Přihlásit se

Joomla 5.2.2 Security & Bugfix Release

Joomla 5.2.2 je nyní k dispozici. Jedná se o bezpečnostní vydání pro Joomla 5.x.

Ruční změna obsahu stránek - index.php??

20. zář 2012 20:56 #97725
Ruční změna obsahu stránek - index.php?? od domorodec
Začátečník
Zdravím, chtěl bych Vás požádat o takovou specifickou radu. Před léty jsem to uměl, ale jak jsem zde už uváděl, čas hodně znalostí vymazal. Mám dotaz, kde si můžu ručně vymazat určitý obsah z webových stránek. Uvedu příklad - mám třeba nějaký modul a je tam textové tlačítko upravit, ale já nechci, aby tam bylo. V admin to vypnout nejde, proto je jedinou volbou vymazat tuto věc ručně. Nebo, mám na stánkách anglické tlačítka, ale já si je chci přepsat na české a taktéž, v admin toto nejde. Musí být přeci nějaká možnost, vyhledat tento obsah v nějakém umístění je to tak? Kde prosím tedy tento obsah najdu? Když se podívám do zdrojového index.php tak tam dá se říct není skoro nic. To je zřejmě propojením joomla a xxx modulů, které se nacházejí každý na jiném umístění v různých adresářích....to je trošku nevýhoda oproti klasickému indexu pro html stránky, kde v indexu je v podstatě vše, mám pravdu?

Děkuji Vám

Domorodec

20. zář 2012 21:15 #97729
Odpověď od Cony
Moderátor
No neříkal bych tomu nevýhoda :-)

Pokud je modul dobře napsán tak počeštění tlačítek znamená nainstalovat pro něj češtinu. Buď pohledejtepo webu, nebo si jí budete muset sám přeložit. Vezmete orig soubor v adresáři languages/en-GB.nazev_modulu.ini, a nakopirujete do languages/cs-CZ a prohodite to en-GB za cs-CZ. Pak v nich musete vesele prekladat.

Upravu modulu (opet pokud jsou dobre napsane) provedete v adresari sablony podadresar html/nazev_modulu. Pokud tam neni vytvorte jej a nakopirujte do nej obsah z modules/nazev_modulu a upravujte. Pro podrobnejsi navody hledejte na webu templates overrides.

20. zář 2012 21:45 #97731
Odpověď od domorodec
Začátečník
Děkuji za radu. Dívám se na návody a upřímě to není nic moc zrovna jednoduchého. Já bych si ani tak nemusel vytvářet a kopírovat někam nové soubory a složky. Chtěl bych přímo změnit originální obsah na stánkách a nebo v modulech. To by přeci mělo jít přímo v konkrétním originálním umístění ne?. Žádnou zálohu k originálnímu nastavení právě nepotřebuju :) - např. když se podívám do složky joomla/template/šablona/html/tak tam mám toto - složku com_contact, složku com_content, index.html a modules.php. Změny v samotné joomle jsou jednoduché, protože tam se dá měnit vše, ale moduly, to už je oříšek.....

Domorodec

20. zář 2012 21:57 #97732
Odpověď od Cony
Moderátor
To znamená, že Vaše šablona má upravené výstupy pro články a pro kontakty. pokud založíte např. adresář mod_menu a do něj dáte soubor default.php, který naleznete v /modules/mod_menu/tmpl/ můžete si jej v novém umístění beztrestně upravovat. Pokud by jste jej upravil v původním umístění, vystavujete se riziku, že změny ztratíte při příští aktualizaci.

20. zář 2012 22:23 #97735
Odpověď od domorodec
Začátečník
Ano, děkuji za radu, dívám se, že je to tak, jak říkáte, nicméně pro mě je opravdu praktičtější možnost měnit originál s tím, že si ho zálohuju mimo a v případě nějaké aktualizace, bych ho tam znovu nahrál, to není probém. Možná si tím přidělávám práci, ale rád si upravuju originální šablony apod. i s tímto rizikem, které píšete. Každému hold vyhovuje něco jiného ;).Čili zeptám se takto, když se podívám na zdrojový kód, tak tam přesně vidím to, co chci změnit, přepsat, vymazat apod. jako u klasického html. Jak se tedy dostat na tu onu věc? moduly se ukádají do složky modules, to je jasné :) , nicméně, může to být také komponenta, takže bych tento obsah mohl hledat i ve složce administrator/components/com_názevmodulu/models/.... ne? Čili jedná se mi opravdu o banalitku a to vymazání prostě jednoho slova, které odkazuje na editaci.

Domorodec

20. zář 2012 22:40 #97737
Odpověď od Cony
Moderátor
Stále nevím zda mi rozumíte, způsobem jakým jsem Vám popsal UPRAVUJETE originální šablony, z Vašeho hlediska jako uživatele je to ve výsledku naprosto stejné, jako kdyby jste upravil originální soubor. Navíc neriskujete přepsání aktualizací.
Moduly (pokud se opravdu bavíme o modulu) jsou jen v adresáři modules.
V adresáři administrator by jste upravoval vzhled modulů / komponent cv administraci, ne na živých stránkách.
Pokud se ale bavíme o komponentě, tak její šablony naleznete v adresáři components, v podadresáři s názvem komponenty a zde v podadresáři views (v 99% případů).