Na jaké verzi Joomla + Virtuemart postavit e-shop dnes?
28. čvc 2022 21:45 #146729
Odpověď od Leoš

Pokročilý uživatel
Joooooo, to jsem chtěl slyšet 
Jdu to tedy testnout - J4 a Phoca Cart + YoothemePro
Dííííky moc

Jdu to tedy testnout - J4 a Phoca Cart + YoothemePro
Dííííky moc
28. čvc 2022 22:34 #146731
Phoca Cart - www.phoca.cz/phocacart - e-shop, e-commerce
Phoca Gallery - www.phoca.cz/phocagallery - obrázková galerie
Phoca Download - www.phoca.cz/phocadownload - stahování souborů
Phoca Guestbook - www.phoca.cz/phocaguestbook - guestbook
Odpověď od H13

Admin
Pokud jde o testování, ještě doporučuju použít poslední Beta verzi:
github.com/PhocaCz/PhocaCart/releases/tag/4.0.2Beta
github.com/PhocaCz/PhocaCart/releases/tag/4.0.2Beta
29. čvc 2022 21:32 - 29. čvc 2022 21:36 #146736
Odpověď od Leoš

Pokročilý uživatel
Tak jsem vyzkoušel - J4 + Phoca Cart + nahrál jsem i demo data. Když chci otevřít kartu jednotlivého produktu vyskočí chyba:Stránka nenalezena.Při zpracování požadavku došlo k chybě.Tuto stránku nemůžete navštívit, protože:
Nemáte rychlou radu?
PS: teď jsem zjistil, že i v administraci Phocy Cart v sekci Produkty - kliknutí na jeden produkt dojde ke stejné chybě!!! Což asi znamená, že to bude něco v těch demo datech špatně. Co myslíte?
- zastaralá záložka/oblíbené
- překlep v adrese
- vyhledávač, který má zastaralý index tohoto webu
- na tuto stránku nemáte přístup
Je to chybou nastavení MySQL serveru? Jiné weby mi na stejné konfiguraci serveru jedou. Konfigurace Joomly a Phoca Card jsem zatím neřešil, nechal jsem defaultní nastavení. Šablona Cassiopeia, a jazyk čeština od Bonga.1038 Out of sort memory, consider increasing server sort buffer size
Nemáte rychlou radu?
PS: teď jsem zjistil, že i v administraci Phocy Cart v sekci Produkty - kliknutí na jeden produkt dojde ke stejné chybě!!! Což asi znamená, že to bude něco v těch demo datech špatně. Co myslíte?
30. čvc 2022 16:52 #146737
Odpověď od H13

Admin
Ahoj,
jakou databázi používáš? MySQL nebo MariaDB?
Pokud hledám tutu chybu na internetu, většinou mě to odkazuje na nějakej pravděpodobnej bug v MySQL verzi 8.0.x
bugs.mysql.com/bug.php?id=103225 (a pod.)
Jaký demo data jsi nainstaloval?
Já pro tyhle záležitosti používám dva low cost servery, s tím opravdu nejhorším nastavení, co je možný, a tam běží vše v pohodě. Je ale pravda, že jim tam běží MariaDB a ne MySQL.
Vetšinou na fórech radí buď updatovat MySQL nebo zkusit zvýšit buffer size (
).
jakou databázi používáš? MySQL nebo MariaDB?
Pokud hledám tutu chybu na internetu, většinou mě to odkazuje na nějakej pravděpodobnej bug v MySQL verzi 8.0.x
bugs.mysql.com/bug.php?id=103225 (a pod.)
Jaký demo data jsi nainstaloval?
Já pro tyhle záležitosti používám dva low cost servery, s tím opravdu nejhorším nastavení, co je možný, a tam běží vše v pohodě. Je ale pravda, že jim tam běží MariaDB a ne MySQL.
Vetšinou na fórech radí buď updatovat MySQL nebo zkusit zvýšit buffer size (
Code:
sort_buffer_size
30. čvc 2022 20:22 #146738
Odpověď od H13

Admin
Zkusil jsem jeden SQL dotaz přepsat tak, aby neměl problém s MySQL (sice je teď trochu složitější, ale mohlo by to fungovat). Můžeš prosím nainstalovat poslední Betu:
github.com/PhocaCz/PhocaCart/releases/do...art_v4.0.2Beta17.zip
Potřeboval bych otestovat jak administraci, tak frontend.
Díky.
github.com/PhocaCz/PhocaCart/releases/do...art_v4.0.2Beta17.zip
Potřeboval bych otestovat jak administraci, tak frontend.
Díky.
31. čvc 2022 11:44 - 31. čvc 2022 11:59 #146739
Odpověď od Leoš

