Přihlásit se

Joomla 6.0

Dne 14. října 2025 bylo oficiálně vydáno Joomla 6.0 (kódové jméno Kuimarisha) společně s Joomla 5.4 (Kutegemea). Joomla 5.1 přinesla zabezpečené TUF aktualizace, ale s Joomla 5.4 / 6.0 přichází automatické aktualizace jádra, které budou probíhat bezpečně a bez nutnosti manuálního zásahu.

Stránky obcí - úřední deska

23. lis 2010 13:58 #67494
Odpověď od Houbák
Zkušený uživatel
K mazání archivovaných záznamů. Nově je v nastavení možné zvolit, zda se mohou, či nemohou archivované záznamy mazat. Nech si každý nastaví to, co mu bude vyhovovat.

23. lis 2010 19:28 #67517
Odpověď od Dan
Začátečník
Tak myslím, že se úřední deska dostala do finále. Testoval jsem ta různá nastavení v parametrech úřední desky a vše funguje dobře! Dobrá práce Houbáku!

Měl bych jen dva drobné uživatelské náměty ;)

1) možná by nebylo špatné ve frontendu u velikosti souboru hodnotu zaokrouhlit nebo useknout desetinnou část - důležitá je ta hodnota vlevo od desetinné čárky ;)

2) v administraci se používají tři různá označení pro "zodpovědnou osobu": v editaci záznamu je to "kontakt", v parametrech úřední desky je v rozbalovací nabídce u volitelného sloupce hodnota "vytvořil" a v tabulce všech záznamů v administraci je v záhlaví sloupce "zodpovídá". Možná bych to sjednotil na "zodpovídá".

Toť vše :)

23. lis 2010 23:52 #67525
Odpověď od Houbák
Zkušený uživatel
To eiland:
ad 1.) Hodnota v FE je zaokrouhlena na celé číslo, v BE jsem nechal původní nastavení na 2 des. místa

ad 2.) částečně jsem to sjednotil, pouze jsem nechal slovo kontakt, aby bylo pochopitelné, že se jedná o kontakt z komponenty Kontakt

Jako novinku uvádím možnost napsání intra k ÚD. V BE přibyla záložka Nastavení, zatím je tam pouze to intro, ale časem, pokud bude potřeba, tak mohou přibývat další nastavení.

24. lis 2010 02:03 #67526
Odpověď od Cufe
Admin
Opakuji se , ale je to skvělá práce, houbaku. Krása střídá nádheru ;)

Měl bych ale taky 2 připomínky:
1.) Šlo by v BE měnit soubor - výběr souboru? Co když se vkladatel souboru sekne a umístí špatný soubor? Nyní má jen jednu možnost, jak to napravit - smazat špatnou položku a vložit novou s novým souborem. Pokud by však mohl editovat v položce soubor, může jej jednoduše prohodit.

2.) Je možné, aby bylo stejné rozhraní (jako je v BE) použitelné ve FE? Znám jednu paňmámu, která se bojí lézt kdekoliv, co má v názvu "administrace" a co si budeme povídat, v některých případech je lepší někoho do BE ani nepouštět. Již klasické články lze vkládat z FE, mohlo by to jít i se soubory.

Joomla úřední deska | IT služby, webové stránky v Joomla!, online marketing | Joomla je best! Zveřejni svůj problém, pokud ho vyřešíš sám, jsi best!

24. lis 2010 07:53 #67527
Odpověď od Dan
Začátečník
To Houbak: paráda, díky za ty opravy :)

To Cufe: Nevím jestli chápu dobře připomínku č. 1, ale vyměnit soubor v záznamu nyní možné je pomocí funkce "Smazat soubor".

Ta připomínka č. 2 je docela zajímavá. Kdyby existovala možnost, aby se daly záznamy vkládat i mimo joomlovskou administraci, tak by to byla dobrá funkce navíc.

24. lis 2010 08:47 #67528
Odpověď od vlada
Nováček
Mistře Houbáku :) .
Já jsem maximálně spokojen s vytvořeným produktem a zatím dále nehodlám zasahovat do potenciálních dalších nastavení či vlastností. Ne že bych nechtěl, ale v tuto chvíli již další potřebu prostě necítím a na druhou stranu nechci omezovat ostatní názory a návrhy.

Jen technická. Stále přetrvává to, že kliknutím na odkaz Název mi otevře dokument ve stejném okně a kliknutí na ikonu (šablona1) ho otevře v novém okně. (Položka nabídky-globální, parametry-otevřít v novém okně)

24. lis 2010 10:26 #67530
Odpověď od Houbák
Zkušený uživatel
Jak již píše eiland - mazání souboru je možné v editaci záznamu.

To strejc: již by mělo fungovat otevírání souboru podle toho, jak se to nastaví v administraci.

