Přihlásit se

Joomla 5.0.1 a 4.4.1 bezpečnostní vydání (29 lis 2023)

Joomla 5.0.1 a 4.4.1 je nyní k dispozici. Jedná se o bezpečnostní vydání pro Joomla 4.x. a 5.x.

Web Design 3.0 a Joomla?

23. úno 2019 10:06 #139119
Web Design 3.0 a Joomla? od vrtaak
Začátečník
Hodně zajímavej článek, kde je popsaný všechno to, čeho sem si všímal už delší dobu a co mi vadilo na všech page builderech, šablonách a webdesignu vůbec -
nicepage.com/doc/article/20348/web-desig...esign-really-matters
Co vy na to? Nevadí vám jak jsou všechny weby vlastně stejný? Snažíte se z toho nějak vymanit, i když používáte CMS Joomla?

23. úno 2019 11:46 #139122
Odpověď od Linelabcz
Admin
Článek je o tom přesvědčit uživatele o výhodách CSS grid. S Boostrap 4 dosáhnete podobných výsledků.

23. úno 2019 12:37 - 23. úno 2019 12:42 #139124
Odpověď od H13
Admin
Ten článek je komerční text - reklama na builder, navíc hodně manipulativně napsaný - např. v článku nebyl uveden příklad skutečné webové stránky (pouze vizitkové weby).

Kdyby ten článek pokračoval stejným stylem dál (a nezastavil by se u reklamy na nějaký builder), jeho závěrem by bylo, že vlastně nemá cenu dělat webové stránky, ale jen prostě dávat fotky na instagram.

Pokud jde o standardní obsah na stránce, tak ta služba popírá sama sebe, viz:
nicepage.com/doc/article/1335/getting-st...age-joomla-extension

Toto je normální obsahová stránka, žádný "webdeisgn 3". Proč tedy někdo káže vodu a sám pije víno? Je to celkem směšně, snaží se člověka zmanipulovat a přesvědčit ho o tom, že standardní forma obsahu je mrtvá, ale aby vám popsali, jak jejich služba funguje, použijí normální - podle nich "zastaralou"/"mrtvou" standardní formu obsahu.

Je skvělé, že se design zjednodušuje a je použitelný na více zařízeních, ale pokud bude vaše stránka obsahovat 5 krásných fotek, 3 nic neříkající citace, pak zřejmě nikoho zajímat nebude.

Phoca Cart - www.phoca.cz/phocacart - e-shop, e-commerce
Phoca Gallery - www.phoca.cz/phocagallery - obrázková galerie
Phoca Download - www.phoca.cz/phocadownload - stahování souborů
Phoca Guestbook - www.phoca.cz/phocaguestbook - guestbook

23. úno 2019 14:11 #139134
Odpověď od vrtaak
Začátečník
Jasně, je to účelový marketingový článek. A že je ten článek obyčejná obsahová stránka a ne ve stylu Web Design 3.0 mi přijde v pořádku, to ukazují na konkrétních příkladech jinde na svém webu. A to co ukazují mě zaujalo. Jsem grafik, ne programátor, práce s vrstvama a pozicema ve stylu tiskové grafiky je mi blízká a hlavně sympatičtější než to, s čím se setkávám u většiny šablon, page builderů a webů vůbec.
Ale já se ptal spíš na to, jestli vám vadí že všechny weby dnes vypadají stejně, jestli to nějak řešíte a jestli to vůbec jde, zvlášť pokud používáte Joomlu.
Můj kamarád webař, který obecně nemá rád jakékoliv šablony a open source CMS vůbec, pravil, že mu už dlouhou dobu ty 3.0 věci přijdou bez nápadu stejně jako bootstrap, že to má jen jiný prvky, ale zato jsou použitý vždycky a všude.
Taky názor :-)

23. úno 2019 14:32 - 23. úno 2019 14:44 #139135
Odpověď od H13
Admin
To by bylo asi na dlouhou debatu. Dříve se každý snažil nějak odlišit, udělat speciální design, atd. A pak přišel Facebook, kde všechny např. firemní prezentace měly stejný design a najednou lidé zjistili, že to taky funguje. Do toho ještě přišlo to, že web musí být responzivní a tím pádem začaly být stránky podobné. Ale myslím si, že se to nějak neliší od minulosti. V minulosti někdo přišel na to, že se stránka skládá z levého sloupce, obsahu a pravého sloupce a pak začaly všechny stránky také vypadat podobně.

