Přihlásit se

Nová verze Joomla 5.1.4

Dnes byla uvolněna nová verze Joomla 5.1.4, společně s Joomla 4.4.8. Tato verze přináší spoustu nových funkcí, vylepšení v oblasti bezpečnosti a kódu a díky těmto vylepšením i vyšší rychlost.

PHPmail - zkušební e-mail nezahlásí chybu, ale nepřijde

22. říj 2024 09:29 #149841
Ahoj,
mohl by mi někdo pomoci, když v Globálním nastavení (Joomla 4.4.8 ) mám v server - mail - nastaveno e-mail a dám odeslat zkušební e-mail tak zahlásí:

E-mail bol odešel na karel@email.cz  pomocí  PHP Mail . Teď byste měli zkontrolovat jestli jste testovací e-mail dostali.

A ve schránce nic není. Zkouším i jiné e-maily co mám a nic.

Když se zkusím ze stránek zaregistrovat. Napíše to, že odešel aktivační e-mail, ale nic nepřijde.

Díky mooooc

22. říj 2024 12:41 #149842
Odpověď od Cony
Moderátor
Zkontroloval bych 
- SPAM složku
- email, ze kterého se odesílá, zda se do něj nevrací nějaké chyby
- mail-tester.com - zda mail / server nemá nějaké hodně špatné skóre (DKIM záznam, SPF záznam...)
- pokud je způsob odesílání nastaven na PHP, tak nastavení hostingu, jestli má povoleno odesílání mailů

Odeslat testovací mail v Joomle je trochu nešikovně vymyšlená funkce, posílá mail z adresy v nastavení na adresu v nastavení, 
pokud tedy zkusíte např. @seznam.cz s velkou pravděpodobností to neprojde, protože váš server není autorizován na posílání mailů z domény seznam.cz a Seznam mail zahodí. Pro testování je lepší vytvořit si speciální skupinu uživatelů, do ní nastavit jednoho / dva uživatele kam chci mail poslat a poslat pomocí Hromadného emailu (odškrtnout pole posílat jako kopie).

Pokud email vůbec nedorazí, je možnost změnit na zasílání pomocí SMTP, nebo kontaktovat hosting...

22. říj 2024 12:59 #149843
Odpověď od GanjaNIN
Nováček
Děkuji moc. Většinu věcí jsem již udělal, ale zkusím ještě na hostingu (Active24) nastavit u domény DKIM záznam, SPF záznam. Díky  zatím moooc

btw: ono to vypadá, že to neposílá žádné e-maily totiž. I z různých komponent, které mají posílat avíza tak nic, takže to bude asi na hostingu.

22. říj 2024 15:58 #149846
Odpověď od GanjaNIN
Nováček
Tak již to chodí. Pomohlo dát do Global nastavení - Server - email z domény, kde je web + DKIM + SPF. Super.

31. říj 2024 23:21 #149858
Odpověď od Ernst
Joomla Expert
při použití phpmail se vám dkim nepropíše. Pokud chcete aby se propsal musíte to posílat přes smtp. Máte přeci k webu i email.

u SPF záznamu doporučuji uvést i IP

Je to dosti složité, zvláště gmail to často nepřijme. 

Můžete si zkusit nastavit i DMARC, ať víte co se děje.

Nebo jsem to pochopil špatně a už to posíláte jako smtp?

02. lis 2024 14:49 #149860
Odpověď od Cony
Moderátor
Ernste to není úplně pravda. 
- dobře nastavený hosting podepíše i emaily odeslané pomocí PHP mail. 
- IP adresa v SPF záznamu může být, ale pak musíš sledovat jestli se nezmění. Vhodnější je uvádět syntax "a mx" kdy se zjistí IP adresa z A záznamu z DNS (tedy adresu webového serveru) a ze serveru MX (tedy adresa poštovního serveru). V mnoha případech toto stačí, ale opět záleží na hostingu, jak má vše nastavené. Pokud vyžaduje nějaký další zápis, mají to vždy někde v dokumentaci a rozumný hosting to má pomocí direktivy include, tak abys nemusel sledovat tp, že se změní nějaké IP adresy.
- DMARC určitě ano, dnes je už i někdy vyžadován