Joomla 6.0
Dne 14. října 2025 bylo oficiálně vydáno Joomla 6.0 (kódové jméno Kuimarisha) společně s Joomla 5.4 (Kutegemea). Joomla 5.1 přinesla zabezpečené TUF aktualizace, ale s Joomla 5.4 / 6.0 přichází automatické aktualizace jádra, které budou probíhat bezpečně a bez nutnosti manuálního zásahu.
Phoca Cart tlačítko na odstoupení
Zatím co jsem vypozoroval a dočetl se:
Vrácení zboží bez obstrukcí. Od června 2026 bude mít každý e-shop povinnost umožnit odstoupení od smlouvy stejně snadno, jako nákup samotný – pomocí jasného tlačítka.
Tlačítko musí být dostupné v online rozhraní, kde došlo k uzavření smlouvy. Spotřebitel by neměl být nucen k žádným složitým úkonům, aby tuto funkci našel (např. hledat v FAQ, kontaktovat zákaznickou podporu, stahovat zvláštní aplikaci, pokud smlouvu neuzavřel přes ni).
Teď přijde sranda:
Dostupnost tlačítka je 14 dní. Zákonná lhůta činí 14 dnů od převzetí zboží. Pokud to tam bude déle - je to ve prospěch zákazníka. Někdo má prozákáznický přístup a může tam být 30 dní. Bere se to ve prospěch kupujícího.
Jak ale zjistím na e-shopu kdy to zákazníkovi opravdu přišlo a přičíst 14 dní? Doporučení zní že dopravce dává info o doručení...
Aby se předešlo nechtěnému odstoupení, zákon pamatuje i na druhý krok. Po vyplnění formuláře musí spotřebitel své rozhodnutí potvrdit kliknutím na druhé, jasně označené tlačítko. Například "Potvrdit odstoupení od smlouvy".
Po dokončení procesu máte povinnost zákazníkovi bez zbytečného odkladu zaslat automatický e-mail s potvrzením o přijetí jeho odstoupení. Tento e-mail musí obsahovat:
- Potvrzení, že jste odstoupení přijali.
- Obsah tohoto odstoupení.
- Přesné datum a čas jeho podání.
No tohle a další povinosti jako GPSR pěkně nakládá hlavně malým e-shopům.
Můžeme o tom vést spory, můžeme s tím nesouhlasit, ale to je asi tak všechno, co se s tím dá dělat.
- v detailu objednávky zobrazit tlačítko "Přeji si dostoupit od smlouvy".
- Bude volitelné (netýká se např. B2B, zahraničí apod.)
- Zobrazovat se bude po počet zvolených dnů od objednávky (těžko očekávat, že všechny shopy budou mít nastavené stahování stavů zásilek od všech možných přepravců), tzn. pokud to má být až od doručení, nastavím si primárně 21 dní, abych pokryl i případné prodlevy. Volitelně by se mohlo zobrazovat od datumu nastavení nějakého statusu (tím by se pokryl i ten čas dodání)
- Zobrazovat se bude jen pro zvolené statusy (ne pro storno, vráceno apod.)
- pokud na něj uživatel klikne, jen se pošle mail adminovi, popř. nějaké potvrzení zákazníkovi. Znění bych primárně formuloval typu "Přijali jsem Vaši žádost", zbytek ať si formuluje každý sám (měly by tam asi být instrukce jak vrátit zboží). Popř. by se ještě změnil status objednávky.
Jinak za mně je to opět další zbytečnost, která myslím nic nevyřeší, spíš některé typy zákazníků ještě víc zmate.
souhlasCony napsal: Z technického hlediska bych to viděl na
- v detailu objednávky zobrazit tlačítko "Přeji si dostoupit od smlouvy".
Pokud si to napíšu do podmínek (což se dá očekávat u B2B )Cony napsal: - Bude volitelné (netýká se např. B2B, zahraničí apod.)
Kdyby to šlo napojit na základní přepravce asi by to stálo za to do Phoca PRO. Komu se bude chtít hlídat nějaké datumy u balíku...Cony napsal: - Zobrazovat se bude po počet zvolených dnů od objednávky (těžko očekávat, že všechny shopy budou mít nastavené stahování stavů zásilek od všech možných přepravců), tzn. pokud to má být až od doručení, nastavím si primárně 21 dní, abych pokryl i případné prodlevy. Volitelně by se mohlo zobrazovat od datumu nastavení nějakého statusu (tím by se pokryl i ten čas dodání)
21 dní taky řešení jako free ale tam si musí někdo spočítat, že to musí stihnout odeslat (často se třeba zboží doobjednává, různé prostoje,...)
a taky to znamená u někoho 7 dní navíc držet peníze pro odstoupení oproti současné situaci.
