Přihlásit se

Joomla 5.1.0 a Joomla 4.4.4 (17 dub 2024)

Dnes byla uvolněna nová verze Joomla 5.1.0, společně s Joomla 4.4.4. Tato verze přináší spoustu nových funkcí, vylepšení v oblasti bezpečnosti a kódu a díky těmto vylepšením i vyšší rychlost.

Tvorba webu v JOOMLA pomoc

02. bře 2021 21:46 #143887
Tvorba webu v JOOMLA pomoc od 103.10rozehnal
Uživatel
Dobrý den,

měl bych na vás prosbu dokázal by mi někdo poradit jak začít v JOOMLA tvořit webové stránky. Jsem úplný začátečník a chtěl bych za nějaký čas být profík. Třeba za 10 let :-D Rád bych o nějaké doporučení knih, webu čí samotné vaše zkušenosti.
Už jsem si založil doménu i webhosting, ale nevím přesně co a jak nastavit.
Děkuji moc.
S pozdravem Lukáš R.

02. bře 2021 23:06 - 02. bře 2021 23:08 #143888
Odpověď od Bong
Moderátor
Gratuluji k výběru Joomla!, jako vašeho CMS.

Knihy o Joomla v češtině už nejsou, drtivá většina informací je na webu a v angličtině. Výchozím zdroje infomací by pro vás měl být www.joomla.org
Zde na JoomlaPortálu na jdete články v sekcích O Joomla!, Jak začít, Tipy,... které se vám můžou pomoci. A existuje několik dalších webů a blogů v češtině.
Když potřebujete něco zjistit nebo vyřešit, je nejednodušší vyhledat si to přímo v Google nebo třeba i zde na fóru. Pokud nenajde stačí dotaz zde položit a někdo určitě odpoví.

Doménu a hosting tedy máte. Teď si stáhnete instalační balíček Joomla! 3, nahrajete na hosting, rozbalíte, nainstalujete a systém máte v provozu. Nic složitě nastavovat nemusíte, to hlavní se děje pomocí průvodců. Když nebudete vědět jak dál, hledejte na webu, zde na fóru nebo se prostě zeptejte.

I'm sorry, my responses are limited...you must ask the right questions.

03. bře 2021 17:13 #143890
Odpověď od Cony
Moderátor
Pro první seznámení s Joomlou a její rychlé zprovoznění můžete využít zdarma službu Launch.Joomla.org . Je to snadné a rychlé a máte hotovou instalaci během minuty. Provoz je zdarma po dobu 1 měsíce, pak případně stačí odkliknout prodloužení.

15. pro 2021 21:15 - 15. pro 2021 22:57 #145326
Odpověď od Draha
Pokročilý uživatel
Zdravím,
mě ze začátku, začínala jsem s Joomlou 2.5, pomohla dost knížka 333 tipů a triků pro systém Joomla! od Marka Žmijovského a Joomla! od Dana Rahmela. ta druhá už asi není. Jsou to sice popisy jomly 1.5 ale je to základ - vytvoření menu, kategorií, článků, ten se nezměnil.
Další velkou pomocí je tento portál.
Potom asi není špatné se s někým domluvit kdo Vám třeba i dálkově pomocí nasdílení obrazovky ukáže základní schéma jak funguje.
Dle mého laického popisu je Jomla v podstatě takový velký adresář s podadresáři a paralerními adresáři. Když si to člověk uvědomí není na tom nic složitého. Je to skládačka.
Co je pro začátečníka dobré, je nainstalovat si joomlu včetně nápovědy, včetně příkladů. Jsou tam již instalované některé moduly a pluginy, které usnadní rozjezd.
Ať se s Joomlou daří.

16. pro 2021 07:13 - 16. pro 2021 07:15 #145329
Odpověď od Rudolf
Joomla Expert
Zdravím v komunitě Joomla,

protože jsem začínal asi před 12 lety, kdy ještě existovalo mambo (J1.0), pomohly mi dostupné video dokumentace v EN - např. www.lynda.com - to už asi nikde nenajdete (u mě na disku).
Aktuálně myslím že jsou dostupné video dokumentace včetně testů a certifikátů na OSTraining

Pak postupně další knihy v EN, zejména jak programovat pluginy a moduly pro J1.5, no a následně kolegové ve firmě - to už bylo spíše na úrovni PHP.
Myslím že nějakou knihu vydal i ComputerPress (sice pro starší verzi, ale jak tady někdo píše - je to pořád podobné).

Ano, a také Vám pomůže, když si zakoupíte nějakou šablonu a prozkoumáte, jak je co udělané - např. JoomlArt má krásné dokumentace proč a jak připravili v administraci každou šablonu, modul, menu...
Dokonce má i video dokumentaci: www.joomlart.com/video-tutorials

A samozřejmě na YouTube najdete mnoho skvělých video chanelů věnovaných Joomla:
www.youtube.com/c/Basicjoomla/featured
www.youtube.com/c/MathewTamin/featured
www.youtube.com/c/Ostraining/featured

Stačí jen chtít - jak říkala moje babička: "Horší než když nemože je když nechce" :D

Držím palce do budoucna.

MiniJoomla! - www.minijoomla.org - eshop s rozšířením Joomla/VM
Email Manager - aplikace na správu šablon emailů pro VirtueMart
Easy Feeder - aplikace na generování XML/CSV feedů a napojení na ERP pro VM
PragueClassicconcert - portál pro prodej vstupenek na systému Joomla

Powered by Fórum