Joomla 5.2.2 Security & Bugfix Release
Joomla 5.2.2 je nyní k dispozici. Jedná se o bezpečnostní vydání pro Joomla 5.x.
Nová Stable verze Joomla 4
co se týče těchto a podobných problémů u Joomly, tak je na to celkem jednoduché vysvětlení:
1)
Verze 4 se tady testuje docela dlouho a první ostrá verze vykazuje takovéto problémy
Zapomeň na to, že někdo v dnešní době testuje Betu, těch testerů se dá spočítat na prstech jedné ruky a to se nebavíme jen o Joomle, ale všeobecně. Nikdo v podstatě dnes netestuje a tak je třeba počítat s tím, že opravdová stable verze se vytváří kolem verzí 4.0.3 až 4.0.5
2) Srovnání WP a Joomly je v tomto ohledu nesmysl. Zatímco Joomla razatně mění vnitřek kódu a neustále modernizuje, WP zůstal s kódem asi tak ve středověku. A dokonce ho nemůže ani pořádně modernizovat, protože na rozdíl od Joomly, kde lze provádět override, vše řešit přes pluginy, u Wordpressu je poměrně velká část rozšíření závislá na hackování jádra. V Joomle prostě s takovými razantními změnami přichází i problémy, protože různých prostředí a jejich různých nastavení existuje prostě hodně.
Tedy, ano, souhlasím s tebou, že toto výrazně odrazuje standardní běžné uživatele, kterým je jedno, jak vypadá vnitřek, důležitá je pro ně konzistence. Je to podobné jako se vzhledem administrace, v podstatě z designu administrace nikdo nadšený není, na druhou stranu, pokud víme, že je to proto, aby Joomla splnila WCAG 2.0 atd., pak i případě takového designu začneme chápat, že ne vše lze designově udělat (různé jemné stíny, příbuzné barvy, atd. - to vše je vyloučené).
Jinak já beru Joomlu spíš jako jádro, nad kterým si stavím nadstavbu v podobě rozšíření. Nejvíc mě u J3 vadí, že jako core produkuje BS2 v době BS4. J4 má naštěstí BS5, tím pádem se minimálně designová část Joomly konečně stabilizuje - konečně už přestane ten chaos, kdy jedno rozšíření mělo výstup pro BS2, druhý pro BS3, třetí pro BS4 a čtvrý bez BS.
Problémů budu ještě hodně a teď teprve vyplavou na povrch. Doporučuji brát Joomlu 4 stále jako Betu, rozhodně nenasazovat na ostrý web a pokud někdo narazí na problémy, neignorovat a nahlásit. Jedině tak ten problém v příští verzi zmizí.
Phoca Cart - www.phoca.cz/phocacart - e-shop, e-commerce
Phoca Gallery - www.phoca.cz/phocagallery - obrázková galerie
Phoca Download - www.phoca.cz/phocadownload - stahování souborů
Phoca Guestbook - www.phoca.cz/phocaguestbook - guestbook
Martin70 napsal: Ahoj. Pokud tedy nyní potřebuji vytvořit nový web (pro malou školu, nic velkého), mám spíše začít s Joomla 3.10 a za pár měsíců upgradovat na verzi 4? Měl jsem v plánu začít už s verzí 4 "načisto", ale koukám že to asi nebude tak jednoduché. Dá se odhadnout, v jakém časovém horizontu bude J4 použitelná? Zda za měsíc nebo za půl roku? Dík.
Je to o hodně proměnných. Např. kdy musí být web hotovej? Bude používat rozšíření? Atd.
Nejjednodušší rozhodnutí je, když víš, že např. web musí být hotovej v září a ty chceš použít rozšíření, co ještě není pro J4 hotový.
Pokud ale web bude opravdu jednoduchej, dělanej pouze s Joomlou a bude tam nějakej čas na řešení, pak bych J4 zkusil - nainstaluješ, uvidíš. Pro opravdovej základ - stránky/články je J4 celkem použitelná (samozřejmě nesmí nastat problémy jako jsou jmenovaný v tomto vlákně)
Phoca Cart - www.phoca.cz/phocacart - e-shop, e-commerce
Phoca Gallery - www.phoca.cz/phocagallery - obrázková galerie
Phoca Download - www.phoca.cz/phocadownload - stahování souborů
Phoca Guestbook - www.phoca.cz/phocaguestbook - guestbook
Kvituju Honzu, pokud chcete stavět web na produkční J4 verzi, použijte až od verze J4.0.3, jinak se z toho zblázníte, do té doby si jen hrejte, zkoušejte.
Teším se, až na tu čtverkovou verzi kouknu, zatím jsem neměl odvahu.
Joomla úřední deska | IVT služby - IT služby, webové stránky v Joomla!, online marketing | Joomla je best! Zveřejni svůj problém, pokud ho vyřešíš sám, jsi best!
S češtinou pro Joomla 4 se to má tak, že už dloooouhou dobu čekám, až mi někdo z Joomly povolí řádná práva pro práci s překlady. V podstatě mám všechno připravené. Jen to nahrát. Joomla 4 nabízí jen jazyky, které jsou přeložené a schválené na 100%, jenže pořádně překládat nejde a schvalovat už vůbec ne.Teo napsal: Taky jsem si všiml, že česká komunita už je na tom hůř, než ta slovenská, alespoň co se týče připravených oficiálních balíčků s jazykem. Slováci ji tam mají už teď, my bohužel musíme spoléhat a poděkovat Bongovi, že ji na svých stránkách má k dispozici.
Týká se to nejen Joomly, ale i dalších souvisejících Joomla! Official Extensions, Joomla! Official Websites, Joomla! Official Website Template, Joomla! Marketing Resources.
Stejný problém je pak i s TinyMCE, u které je překlad, který se tahá do Joomly, poněkud podivný.
I'm sorry, my responses are limited...you must ask the right questions.
Ohledně Bonga - to je škoda, že pokud máš tolik práce s češtinou za sebou, že to někde drhne. Tak snad se co nejdřív zadaří