Pokročilý uživatel
Ahoj, díky za info. Teď jsem udělal toto:
- stáhl jsem si z tvého odkazu poslední betu Phoca Cart a normálně ji nainstaloval přes instalátor Joomly.
- konfiguraci a veškeré nastavení jsem nechal v defaultu jako minule.
- demo data jsou z balíčku com_phocacart_demo_data_j4_v3.zip, který jsem stáhl z webu Phoca
- Mysql databáze je verze 5.7.29
- hosting je optimalizovaný pro provoz Joomly
Co se stalo po upgradu:
- v administraci se už na kartu produktu dostanu a mohu upravovat
- na frontendu funguje vše do doby, než kliknu na detail produktu (Zobrazit), následuje chyba: 1064 You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near 'LIMIT 1) as catid, GROUP_CONCAT(c.title ORDER BY c.parent_id, c.ordering DESC LI' at line 1
PS. - Zkoušel jsem přidat svůj produkt a taky to samé, stejná chyba. Viz Test produkt
test URL: gh188700.eshley.hostime.cz/index.php/kat...e-eshopu/1-baby-food
- stáhl jsem si z tvého odkazu poslední betu Phoca Cart a normálně ji nainstaloval přes instalátor Joomly.
- konfiguraci a veškeré nastavení jsem nechal v defaultu jako minule.
- demo data jsou z balíčku com_phocacart_demo_data_j4_v3.zip, který jsem stáhl z webu Phoca
- Mysql databáze je verze 5.7.29
- hosting je optimalizovaný pro provoz Joomly
Co se stalo po upgradu:
- v administraci se už na kartu produktu dostanu a mohu upravovat
- na frontendu funguje vše do doby, než kliknu na detail produktu (Zobrazit), následuje chyba: 1064 You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near 'LIMIT 1) as catid, GROUP_CONCAT(c.title ORDER BY c.parent_id, c.ordering DESC LI' at line 1
PS. - Zkoušel jsem přidat svůj produkt a taky to samé, stejná chyba. Viz Test produkt
test URL: gh188700.eshley.hostime.cz/index.php/kat...e-eshopu/1-baby-food
31. čvc 2022 21:37 #146741
Odpověď od Leoš

Pokročilý uživatel
Ahoj, tak jsem ještě vyzkoušel instalaci na localhostu - používám XAMPP - PHP 7.2, mysql - 10.4.11-MariaDB, a tady asi bude zakopaný pes. Na hostingu je to čisté mysql.
Je to možné? Na localhostu mi to na stejné konfiguraci funguje.
Je to možné? Na localhostu mi to na stejné konfiguraci funguje.
01. srp 2022 16:14 #146743
Odpověď od H13

Admin
Ahoj, díky za info, dle předpokladů to MySQL nezkousne, takže to budu muset napsat podle MySQL, což zase poškodí uživatele MariaDB.
Kdybych mohl doporučit těm, co rozhodují o nasazení databáze, používejte raději MariaDB. Příjde mi to, jako kdyby MariaDB byla vstřícnější vůči požadavkům uživatelů a přidávala vlastnosti, co jsou poptávané. Na rozdíl od MySQL.
Díky, zkusím to ještě předělat a dám jsem link na novější verzi.
Kdybych mohl doporučit těm, co rozhodují o nasazení databáze, používejte raději MariaDB. Příjde mi to, jako kdyby MariaDB byla vstřícnější vůči požadavkům uživatelů a přidávala vlastnosti, co jsou poptávané. Na rozdíl od MySQL.
Díky, zkusím to ještě předělat a dám jsem link na novější verzi.
01. srp 2022 16:36 #146744
MiniJoomla! - www.minijoomla.cz - eshop s rozšířením Joomla/VM
Email Manager - aplikace na správu šablon emailů pro VirtueMart
Easy Feeder - aplikace na generování XML/CSV feedů a napojení na ERP pro VM
PragueClassicconcert - portál pro prodej vstupenek na systému Joomla
Odpověď od Rudolf

Joomla Expert
Nevím,
nedokážu rozhodnout zda je to chyba aplikace, ale když byl přechod mezi verzemi Mysql DB, tak jsme museli mnoho DB dotazů v našich aplikacích (kde bylo limit a concat) předělat aby to fungovalo == objevovaly se podobné hlášky.
A do info pak jaká verze DB je kompatibilní, protože použít if else v XML souboru.
nedokážu rozhodnout zda je to chyba aplikace, ale když byl přechod mezi verzemi Mysql DB, tak jsme museli mnoho DB dotazů v našich aplikacích (kde bylo limit a concat) předělat aby to fungovalo == objevovaly se podobné hlášky.
A do info pak jaká verze DB je kompatibilní, protože použít if else v XML souboru.
MiniJoomla! - www.minijoomla.cz - eshop s rozšířením Joomla/VM
Email Manager - aplikace na správu šablon emailů pro VirtueMart
Easy Feeder - aplikace na generování XML/CSV feedů a napojení na ERP pro VM
PragueClassicconcert - portál pro prodej vstupenek na systému Joomla
01. srp 2022 16:44 #146746
Odpověď od Leoš