Je možné udělat podobné administrační rozhraní i pro FE, ale to bych nechal až do případné další verze, protože to bude vyžadovat další kolo testování, a to hlavně z hlediska bezpečnosti. Já osobně mám raději administraci přes BE.

24. lis 2010 12:01 #67531
Odpověď od Cufe
Admin
Omlouvám se, ta ikona smazání souboru mě nenapadla, díky za info.
Z výsledkem komponenty pro úřední desku jsem též spokojen, skvělá a nádherná práce a domnívám se, že také velice názorná (chcete-li příkladná) pro sjednocování komunity - myšleno jako spolupráce týmu, což mě osobně těší.

V příští verzi bych rozhraní přes FE uvítal.

Houbáku, hlavně tobě a všem testerům 1000x díky :)

Joomla úřední deska | IT služby, webové stránky v Joomla!, online marketing | Joomla je best! Zveřejni svůj problém, pokud ho vyřešíš sám, jsi best!

24. lis 2010 12:17 #67532
Odpověď od Dan
Začátečník
Také chci poděkovat především Houbákovi a pak i ostatním, kteří v diskusi přispěli a testovali. Naše paní účetní na obci byla nadšená, že ušetříme kolem pěti tisíc Kč za rok, neboť jsme se kdysi nechali zlákat komerční nabídkou. Až později jsme zjistili, že to vůbec nebylo nutné a že firmy v případě nějakého soudního/správního řízení (že nějaká vyhláška nebyla vyvěšena) vůbec nic negarantují. Za takovou službu si nechávají platit totiž navíc. Docela tehdy firmy zneužily nevědomosti obcí :(

Tím se dostávám k otázce, za jakých podmínek bude úřední deska distribuována? Myslím, že by nebyl problém zajistit od obce nějaký rozumný jednorázový poplatek za nainstalování desky.

24. lis 2010 20:02 #67547
Odpověď od vlada
Nováček
Technická-zaregistroval jsem, že soubor uložený jako ěščřžýáíéúů.doc je pod stejným názvem viděn i v detailu záznamu BE ale ke stažení je nabízen jako 6-yaieu.doc. To mě vyděsilo, ale pak jsem si uvědomil svou chybu.
Soubor ěešsčcřržzýyáaíiéeúuů.doc se nabídne ke stažení jako 38-escrzyyaaiieeuu.doc. To už není tak strašné a je to klasické chování alias JOOMLA. Prostě nesnáší háčky a kroužky, k čárkám je mnohem mírnější. Přesto doporučte v názvech souborů nepoužívat diakritiku. Proč ale pacholek v BE ukazuje v editaci záznamu původní název souboru a ne alias jak je uložen?

24. lis 2010 20:14 #67549
Odpověď od Houbák
Zkušený uživatel
Pro správné vytvoření aliasu doporučuji nainstalovat Phoca Czech Alias Plugin .
To, že se v BE zobrazuje původní název souboru je tím, že původní název souboru se ukládá do databáze a potom se v BE vypíše.

24. lis 2010 21:17 #67550
Odpověď od Miroslav Skoda
Uživatel
Omlouvám se za OT, sice to sem nepatří, ale jelikož to tu sledují lidé, kteří mají co dočinění s OÚ, přesto mi to nedá.
Hledám někoho, kdo by mi pomohl s jednou jednoduchou aplikací právě pro OÚ.
Jednalo by se o malou databázi a nejlépe ve VB2008.
Takže pokud umíte ve VB a jste ochotni (odměna není vyloučena ;) ) prosím PM.

Díky moc a ještě jednou omluva za OT.

Mirek

24. lis 2010 21:31 #67551
Odpověď od Daniel Beneš
Uživatel
Ahoj, teď jsem dostal a starost stránky obecního úřadu, a jeden z úkolů je vytvoření ÚD, tak se chci zeptat jestli je nějaká možnost tuto komponentu získat. Popřípadně kdy bude vydána. :)

25. lis 2010 07:47 #67556
Odpověď od vlada
Nováček
OK, nainstaloval jsem plugin Phoca Czech Alias Plugin i do tvého dema uredni-deska.g6.cz/administrator .
Píšu to sem výslovně proto, že to není "můj" web a taky proto, že když to někomu doma bude dělat něco jiného, aby věděl proč. :)

25. lis 2010 08:04 #67557
Odpověď od vlada
Nováček
Technická-pokud se při vytváření záznamu zapomene zadat soubor, vkladatel si toho všimne tak, že ve FE i BE chybí ikonka souboru a jeho delka a v další editaci pak soubor může doplnit.
Trochu horší stav je, když "pracně" vyplní detaily záznamu a zapomene vybrat kategorii. Pokud dá uložit, všechna napsaná data jsou ztracena, protože se přirozeně nic neuloží, protože nemá kam.
Doporučuji tento stav nějak ošetřit. Třeba úplně stejně, jako když chybí název ;)