Joomla 5.2.2 Security & Bugfix Release
Joomla 5.2.2 je nyní k dispozici. Jedná se o bezpečnostní vydání pro Joomla 5.x.
Oddělovač vs. Záhlaví nabídky
01. lis 2022 16:51 - 01. lis 2022 16:53 #147236
Joomla úřední deska | IT služby, webové stránky v Joomla!, online marketing | Joomla je best! Zveřejni svůj problém, pokud ho vyřešíš sám, jsi best!
Ahojte, dělám průzkum veřejného mínění
V průběhu let práce s Joomlou občas člověk potřeboval v menu položku, která by byla neaktivní a daná položka měla podpoložky.
Nabízelo se využití Typ položky nabídky > Systémové odkazy > Oddělovač nebo Záhlaví nabídky
Oddělovač má popis: Textový oddělovač položek nabídky.
Záhlaví nabídky má popis: Záhlaví pro použití uvnitř nabídky, užitečné při oddělování nabídek oddělovačem.
Který typ menu položky byste v takovém případě volili a proč? V rámci možných nastavení je to v adminu stejné pro oba typy. Je tedy otázkou, jak to autor funkcionality v těchto případech myslel. Jsem zvědavý na výsledek.
V průběhu let práce s Joomlou občas člověk potřeboval v menu položku, která by byla neaktivní a daná položka měla podpoložky.
Nabízelo se využití Typ položky nabídky > Systémové odkazy > Oddělovač nebo Záhlaví nabídky
Oddělovač má popis: Textový oddělovač položek nabídky.
Záhlaví nabídky má popis: Záhlaví pro použití uvnitř nabídky, užitečné při oddělování nabídek oddělovačem.
Který typ menu položky byste v takovém případě volili a proč? V rámci možných nastavení je to v adminu stejné pro oba typy. Je tedy otázkou, jak to autor funkcionality v těchto případech myslel. Jsem zvědavý na výsledek.
Joomla úřední deska | IT služby, webové stránky v Joomla!, online marketing | Joomla je best! Zveřejni svůj problém, pokud ho vyřešíš sám, jsi best!
01. lis 2022 17:19 #147237
Odpověď od Cony

Moderátor
Ještě se nabízí typ vlastní URL s odkazem #, to může být užitečné v některých šablonách s rozbalovacím menu, které neumějí pracovat se záhlavím nebo oddělovačem.
Obecně záleží na šabloně, ale řekl bych, že to vychází z Bootstrap, kde oddělovač je horizontální čára, text se nezobrazí, a záhlaví je zas trochu jinak vykreslené než ostatní menu položky. V šabloně se v základu liší jen CSS třídou.
Já asi častěji používám záhlaví, pokud se jedná o podpoložky, přijde mi to logičtější, ale je to ve své podstatě jedno a závislé na šabloně, jak s tím pracuje.
Obecně záleží na šabloně, ale řekl bych, že to vychází z Bootstrap, kde oddělovač je horizontální čára, text se nezobrazí, a záhlaví je zas trochu jinak vykreslené než ostatní menu položky. V šabloně se v základu liší jen CSS třídou.
Já asi častěji používám záhlaví, pokud se jedná o podpoložky, přijde mi to logičtější, ale je to ve své podstatě jedno a závislé na šabloně, jak s tím pracuje.
01. lis 2022 18:32 - 01. lis 2022 18:33 #147238
Odpověď od Linelabcz

Admin
Já jen doplním, že odkaz tohoto typu by měl obsahovat nějaký text vysvětlující význam odkazu, nebo title. Ideálně aria-label. Nebo také použít v případě Bootstrap třídu sr-only
getbootstrap.com/docs/5.0/getting-started/accessibility/
Tedy:
Je špatně.
Přístupnost rozbalovacího menu je asi na jiný průzkum veřejného mínění, ale Bootstrap 5 řeší opravdu hodně věcí v Joomla 4 za nás.
Tedy:
Code:
<a class="ikonka" href="#"></a>
<a href="#"><span class="ikonka"></span></a>
Je špatně.
Přístupnost rozbalovacího menu je asi na jiný průzkum veřejného mínění, ale Bootstrap 5 řeší opravdu hodně věcí v Joomla 4 za nás.
01. lis 2022 21:50 - 02. lis 2022 02:46 #147239
Odpověď od Cufe

Admin
Jasně, beru automaticky, že title se dává pro všechny položky menu, pokud to chce dělat člověk poctivě, pro čtečky kvůli přístupnosti apod.
Než budou odpovídat i další, ještě bych dal důraz na otázku, jak to bylo myšleno, že se tedy objevil v nabídce typů položek jak oddělovač tak záhlaví nabídky? Jaké bylo zamýšlené užití? ...když to ve výsledku v podstatě vypadá stejně.
Než budou odpovídat i další, ještě bych dal důraz na otázku, jak to bylo myšleno, že se tedy objevil v nabídce typů položek jak oddělovač tak záhlaví nabídky? Jaké bylo zamýšlené užití? ...když to ve výsledku v podstatě vypadá stejně.
Já jen doplním, že odkaz tohoto typu by měl obsahovat nějaký text vysvětlující význam odkazu, nebo title. Ideálně aria-label. Nebo také použít v případě Bootstrap třídu sr-only getbootstrap.com/docs/5.0/getting-started/accessibility/
02. lis 2022 09:04 - 02. lis 2022 09:11 #147240
Odpověď od Linelabcz

Admin
Oddělovač ani záhlaví nabídky není odkazem a slouží k oddělení položek nabídek. Záhlaví nabídky je spíše nějakým nadpisem sloupce nabídky a oddělovač by měl fungovat například jako výplň nebo pro rozdělení sloupců nebo položek v menu bez viditelného textu. Takže separator může být i oddělující čárou třeba. Použitelné pro nějaká sloupcová "Mega Menu" a menu pro mobily.