Pokročilý uživatel
Ahoj,
to je ale špatný přístup odepsat mysql a preferovat jen jeden druh databáze. Pokud je to nevyhnutelné, mělo by se to dát vědět , ušetřil bych si práci, čas a v neposlední řadě to poškodí jméno hostingu, který je v tom očividně nevině. Dokonce mně vyšli vstříct a nastavili mi buffer-size. Bohužel ani to nepomohlo a nyní se objevila syntaktická chyba sql dotazu.
Mimochodem na tom hostingu jedou projekty s J4 a Phoca Cart, které tyto problémy nemají. Takže chyba bude asi v té betaverzi.
Dám ještě pokus se stabil verzí a uvidím.
Omlouvám se hostingu Hostime.cz za případné nepříjemnosti, vaše chyba to není.
to je ale špatný přístup odepsat mysql a preferovat jen jeden druh databáze. Pokud je to nevyhnutelné, mělo by se to dát vědět , ušetřil bych si práci, čas a v neposlední řadě to poškodí jméno hostingu, který je v tom očividně nevině. Dokonce mně vyšli vstříct a nastavili mi buffer-size. Bohužel ani to nepomohlo a nyní se objevila syntaktická chyba sql dotazu.
Mimochodem na tom hostingu jedou projekty s J4 a Phoca Cart, které tyto problémy nemají. Takže chyba bude asi v té betaverzi.
Dám ještě pokus se stabil verzí a uvidím.
Omlouvám se hostingu Hostime.cz za případné nepříjemnosti, vaše chyba to není.
01. srp 2022 16:56 #146747
Odpověď od H13

Admin
Tady asi nemá smysl diskutovat o tom, jestli je to chyba nebo ne, prostě nezbude nic jinýho než to přepsat pomocí MySQL pravidel.
Aby všem bylo jasné, v čem je celý problém. Joomla má jeden společný driver pro MySQL a MariaDB, protože tyto dabáze prostě měly stejný základ. Časem se ale obě databáze mění. Core team Joomly to samozřejmě ví a vzniká politická otázka. Oddělit drivery nebo ne? Obojí řešení mají své výhody, ale i nevýhody a zatím to prostě zůstává u nerozdělení. A protože MariaDB přidává pořád nové a nové vychytávky, tyto nelze použít v Joomle, protože je společný driver s MySQL. Tím pádem se píše tak, aby to fungovalo v MySQL a vlastně většina uživatelů, což jsou MariaDB uživatelé, tak přichází právě o ty vychytávky.
Příklad, který já osobně neustále řeším. Při instalaci/updatu na serveru dojde k nějaké chybě, atd. a zůstane nějaká část v databázi. Např. sloupec v tabulce. Komponenta se pak snaží updatovat a vše spadne diký tomu, že se poukouší přidat sloupec, který už ale v databázi a tabulce je. Instalace/Update skončí chybou.
V MariaDB je na to jednoduchý mechanismus (přidej sloupec jen pokud neexistuje), v MySQL nic takového není. A protože v Joomle je jen jeden driver pro obě databáze, všichni uživatelé MariaDB (což je většina) pak kolikrát nejsou schopni updatovat rozšíření, jen kvůli tomu, že v MySQL neexistuje tak jednoduché a triviální pravdlo (přidej pokud neexistuje).
Aby všem bylo jasné, v čem je celý problém. Joomla má jeden společný driver pro MySQL a MariaDB, protože tyto dabáze prostě měly stejný základ. Časem se ale obě databáze mění. Core team Joomly to samozřejmě ví a vzniká politická otázka. Oddělit drivery nebo ne? Obojí řešení mají své výhody, ale i nevýhody a zatím to prostě zůstává u nerozdělení. A protože MariaDB přidává pořád nové a nové vychytávky, tyto nelze použít v Joomle, protože je společný driver s MySQL. Tím pádem se píše tak, aby to fungovalo v MySQL a vlastně většina uživatelů, což jsou MariaDB uživatelé, tak přichází právě o ty vychytávky.
Příklad, který já osobně neustále řeším. Při instalaci/updatu na serveru dojde k nějaké chybě, atd. a zůstane nějaká část v databázi. Např. sloupec v tabulce. Komponenta se pak snaží updatovat a vše spadne diký tomu, že se poukouší přidat sloupec, který už ale v databázi a tabulce je. Instalace/Update skončí chybou.
V MariaDB je na to jednoduchý mechanismus (přidej sloupec jen pokud neexistuje), v MySQL nic takového není. A protože v Joomle je jen jeden driver pro obě databáze, všichni uživatelé MariaDB (což je většina) pak kolikrát nejsou schopni updatovat rozšíření, jen kvůli tomu, že v MySQL neexistuje tak jednoduché a triviální pravdlo (přidej pokud neexistuje).
01. srp 2022 17:21 - 01. srp 2022 17:44 #146749
itx.cz - komplexní služby v IT ... hostime.cz - webhosting nejen s podporou Joomla
Odpověď od Karel Neugebauer - itx.cz