Když nad tím přemýšlím, asi je to složitější, kdyžtak mne někdo opravte, ale pokud kupuju na IČ, tzn. uvedu jej v objednávce, tak ze zákona nemám nárok na odstoupení od smlouvy. Tzn. mělo by se tam hlídat ještě i toto. Navíc se to netýká anixunil napsal: Pokud si to napíšu do podmínek (což se dá očekávat u B2B )
- "rychlokazivého" sortimentu (potraviny, řezané květiny),
- Hygienického zboží (zubní kartáček, kontaktní čočky),
- zboží upravené na přání (vlastní potisk trička),
- audio/video/software
- Noviny / časopisy
- a ještě další speciality
Navíc teda, pokud jsem koupil 5 věcí, můžou to splňovat jen 3 a chci vrátit jen 2 :DD
Sledování od přepravců by řešil ten status, pluginy jen přepnou status objednávky a tím se může začít počítat lhůta.
Cony napsal:
Když nad tím přemýšlím, asi je to složitější, kdyžtak mne někdo opravte, ale pokud kupuju na IČ, tzn. uvedu jej v objednávce, tak ze zákona nemám nárok na odstoupení od smlouvy. Tzn. mělo by se tam hlídat ještě i toto. Navíc se to netýká anixunil napsal: Pokud si to napíšu do podmínek (což se dá očekávat u B2B )
Mělo by být tedy asi nějaké zaškrtávátko na produktu, a nabízet jen pokud to daný produkt splňuje.
- "rychlokazivého" sortimentu (potraviny, řezané květiny),
- Hygienického zboží (zubní kartáček, kontaktní čočky),
- zboží upravené na přání (vlastní potisk trička),
- audio/video/software
- Noviny / časopisy
- a ještě další speciality
Navíc teda, pokud jsem koupil 5 věcí, můžou to splňovat jen 3 a chci vrátit jen 2 :DD
Sledování od přepravců by řešil ten status, pluginy jen přepnou status objednávky a tím se může začít počítat lhůta.
Pokud nakupuju na IČ tak to vůbec nic neznamená. Pokud jedu v placatém autě, tak to neznamená že jezdím 200 km/h.
Záleží na obchodních podmínkách ( tvářím se jako B2B nebo B2C nebo jako mix)
Pozor dokonce já mohu jako člověk co má IČ nakoupit jako soukromá osoba co uvede IČ a chrání mě stejně jako spotřebitele. V případě prokázání, že mám pro soukromé použití a nikoli jako firma, vztahuje se na mě ochrana spotřebitele. (takto rozhodl soud)
Podmínky mohou být dvojí i když obchodní zákoník jako takový co existoval již dlouho neexistuje. U B2B co si domluvíme to máme. U B2C klasika.
U B2B si mohu (typicky velkoobchod) zvolit co si se zákazníkem domluvím. Nechodí na mě ČOI. Neplatí záruka 24 měsíců atd. Pozor od léta 2026 budu muset i u B2B splňovat minimální
- jak se proklikám nákupním procesem (jak na uzavření smlouvy)
- informace o smlouvě
- potvrzení objednávky e-mailem
- přiložení obchodních podmínek v PDF
ale můžeme se domluvit, že tyto podmínky plnit nebudeme
Nějaké e-shopy ale dávají stejné podmínky na IČ. Je to povahou sortimentu. Třeba zubní kartáček těžko budu využívat na IČ jinak než spotřebitel. Zubní kartáček mohu vrátit pokud nebyl porušený obal. Výrobce tedy dá stejné podmínky a já jako e-shop dávám pro podnikatele stejné podmínky.
To nechceš řešitCony napsal: Navíc teda, pokud jsem koupil 5 věcí, můžou to splňovat jen 3 a chci vrátit jen 2 :DD
"Stornovat objednávku" - po dobu do doručení/převzetí
"Vrácení / Refundace" - po doručení, s pohodlným tiskem štítku na zpětnou zásilku? Třeba i pro každou položku/skupinu položek?
Ta tlačítka v PC tuším chybí a v podstatě tím, že stornuju objednávku, tak odstupuju od smlouvy, stejně tak vrácením.
I'm sorry, my responses are limited...you must ask the right questions.
