Joomla 5.2.2 Security & Bugfix Release
Joomla 5.2.2 je nyní k dispozici. Jedná se o bezpečnostní vydání pro Joomla 5.x.
Oprávnění - joomla!
Cony napsal: Pokud skupině Manager něco explicitně zakážete (nastavíte na Zakázáno), v odvozené skupině už to nelze povolit (proto tam je ten zámeček). Buď Aministrátora neodvozujte od Managera, nebo u Managera jen děďte a povolujte. Opravdu potřebujete tolik skupin, já obvykle umezuji jen na Registrovaní, Hosté, Správci a Super správci, výchozí nastavení Joomly mi přijde pro většinu webů zbytečné.
To Cony: Nemám s tím moc zkušenností, ale souhlasím je tam toho až zbytečně moc. A asi tomu už i rozumím, díky za nakopnutí, teď už si s tím nějak pohraju. Snad přijdu i na to "odvození". Tak raději bych měl také pro každou skupinu vlastní neodvozené oprávnění jelikož každého uživatele mohu nastavit pro jakoukoliv skupinu, odvození není nutné. Tak fajn, zkusím poexperimentovat. Znovu moc díky.
Zdarec Aq.
Jinak to pořádně udělat nejde, právě kvůli dědění oprávnění
Ernst napsal: hlavně musíte mít pro nepřihlášené skupinu guest a ne public.
Jinak to pořádně udělat nejde, právě kvůli dědění oprávnění
Ok, díky za info.
Ještě malý dotaz. Když heldám a zkoumám komponenty, tvůrci umožní demo přístup do administrace. Čím to, že vidím pouze v menu Komponenty pouze tu jejich a nic víc a další záložky menu nejsou aktivní? Jak tato omezení lze v J! vytvořit? Když si hraju s oprávněním, tak jsou např. pluginy jen "šedivé" a nemohu na ně klikat ale bohužel vidím celou strukturu administrace.
Je to nějakou speciální komponentou?
Zdarec Aq.
Je to v tabulce menu, ale bohužel v administraci se s tím nedá pracovat, musí se do databáze
Cony napsal: Každá jednotlivá komponenta má svá oprávnění. Pokud jako super správce rozkliknete ttu komponentu, obvykle vpravo nahoře je tlačítko možnosti, které zobrazí konfiguraci v něm je záložka oprávnění. Stačí pro příslušnou skupinu administrátorů zakázat právo "Přístup ke komponentám". Tím si můžete pročistit menu v administraci.
Pecka, hned se na to podívám, všiml jsem si toho, ale musím hodně laborovat. Děkuji za upřesnění a potvrzení mé domněnky.
Zdarec Aq.