Joomla 5.2.2 Security & Bugfix Release
Joomla 5.2.2 je nyní k dispozici. Jedná se o bezpečnostní vydání pro Joomla 5.x.
Uprava databaze
01. led 2013 20:53 #101472
Ahoj,
protoze pouzivam sabolny, ktere rychlosti prilis neoplyvjai, tak se snazim Joomlu ruzne zrychlit. Nekde jsem kdysi objevil tohle
Chci se zeptat, jestli je to pravda a jestli to pomuze opravdu zrychlit rychlost nacitani Joomly. Opet znovu pripominam, ze pouzivam sablony vyrobce, ktery patri snad mezi nejpomalejsi - prechazet zatim nemuzu. Databazi mam necely 3mb, takze podle vseho je asi mala.
Pokud by to byla pravda a melo to smysl, jak se takova uprava indexu dela? Hledal jsem ruzne po netu i v AJ a moc jsem toho nenasel. Nevim poradne co hledat. Na upravu indexu to nenaslo to, co jsme si myslel, ze k tomu patri a v AJ tomu zas tolik nerozumim.
dik za tipy
protoze pouzivam sabolny, ktere rychlosti prilis neoplyvjai, tak se snazim Joomlu ruzne zrychlit. Nekde jsem kdysi objevil tohle
V Joomle staci uprava indexov v mysql tabulkach, rychlost sa zmeni razantne!
Chci se zeptat, jestli je to pravda a jestli to pomuze opravdu zrychlit rychlost nacitani Joomly. Opet znovu pripominam, ze pouzivam sablony vyrobce, ktery patri snad mezi nejpomalejsi - prechazet zatim nemuzu. Databazi mam necely 3mb, takze podle vseho je asi mala.
Pokud by to byla pravda a melo to smysl, jak se takova uprava indexu dela? Hledal jsem ruzne po netu i v AJ a moc jsem toho nenasel. Nevim poradne co hledat. Na upravu indexu to nenaslo to, co jsme si myslel, ze k tomu patri a v AJ tomu zas tolik nerozumim.
dik za tipy
01. led 2013 22:20 #101480
Joomla! pro každého
Odpověď od ghost
Zkušený uživatel
to vypada na rockettheme
na zrychleni pomuze spoustu veci od optimalizace obrazku po jejich slouceni, minifikaci css a js, gzip, ...
s tim, co rikate, nemam zkusenost - zatim jsem nepotreboval
na zrychleni pomuze spoustu veci od optimalizace obrazku po jejich slouceni, minifikaci css a js, gzip, ...
s tim, co rikate, nemam zkusenost - zatim jsem nepotreboval
Joomla! pro každého
01. led 2013 22:39 - 01. led 2013 22:40 #101481
Odpověď od radek
Zkušený uživatel
No jasne, ze RT:). Ja ale nic jiny pouzivat nemuzu. RT je pro blbce. I kdyz jsem uvazoval uz o Yootheme nebo o tom jak tady nekdo daval ten Joomlart, ale to bych se potentoval z uprav.
Slouceni obrazku jsem uz nekde videl, le vubec nevim, jak se to dela. Nepochopil jsem, jestli se to dela pro kazdou stranku zvlast nebo jak to vubec funguje.
Gzip pouzivam, minifikace CSS a JS je u RT k nicemu. Sice to snizi pocet http pozadavku treba o 30 na cca 40 ze 70, co mam ted (predchozi template jsem mel cca 140- 200 a jelo rychlej ,pritom to bylo jedno z nejpomalejsich od RT), ale porad je to pomalejsi, nez kdyz zapnu Jotcache. Takze jedu bez minifikace a mam zaplou Jotcache.
Optimalizace obrazku taky neprichazi v uvahu. Uz ted mam obrazky na hrane kvalita/rozpixelovanost a zmensit nepujdou, protoze pouzivam responsive template, takze se obrazky meni podle velikosti zarizeni navstevnika. Ted sice to jejich posledni template ze vcera na jejich serverech jede zda se, nejrychlej z poslednich, ale ma pro me blbej vzhled. Pritom s emne stane, ze se mne to cely nacte za cca 2-2,5s, ale pak to z niceho nic nacita treba 5 a vic sekund. Dela to skoro pokazdy to prvni nacteni.