- parametr: délka, po kterou se bude zobrazovat tlačítko (ve dnech)
- den, od kdy se počítá lhůta (od vytvoření objednávky, od např. změny statusu na confirmed, nebo na completed) - prostě nechat rozhodnout prodejce, od kdy si bude počítat ( ano, může být nějaký přídavný plugin, který bude sbírat data od přepravce, ale tohle je už vyšší dívčí, spíš bych počkal na to, jak se ustálí praxe)
- můžeme mít i parametr na to, že když je vyplněno IČ nebo DIČ, zda se tlačítko zobrazí - zase ať si to rozhodne prodejce
- to hlidání sortimentu, to asi bude problém, spíš bych zase nechal na prodejci - všeobecně si to zapnu, protože prodávám tyto věci, všeobecně si to nezapnu, protože prodávám vše ve vyjímce. Pokud prodávám mix, tak se rozhodnu pro A ) nebo B ) případně si zaplatím modifikaci
Otázky jsou pak 2)
1) Co s tím druhým krokem - mít jedno tlačítko "Odstoupit od smlouvy" např. v objednávkách, to mě přesune na speciální view, kde bude "skutečně odstoupit"
2) A pak? Pak pokračovat jak píše Pavel - email adminovi a ten už rozhoduje o následujících krocích?
Phoca Cart - www.phoca.cz/phocacart - e-shop, e-commerce
Phoca Gallery - www.phoca.cz/phocagallery - obrázková galerie
Phoca Download - www.phoca.cz/phocadownload - stahování souborů
Phoca Guestbook - www.phoca.cz/phocaguestbook - guestbook
Tohle je návrh. Nevím jestli je to final.
Za § 1830 se vkládá nový § 1830a, který zní:
„§ 1830a
(1) V případě odstoupení od smlouvy uzavřené distančním způsobem prostřednictvím
on-line rozhraní umožní podnikatel spotřebiteli odstoupit od smlouvy také prohlášením
učiněným v on-line rozhraní použitím tlačítka nebo obdobného ovládacího prvku pro
odstoupení od smlouvy.
(2) Tlačítko nebo obdobný ovládací prvek pro odstoupení od smlouvy musí být v on-line
rozhraní umístěny viditelným způsobem, snadno přístupné, dostupné nepřetržitě po celou lhůtu
pro odstoupení od smlouvy a musí být označeny snadno čitelným nápisem „Odstoupit od
smlouvy“ nebo jinou odpovídající jednoznačnou formulací.
(3) V prohlášení o odstoupení od smlouvy spotřebitel snadno vyplní, případně potvrdí tyto
údaje:
a) svou totožnost,
b) údaje o smlouvě, od níž chce odstoupit,
c) údaj o elektronickém prostředku pro zaslání potvrzení o přijetí odstoupení od smlouvy.
(4) Prohlášení o odstoupení od smlouvy spotřebitel odešle použitím tlačítka nebo
obdobného ovládacího prvku pro potvrzení, které musí být označeny snadno čitelným nápisem
„Potvrdit odstoupení od smlouvy“ nebo jinou odpovídající jednoznačnou formulací.
(5) Podnikatel bez zbytečného odkladu poté, co spotřebitel odešle prohlášení o odstoupení
od smlouvy, potvrdí spotřebiteli v textové podobě prostřednictvím elektronického prostředku
uvedeného v odstavci 3 písm. c) přijetí prohlášení o odstoupení od smlouvy, včetně obsahu
tohoto prohlášení a data a času jeho odeslání spotřebitelem.“.
3 a) předvyplníš do select boxu jeho jméno
b) předvyplníš do select boxu číslo objednávky
c) předvyplníš formát odpovědi: email
Proč select box? Protože ve 3 se píše "snadno vyplní nebo potvrdí" a nechceme aby tam zadávál špatný údaje to textovýho formuláře. Prodejce bude krytej, že zákazník měl možnost vyplnit formulář.
Ad slevy, chatgpt píše tohle
Pokud jste využili množstevní slevu (např. "kup 3, zaplať 2" nebo "sleva 20 % při nákupu nad 5000 Kč") a vracíte pouze část objednávky:
- Ztráta nároku: Vrácením části zboží můžete přestat splňovat podmínky pro poskytnutí množstevní slevy.
- Přepočet ceny: Prodejce má právo přepočítat cenu ponechaného zboží na běžnou cenu bez slevy.
- Výsledná částka: Z částky, kterou jste zaplatili za vrácené zboží, může prodejce odečíst rozdíl, o který by byla původní objednávka dražší, pokud byste si slevu "nepředplatili".
Ale to už bych do toho netahal, to už si pořeší admin, na základě mailu...
Nejnovější příspěvky