpověď od Sylvie
Nováček
Díky moc za tip. Web bude ovládat někdo, kdo rozumí lépe úplně jiným věcem... Proto potřebuji nějaké rozšíření, které prakticky vše udělá za něj něco fakt jednoduchého. Ani by to nemuselo být rozšíření na fotogalerii, klidně ty fotky mohou být v článku. Můžou se tam nahrávat po jedné, nebude jich moc. Ale když tam budou sázet fotky rovnou z foťáku, tak blbý...
Droppics se mi na první pohled moc líbí a zdá se jednoduchý. Čtu tam, že originál velikosti zůstávají, ale je tam i možnost nastavení je odstranit?
Dííííky moc!!
Droppics se mi na první pohled moc líbí a zdá se jednoduchý. Čtu tam, že originál velikosti zůstávají, ale je tam i možnost nastavení je odstranit?
Dííííky moc!!
01. čvn 2018 23:08 #136160
Odpověď od marben
Uživatel
Droppics urcite umi zmensit puvodni (nahravanou) fotografii. Obecne ale problem muze nastat, pokud je nahravana fotka opravdu hodne velika a pri zpracovani v redakcnim systemu se tak prekroci pametove limity webhostingu. Pro mene zdatne uzivatele proto doporucuji pouzit nejakou jednoduchou “zmensovaci” utilitku, kterou fotky prozenou pred jejich nahranim na web. V ni muzou mit nastavene predem pevne maximalni rozmery i treba JPEG kompresy.
01. čvn 2018 23:20 #136161
I'm sorry, my responses are limited...you must ask the right questions.
Odpověď od Bong
Moderátor
A to je jaka utilitka? A jak dokaze obejit pametove limity webhostingu?
I'm sorry, my responses are limited...you must ask the right questions.
02. čvn 2018 01:05 #136162
Existuje i možnost obrázky zmenšovat před nahráním na server pomocí Javaskriptu. Umí to např. utilitka plupload . Obrázek se pak zmenší přímo na počítači toho, kdo ho nahrává a nahraje se už zmenšený. Ušetříte nejen výkon serveru, ale i tok dat... Jestli to už ale někdi implementoval do Joomly nevím...
Odpověď od Cony
Moderátor
Marben asi myslel nějakou jednoduchou Windows utilitu (XnView, IrfanView apod.)marben napsal: Pro mene zdatne uzivatele proto doporucuji pouzit nejakou jednoduchou “zmensovaci” utilitku, kterou fotky prozenou pred jejich nahranim na web.
Existuje i možnost obrázky zmenšovat před nahráním na server pomocí Javaskriptu. Umí to např. utilitka plupload . Obrázek se pak zmenší přímo na počítači toho, kdo ho nahrává a nahraje se už zmenšený. Ušetříte nejen výkon serveru, ale i tok dat... Jestli to už ale někdi implementoval do Joomly nevím...