Nováček
Pokusím se k tomu vyjádřit za specializovaný Joomla hosting -
hostime.cz
. Aktuálně u nás běhá X projektů na Joomla 4 s Phoca Cart. Nikde není problém. Netuším tedy, o co jde. Snažíme se klientovi vyjít vstříc a hledáme možnosti nastavení.
Pokud existuje dokument jako: downloads.joomla.org/technical-requirements tak bychom se asi měli bavit o tom, že Joomla je psána pro MySQL. Tudíž i my jako hosting (byť se nám MariaDB libí) stále máme na primárním serveru určeného pro Joomla MySQL 5.7.29 (proč tuto verzi - protože na tom prostě vše dobře historicky běhá). A když píšeme projekty, tak pro MySQL. Zkusím se ozvat Honzovi (H13) a vymyslet, jak to vyřešit.
Pokud existuje dokument jako: downloads.joomla.org/technical-requirements tak bychom se asi měli bavit o tom, že Joomla je psána pro MySQL. Tudíž i my jako hosting (byť se nám MariaDB libí) stále máme na primárním serveru určeného pro Joomla MySQL 5.7.29 (proč tuto verzi - protože na tom prostě vše dobře historicky běhá). A když píšeme projekty, tak pro MySQL. Zkusím se ozvat Honzovi (H13) a vymyslet, jak to vyřešit.
itx.cz - komplexní služby v IT ... hostime.cz - webhosting nejen s podporou Joomla
01. srp 2022 17:51 - 01. srp 2022 17:53 #146750
Odpověď od H13

Admin
Karle, to není jen u vás, teď jsem dostal info, že to stejný je i na německým ionos. Je to problém MySQL a paradoxně hacku kvůli MySQL.
MySQL nepodporuje LIMIT v GROUP_CONTACT, takže jednoduchá instrukce:
GROUP_CONCAT(c.id ORDER BY c.ordering LIMIT 1) AS x se pro MySQL musí přepsat
na:
SUBSTRING_INDEX(GROUP_CONTACT(c.id ORDER BY c.ordering), ',', 1) AS x
Takže výsledek je, protože MySQL na rozdíl od MariaDB nepodporuje nějakou vlasnost, musíme to pro MySQL přepsat jinak, jenže to už zase může být náročnější na paměť a některé nastavení to prostě nezvládne.
Kromě toho, že uživatelé MariaDB trpí kvůli MySQL, tak stejně tak trpí některá nastavení na hostingu. A zbytečně
MySQL nepodporuje LIMIT v GROUP_CONTACT, takže jednoduchá instrukce:
GROUP_CONCAT(c.id ORDER BY c.ordering LIMIT 1) AS x se pro MySQL musí přepsat
na:
SUBSTRING_INDEX(GROUP_CONTACT(c.id ORDER BY c.ordering), ',', 1) AS x
Takže výsledek je, protože MySQL na rozdíl od MariaDB nepodporuje nějakou vlasnost, musíme to pro MySQL přepsat jinak, jenže to už zase může být náročnější na paměť a některé nastavení to prostě nezvládne.
Kromě toho, že uživatelé MariaDB trpí kvůli MySQL, tak stejně tak trpí některá nastavení na hostingu. A zbytečně

01. srp 2022 18:39 - 01. srp 2022 18:46 #146752
Odpověď od Karel Neugebauer - itx.cz

Nováček
Ok, tak prostě postavíme další stroj s PHP 8.x a MariaDB a odladíme to aby to fachalo co nejlépe. Jen nevím, jestli je to řešení. Spíš záleží, jak se k tomu staví Joomla obecně.
01. srp 2022 22:09 - 01. srp 2022 22:13 #146753
Odpověď od H13

Admin
Já prostě zkusím najít čtvrtej způsob řešení pro ten danej SQL dotaz a uvidíme.