Ma ta uprava databaze smysl?
Slouceni obrazku jsem uz nekde videl, le vubec nevim, jak se to dela. Nepochopil jsem, jestli se to dela pro kazdou stranku zvlast nebo jak to vubec funguje.
Gzip pouzivam, minifikace CSS a JS je u RT k nicemu. Sice to snizi pocet http pozadavku treba o 30 na cca 40 ze 70, co mam ted (predchozi template jsem mel cca 140- 200 a jelo rychlej ,pritom to bylo jedno z nejpomalejsich od RT), ale porad je to pomalejsi, nez kdyz zapnu Jotcache. Takze jedu bez minifikace a mam zaplou Jotcache.
Optimalizace obrazku taky neprichazi v uvahu. Uz ted mam obrazky na hrane kvalita/rozpixelovanost a zmensit nepujdou, protoze pouzivam responsive template, takze se obrazky meni podle velikosti zarizeni navstevnika. Ted sice to jejich posledni template ze vcera na jejich serverech jede zda se, nejrychlej z poslednich, ale ma pro me blbej vzhled. Pritom s emne stane, ze se mne to cely nacte za cca 2-2,5s, ale pak to z niceho nic nacita treba 5 a vic sekund. Dela to skoro pokazdy to prvni nacteni.
Ma ta uprava databaze smysl?
01. led 2013 22:49 #101483
Odpověď od Cony
Moderátor
Upřímně, nemyslím si, že by jste úpravou indexů u databáze která má 3MB dosáhl nějakého výrazného zlepšení. Pokud používáte standardní položky menu Joomly, řekl bych navíc, že indexy budou tomuto přizpůsobeny, rychlost by jste mohl získat pokud by byla databáze opravdu velká, a byly používány např. nestandartní způsoby řazení článků...
Co udělat můžete (ale asi to nebudemít velký vliv ve Vašem případě), je optimalizace tabulek. Buď v phpMyAdmin, nebo třeba pomocí nějakého pluginu . Pokud ale data příliš neměníte, namá smysl dělat denně optimalizaci.
Co udělat můžete (ale asi to nebudemít velký vliv ve Vašem případě), je optimalizace tabulek. Buď v phpMyAdmin, nebo třeba pomocí nějakého pluginu . Pokud ale data příliš neměníte, namá smysl dělat denně optimalizaci.
01. led 2013 23:21 #101486
Joomla! pro každého
Odpověď od ghost
Zkušený uživatel
jeste me napada
jaky mate hosting a jake je jeho nastaveni?
neco se da udelat i pomoci htaccessu, pokud jej clovek muze poradne pouzivat
bez znalosti ale konkretnich udaju (web, hosting, tarif, ...) se da strilet jen od boku
jaky mate hosting a jake je jeho nastaveni?
neco se da udelat i pomoci htaccessu, pokud jej clovek muze poradne pouzivat
bez znalosti ale konkretnich udaju (web, hosting, tarif, ...) se da strilet jen od boku
Joomla! pro každého
02. led 2013 08:51 #101491
Co jsou standardni polozky menu Joomly? Jen odkazy?
Optimalizaci obcas delam pres Admin Tools.
Odpověď od radek
Zkušený uživatel
Cony napsal: Upřímně, nemyslím si, že by jste úpravou indexů u databáze která má 3MB dosáhl nějakého výrazného zlepšení. Pokud používáte standardní položky menu Joomly, řekl bych navíc, že indexy budou tomuto přizpůsobeny, rychlost by jste mohl získat pokud by byla databáze opravdu velká, a byly používány např. nestandartní způsoby řazení článků...
Co jsou standardni polozky menu Joomly? Jen odkazy?
Optimalizaci obcas delam pres Admin Tools.