Nadcházejícím trendem je zobrazit stránku nejen responzivní, ale i A11Y a tudy se bude směr ubírat.

A pokud si Google prosadí PWA, pak to bude teprve konec pro designéry, protože, pokud všechny stránky budou PWA, pak vlastně nebude existovat práce pro webdesignera, protože design bude jen jeden a to ten nastavený od prohlížeče.

Co se týče Bootstrapu, tak Bootstrap stejně jako jQuery jsou fenoménem. Jsou to neuvěřitelní pomocníci a pokud je člověk dokáže na 100% využít, pak si ulehčí významně práci. A pokud člověk má nějaké nadání, dokáže i Bootstrapovou stránku udělat tak, že vypadá úplně jinak než jiné Bootstrapové stránky.

V poslední době můžeme sledovat trend, kdy jakýkoliv zakomplexovaný "Jouda" vymyslí nějaký nový framework a snaží se ho protlačit tím, že manipulativně pomlouvá zavedené techniky jako jsou Bootstrap a jQuery, atd.

A když začne člověk takový nový framework používat, zjistí, že je 100x složitější, 100x náročnější, 100x "blbější" než ten předchozí a že vlastně nepřináší vůbec nic nového. Jenže prostě marketing to zrovna označil za "in".

Člověk by měl dělat to, co cítí, že mu vyhovuje, jestli ti to jako grafikovi vyhovuje, a nebudeš tam cítit žádný limity, pak nevidím problém v tom, že se prostě budeš věnovat tomuto směru.


Jinak mit to celkem přimomíná debatu, jestli Guteberg ano nebo ne. Důvod, proč lidi nesnáší Gutenberg je v tom, že prostě někomu udělali firemní stránku, nastavili design a pak už nechali sekretářku, aby doplňovala aktuality, případně články. Stačilo pouze napsat text. Jenže jak to bude teď, budeme snad po sekretářce chtít, aby při psaní článku vytvářela i design pomocí "page builderu" v podobě Gutenberg editoru? Tady se prostě ztrácí výhoda Wordpressu. Byl to jednoduchý nástroj na vydávání nějakého textu. A proto ho lidé používali právě pro firemní stránky. Ovšem jak to bude teď, těžko říct.

Phoca Cart - www.phoca.cz/phocacart - e-shop, e-commerce
Phoca Gallery - www.phoca.cz/phocagallery - obrázková galerie
Phoca Download - www.phoca.cz/phocadownload - stahování souborů
Phoca Guestbook - www.phoca.cz/phocaguestbook - guestbook
Poděkovali: vrtaak

24. úno 2019 02:25 #139142
Odpověď od Cony
Moderátor

H13 napsal: V poslední době můžeme sledovat trend, kdy jakýkoliv zakomplexovaný "Jouda" vymyslí nějaký nový framework a snaží se ho protlačit tím, že manipulativně pomlouvá zavedené techniky jako jsou Bootstrap a jQuery, atd.

Poslední dobou mi spíš přijde trend zbavování se jQuery - přecho na čistý JS. Se zlepšující se podporou CSS3 bych podobný osud čekal i u Bootstrap, který mi s každou novou verzí přijde složitější a složitější a většina webů, co ho používá, ho vlastně vůbec nepotřebuje. Hlavně pořád mi "framework" typu Bootstrap přijde na hlavu postavený, CSS se přece vymýšlelo hlavně kvůli oddělení stylu a obsahu, Bootstrap to obrací a nutí mne dle stylu upravovat obsah...

Powered by Fórum