Joomla 5.2.2 Security & Bugfix Release
Joomla 5.2.2 je nyní k dispozici. Jedná se o bezpečnostní vydání pro Joomla 5.x.
Přechod na novou verzi
09. úno 2022 13:49 #145819
Zdravím komunitu, kdysi jsem dělal web na Joomle a pak jsem se více přeorientoval na WP.
Daný web se má nyní předělávat včetně designu atd. a klient chce zachovat Joomlu.
Protože už nemám tolik přehled o jejím vývoji, tak jdu s pár dotazy.
Děkuji
Daný web se má nyní předělávat včetně designu atd. a klient chce zachovat Joomlu.
Protože už nemám tolik přehled o jejím vývoji, tak jdu s pár dotazy.
- Existuje plugin, který by uměl export a import článků například z dané kategorie? Pokud by nebyl, tak bych si s tím asi musel poradil přes DB.
- Použít pro editaci obsahu JCE jako jsem to dělal dříve a nebo je něco lepšího? Jde mi o to že dneska už každý chce vkládat sloupce a další věci a to jde v JCE špatně (nebo si to tak pamatuju).
- Koukal jsem, že už i pro Joomlu existují page buildery, ale nevím jestli je situace stejná jako u WP, že dost zpomalí web a pak se musí hodně optimalizovat? Který by jste případně doporučili? A nebo raději stále šablonu hezky ručně?
Děkuji
09. úno 2022 14:35 #145820
MiniJoomla! - www.minijoomla.org - eshop s rozšířením Joomla/VM
Email Manager - aplikace na správu šablon emailů pro VirtueMart
Easy Feeder - aplikace na generování XML/CSV feedů a napojení na ERP pro VM
PragueClassicconcert - portál pro prodej vstupenek na systému Joomla
Odpověď od Rudolf
Joomla Expert
1) Daycount a jejich Jimport
2) JCE, tabulky nevkládat nedají se bez dalších programových úprav udělat responsive správně (skrývání sloupců...)
3) Používáme od Joomlartu (určitě zde alu následně bude spousty doporučení i na jiné, stačí vyčkat), ale opravdu jen na jednoduché weby, kde zákazník netlačí na rychlost - nemělo by mít vliv na použití JImportu
2) JCE, tabulky nevkládat nedají se bez dalších programových úprav udělat responsive správně (skrývání sloupců...)
3) Používáme od Joomlartu (určitě zde alu následně bude spousty doporučení i na jiné, stačí vyčkat), ale opravdu jen na jednoduché weby, kde zákazník netlačí na rychlost - nemělo by mít vliv na použití JImportu
09. úno 2022 21:38 #145827
Ano
To nedokážu takhle spatra posoudit, přeci jenom css dělám z donucení, ale osobně bych začal nějakou prázdnou šablonou, kde může programátor připravit jednotlivé pozice i s funkcemi a kodér pak dostyluje.
Pochybuji že v page builderu najdete takhle předpřipravené jednotlivé sekce.
My na to s úspěchem používáme modul ACM od Joomlartu, který si se svými znalostmi mohu naprogramovat podle svých představ (nebo vytvářet nové instance)
Odpověď od Rudolf
Joomla Expert
1) JImport jsem nenašel, bylo myšleno JMigrator ?
Ano
2) sloupce jsem nemyslel tabulky, ale právě sloupce pomocí nějakého gridu ať už bootstrap a nebo z page builderu. Navíc se grafik pěkně rozmáchnul s rúznými tvary a podobně. Viz zde
To nedokážu takhle spatra posoudit, přeci jenom css dělám z donucení, ale osobně bych začal nějakou prázdnou šablonou, kde může programátor připravit jednotlivé pozice i s funkcemi a kodér pak dostyluje.
Pochybuji že v page builderu najdete takhle předpřipravené jednotlivé sekce.
My na to s úspěchem používáme modul ACM od Joomlartu, který si se svými znalostmi mohu naprogramovat podle svých představ (nebo vytvářet nové instance)
09. úno 2022 22:16 #145831
Odpověď od jval
Uživatel
No programátor a kodér je v tomto případě stejná osoba (tedy já).
Je mi jasné, že tohle ani v builderu nebude a budu muset jednotlivým prvkům dát třídy a ty nastylovat v CSS.
O builderu jsem uvažoval hlavně kvůli redaktorům protože vložit například Accordion, sloupce, taby nebo další dnes už běžné prvky je v JCE křeč pokud nezná HTML.
Například kdykoliv někdo jiný než já edituje tuhle stránku , tak to vždy v JCE rozdrbe. Já to chápu, HTML mu nic neříká a tak dělá v JCE copy paste a je to v tahu.
Tomu bych chtěl právě předejít a to se dá jen dvěma způsoby. Dát jim do ruky vizuální nástroj v kterém je malá šance to rozhodit a nebo vše dělat sám ale to pak zase argumentují, že proč tam vlastně mají redakční systém, který chtěli aby mohli sami upravovat.
Je mi jasné, že tohle ani v builderu nebude a budu muset jednotlivým prvkům dát třídy a ty nastylovat v CSS.
O builderu jsem uvažoval hlavně kvůli redaktorům protože vložit například Accordion, sloupce, taby nebo další dnes už běžné prvky je v JCE křeč pokud nezná HTML.
Například kdykoliv někdo jiný než já edituje tuhle stránku , tak to vždy v JCE rozdrbe. Já to chápu, HTML mu nic neříká a tak dělá v JCE copy paste a je to v tahu.
Tomu bych chtěl právě předejít a to se dá jen dvěma způsoby. Dát jim do ruky vizuální nástroj v kterém je malá šance to rozhodit a nebo vše dělat sám ale to pak zase argumentují, že proč tam vlastně mají redakční systém, který chtěli aby mohli sami upravovat.
09. úno 2022 23:06 - 09. úno 2022 23:07 #145832
Ne, třetí jsem Vám poslal.
Vy si nadefinujete novou administraci a nový vzhled vybraného typu modulu (je k dispozici cca 21 typů) a následně admin jen vkládá text/obrázek nebo přidává další řádky
Webové prvky
Modul je součástí šablony - www.joomlart.com/joomla/templates/uber
a od té doby si ho hýčkáme a udržujeme a doprogramováváme.
Je to totiž předchůdce následných integrovaných prvků page builderu
Odpověď od Rudolf
Joomla Expert
jval napsal: Tomu bych chtěl právě předejít a to se dá jen dvěma způsoby.
Ne, třetí jsem Vám poslal.
Vy si nadefinujete novou administraci a nový vzhled vybraného typu modulu (je k dispozici cca 21 typů) a následně admin jen vkládá text/obrázek nebo přidává další řádky
Webové prvky
Modul je součástí šablony - www.joomlart.com/joomla/templates/uber
a od té doby si ho hýčkáme a udržujeme a doprogramováváme.
Je to totiž předchůdce následných integrovaných prvků page builderu