Přihlásit se

Joomla 6.0

Dne 14. října 2025 bylo oficiálně vydáno Joomla 6.0 (kódové jméno Kuimarisha) společně s Joomla 5.4 (Kutegemea). Joomla 5.1 přinesla zabezpečené TUF aktualizace, ale s Joomla 5.4 / 6.0 přichází automatické aktualizace jádra, které budou probíhat bezpečně a bez nutnosti manuálního zásahu.

Off topic CAPTCHA

04. dub 2026 22:09 - 04. dub 2026 22:10 #151132
Off topic CAPTCHA od xunil
Zkušený uživatel
Off topic 
Český úřad zeměměřický a katastrální bojuje s robotickým vyčítáním dat. Koncem roku omezili nahlížení jen pro přihlášené uživatele (CAPTCHA selhávala). Nasazovali už mnoho verzí CAPTCHA a vždy se to ten robot naučil. Teď nasadili novou verzi a vypadá to, že se tam již nedostane člověk :) 

Mrkněte na:
nahlizenidokn.cuzk.gov.cz/
a vyhledejte si nějakou stavbu/pozemek a vyplňte si CAPTCHA. 

Jinak přístup k osobním údajům z katastru má být nově možný jen po přihlášení a prokázání právního důvodu dle návrhu novely katastrálního zákona.
Jak se vám líbí tahle CAPTCHA? :)

05. dub 2026 08:47 #151133
Odpověď od Bong
Moderátor
Chceš mapy, tak musíš umět mapy :-) To nevadí, že to spíš připomíná Ishiharův test barvocitu a dokonce i AI s tím má problém.

I'm sorry, my responses are limited...you must ask the right questions.

05. dub 2026 21:55 #151135
Odpověď od xunil
Zkušený uživatel
alespoň tam nepolezou lidi :)

05. dub 2026 22:10 #151137
Odpověď od H13
Admin
Tak to mi udělali radost (a bez ironie), celý život ležím v mapách, pro mě je to jedna z nejzábavnějších captcha řešení. Je to trochu na dýl, ale rozhodně se mi to vyplňuje líp, než ty schovaný polopísmenka. Kdyby to takto zůstalo, nezlobil bych se, ale asi Captchu odstraní kompletně.

Zkoušel jsem více zobrazení a klíč je najít část se znaky (písmem), nebo např. názvem řeky a podle té dlaždice už je vyplnění triviální. Takže prekérní, ale krásné.

Phoca Cart - www.phoca.cz/phocacart - e-shop, e-commerce
Phoca Gallery - www.phoca.cz/phocagallery - obrázková galerie
Phoca Download - www.phoca.cz/phocadownload - stahování souborů
Phoca Guestbook - www.phoca.cz/phocaguestbook - guestbook

07. dub 2026 09:07 #151140
Odpověď od fwd
Pokročilý uživatel
jj, je to pěkná zábava. Hned, jak se to tu objevilo, jsem to zkusil taky. První bez úspěchu, pozor na timeout ("captcha vypršela"). Pak už OK, ale další dva mé pokusy i tak nedopadly dobře :). Není to úplně triviální a člověk musí být pozorný a musí si to po sobě kontrolovat.
Jak píše H13, jestli jsou tam nápisy, začít s nimi.
Někdy se objeví jasnější mapa, asi jiný typ, kde jsou ty čárky srozumitelnější. Osobně si ale myslím, že to bude AI schopná řešit, když třeba panoramata jsou zvládnutá už dávno. Možná je tam ještě další fígl s tím klikánim...

07. dub 2026 17:37 #151142
Odpověď od Cony
Moderátor
Jo, mně se to líbí, slušná online Gamesa. Jen si musím dát nižší obtížnost, v tý základní jsem to nedal ani na třetí pokus :D