Joomla 5.2.2 Security & Bugfix Release
Joomla 5.2.2 je nyní k dispozici. Jedná se o bezpečnostní vydání pro Joomla 5.x.
Ruční změna obsahu stránek - index.php??
20. zář 2012 20:56 #97725
Domorodec
Zdravím, chtěl bych Vás požádat o takovou specifickou radu. Před léty jsem to uměl, ale jak jsem zde už uváděl, čas hodně znalostí vymazal. Mám dotaz, kde si můžu ručně vymazat určitý obsah z webových stránek. Uvedu příklad - mám třeba nějaký modul a je tam textové tlačítko upravit, ale já nechci, aby tam bylo. V admin to vypnout nejde, proto je jedinou volbou vymazat tuto věc ručně. Nebo, mám na stánkách anglické tlačítka, ale já si je chci přepsat na české a taktéž, v admin toto nejde. Musí být přeci nějaká možnost, vyhledat tento obsah v nějakém umístění je to tak? Kde prosím tedy tento obsah najdu? Když se podívám do zdrojového index.php tak tam dá se říct není skoro nic. To je zřejmě propojením joomla a xxx modulů, které se nacházejí každý na jiném umístění v různých adresářích....to je trošku nevýhoda oproti klasickému indexu pro html stránky, kde v indexu je v podstatě vše, mám pravdu?
Děkuji Vám
Děkuji Vám
Domorodec
20. zář 2012 21:15 #97729
Odpověď od Cony
Moderátor
No neříkal bych tomu nevýhoda
Pokud je modul dobře napsán tak počeštění tlačítek znamená nainstalovat pro něj češtinu. Buď pohledejtepo webu, nebo si jí budete muset sám přeložit. Vezmete orig soubor v adresáři languages/en-GB.nazev_modulu.ini, a nakopirujete do languages/cs-CZ a prohodite to en-GB za cs-CZ. Pak v nich musete vesele prekladat.
Upravu modulu (opet pokud jsou dobre napsane) provedete v adresari sablony podadresar html/nazev_modulu. Pokud tam neni vytvorte jej a nakopirujte do nej obsah z modules/nazev_modulu a upravujte. Pro podrobnejsi navody hledejte na webu templates overrides.
Pokud je modul dobře napsán tak počeštění tlačítek znamená nainstalovat pro něj češtinu. Buď pohledejtepo webu, nebo si jí budete muset sám přeložit. Vezmete orig soubor v adresáři languages/en-GB.nazev_modulu.ini, a nakopirujete do languages/cs-CZ a prohodite to en-GB za cs-CZ. Pak v nich musete vesele prekladat.
Upravu modulu (opet pokud jsou dobre napsane) provedete v adresari sablony podadresar html/nazev_modulu. Pokud tam neni vytvorte jej a nakopirujte do nej obsah z modules/nazev_modulu a upravujte. Pro podrobnejsi navody hledejte na webu templates overrides.
20. zář 2012 21:45 #97731
Domorodec
Odpověď od domorodec
Začátečník
Děkuji za radu. Dívám se na návody a upřímě to není nic moc zrovna jednoduchého. Já bych si ani tak nemusel vytvářet a kopírovat někam nové soubory a složky. Chtěl bych přímo změnit originální obsah na stánkách a nebo v modulech. To by přeci mělo jít přímo v konkrétním originálním umístění ne?. Žádnou zálohu k originálnímu nastavení právě nepotřebuju - např. když se podívám do složky joomla/template/šablona/html/tak tam mám toto - složku com_contact, složku com_content, index.html a modules.php. Změny v samotné joomle jsou jednoduché, protože tam se dá měnit vše, ale moduly, to už je oříšek.....
Domorodec
20. zář 2012 21:57 #97732
Odpověď od Cony
Moderátor
To znamená, že Vaše šablona má upravené výstupy pro články a pro kontakty. pokud založíte např. adresář mod_menu a do něj dáte soubor default.php, který naleznete v /modules/mod_menu/tmpl/ můžete si jej v novém umístění beztrestně upravovat. Pokud by jste jej upravil v původním umístění, vystavujete se riziku, že změny ztratíte při příští aktualizaci.
20. zář 2012 22:23 #97735
Domorodec
Odpověď od domorodec
Začátečník
Ano, děkuji za radu, dívám se, že je to tak, jak říkáte, nicméně pro mě je opravdu praktičtější možnost měnit originál s tím, že si ho zálohuju mimo a v případě nějaké aktualizace, bych ho tam znovu nahrál, to není probém. Možná si tím přidělávám práci, ale rád si upravuju originální šablony apod. i s tímto rizikem, které píšete. Každému hold vyhovuje něco jiného .Čili zeptám se takto, když se podívám na zdrojový kód, tak tam přesně vidím to, co chci změnit, přepsat, vymazat apod. jako u klasického html. Jak se tedy dostat na tu onu věc? moduly se ukádají do složky modules, to je jasné , nicméně, může to být také komponenta, takže bych tento obsah mohl hledat i ve složce administrator/components/com_názevmodulu/models/.... ne? Čili jedná se mi opravdu o banalitku a to vymazání prostě jednoho slova, které odkazuje na editaci.
Domorodec
20. zář 2012 22:40 #97737
Odpověď od Cony
Moderátor
Stále nevím zda mi rozumíte, způsobem jakým jsem Vám popsal UPRAVUJETE originální šablony, z Vašeho hlediska jako uživatele je to ve výsledku naprosto stejné, jako kdyby jste upravil originální soubor. Navíc neriskujete přepsání aktualizací.
Moduly (pokud se opravdu bavíme o modulu) jsou jen v adresáři modules.
V adresáři administrator by jste upravoval vzhled modulů / komponent cv administraci, ne na živých stránkách.
Pokud se ale bavíme o komponentě, tak její šablony naleznete v adresáři components, v podadresáři s názvem komponenty a zde v podadresáři views (v 99% případů).
Moduly (pokud se opravdu bavíme o modulu) jsou jen v adresáři modules.
V adresáři administrator by jste upravoval vzhled modulů / komponent cv administraci, ne na živých stránkách.
Pokud se ale bavíme o komponentě, tak její šablony naleznete v adresáři components, v podadresáři s názvem komponenty a zde v podadresáři views (v 99% případů).