Přihlásit se

Joomla 5.2.2 Security & Bugfix Release

Joomla 5.2.2 je nyní k dispozici. Jedná se o bezpečnostní vydání pro Joomla 5.x.

Nová Stable verze Joomla 4

19. srp 2021 11:07 - 19. srp 2021 11:17 #144694
Odpověď od H13
Admin
Ahoj,

co se týče těchto a podobných problémů u Joomly, tak je na to celkem jednoduché vysvětlení:

1)

Verze 4 se tady testuje docela dlouho a první ostrá verze vykazuje takovéto problémy

Zapomeň na to, že někdo v dnešní době testuje Betu, těch testerů se dá spočítat na prstech jedné ruky a to se nebavíme jen o Joomle, ale všeobecně. Nikdo v podstatě dnes netestuje a tak je třeba počítat s tím, že opravdová stable verze se vytváří kolem verzí 4.0.3 až 4.0.5

2) Srovnání WP a Joomly je v tomto ohledu nesmysl. Zatímco Joomla razatně mění vnitřek kódu a neustále modernizuje, WP zůstal s kódem asi tak ve středověku. A dokonce ho nemůže ani pořádně modernizovat, protože na rozdíl od Joomly, kde lze provádět override, vše řešit přes pluginy, u Wordpressu je poměrně velká část rozšíření závislá na hackování jádra. V Joomle prostě s takovými razantními změnami přichází i problémy, protože různých prostředí a jejich různých nastavení existuje prostě hodně.

Tedy, ano, souhlasím s tebou, že toto výrazně odrazuje standardní běžné uživatele, kterým je jedno, jak vypadá vnitřek, důležitá je pro ně konzistence. Je to podobné jako se vzhledem administrace, v podstatě z designu administrace nikdo nadšený není, na druhou stranu, pokud víme, že je to proto, aby Joomla splnila WCAG 2.0 atd., pak i případě takového designu začneme chápat, že ne vše lze designově udělat (různé jemné stíny, příbuzné barvy, atd. - to vše je vyloučené).

Jinak já beru Joomlu spíš jako jádro, nad kterým si stavím nadstavbu v podobě rozšíření. Nejvíc mě u J3 vadí, že jako core produkuje BS2 v době BS4. J4 má naštěstí BS5, tím pádem se minimálně designová část Joomly konečně stabilizuje - konečně už přestane ten chaos, kdy jedno rozšíření mělo výstup pro BS2, druhý pro BS3, třetí pro BS4 a čtvrý bez BS.

Problémů budu ještě hodně a teď teprve vyplavou na povrch. Doporučuji brát Joomlu 4 stále jako Betu, rozhodně nenasazovat na ostrý web a pokud někdo narazí na problémy, neignorovat a nahlásit. Jedině tak ten problém v příští verzi zmizí.

Phoca Cart - www.phoca.cz/phocacart - e-shop, e-commerce
Phoca Gallery - www.phoca.cz/phocagallery - obrázková galerie
Phoca Download - www.phoca.cz/phocadownload - stahování souborů
Phoca Guestbook - www.phoca.cz/phocaguestbook - guestbook
Poděkovali: Sylvie

19. srp 2021 11:41 #144696
Odpověď od Martin70
Zkušený uživatel
Ahoj. Pokud tedy nyní potřebuji vytvořit nový web (pro malou školu, nic velkého), mám spíše začít s Joomla 3.10 a za pár měsíců upgradovat na verzi 4? Měl jsem v plánu začít už s verzí 4 "načisto", ale koukám že to asi nebude tak jednoduché. Dá se odhadnout, v jakém časovém horizontu bude J4 použitelná? Zda za měsíc nebo za půl roku? Dík.

19. srp 2021 12:03 #144698
Odpověď od H13
Admin

Martin70 napsal: Ahoj. Pokud tedy nyní potřebuji vytvořit nový web (pro malou školu, nic velkého), mám spíše začít s Joomla 3.10 a za pár měsíců upgradovat na verzi 4? Měl jsem v plánu začít už s verzí 4 "načisto", ale koukám že to asi nebude tak jednoduché. Dá se odhadnout, v jakém časovém horizontu bude J4 použitelná? Zda za měsíc nebo za půl roku? Dík.

Je to o hodně proměnných. Např. kdy musí být web hotovej? Bude používat rozšíření? Atd.

Nejjednodušší rozhodnutí je, když víš, že např. web musí být hotovej v září a ty chceš použít rozšíření, co ještě není pro J4 hotový.

Pokud ale web bude opravdu jednoduchej, dělanej pouze s Joomlou a bude tam nějakej čas na řešení, pak bych J4 zkusil - nainstaluješ, uvidíš. Pro opravdovej základ - stránky/články je J4 celkem použitelná (samozřejmě nesmí nastat problémy jako jsou jmenovaný v tomto vlákně)

Phoca Cart - www.phoca.cz/phocacart - e-shop, e-commerce
Phoca Gallery - www.phoca.cz/phocagallery - obrázková galerie
Phoca Download - www.phoca.cz/phocadownload - stahování souborů
Phoca Guestbook - www.phoca.cz/phocaguestbook - guestbook

19. srp 2021 12:32 #144699
Odpověď od Cufe
Admin
Marťo, do 4 ještě nelez, budeš se jen nervit, musí to uzrát. Vycházím však jen ze zkušeností pro J3.x.x, když přišla na svět.
Kvituju Honzu, pokud chcete stavět web na produkční J4 verzi, použijte až od verze J4.0.3, jinak se z toho zblázníte, do té doby si jen hrejte, zkoušejte.
Teším se, až na tu čtverkovou verzi kouknu, zatím jsem neměl odvahu.

Joomla úřední deska | IVT služby - IT služby, webové stránky v Joomla!, online marketing | Joomla je best! Zveřejni svůj problém, pokud ho vyřešíš sám, jsi best!

19. srp 2021 14:47 #144701
Odpověď od Bong
Moderátor

Teo napsal: Taky jsem si všiml, že česká komunita už je na tom hůř, než ta slovenská, alespoň co se týče připravených oficiálních balíčků s jazykem. Slováci ji tam mají už teď, my bohužel musíme spoléhat a poděkovat Bongovi, že ji na svých stránkách má k dispozici.

S češtinou pro Joomla 4 se to má tak, že už dloooouhou dobu čekám, až mi někdo z Joomly povolí řádná práva pro práci s překlady. V podstatě mám všechno připravené. Jen to nahrát. Joomla 4 nabízí jen jazyky, které jsou přeložené a schválené na 100%, jenže pořádně překládat nejde a schvalovat už vůbec ne.

Týká se to nejen Joomly, ale i dalších souvisejících Joomla! Official Extensions, Joomla! Official Websites, Joomla! Official Website Template, Joomla! Marketing Resources.

Stejný problém je pak i s TinyMCE, u které je překlad, který se tahá do Joomly, poněkud podivný.

I'm sorry, my responses are limited...you must ask the right questions.

19. srp 2021 22:37 #144704
Odpověď od Teo
Návštěvník
Chlapi, krásný reakce ;-) Honzo očekával jsem tvou argumentaci a použiji ji, proti zastáncům WP ;-) Ale samozřejmě každý má svoje...
Ohledně Bonga - to je škoda, že pokud máš tolik práce s češtinou za sebou, že to někde drhne. Tak snad se co nejdřív zadaří :-)