Joomla 6.0
Dne 14. října 2025 bylo oficiálně vydáno Joomla 6.0 (kódové jméno Kuimarisha) společně s Joomla 5.4 (Kutegemea). Joomla 5.1 přinesla zabezpečené TUF aktualizace, ale s Joomla 5.4 / 6.0 přichází automatické aktualizace jádra, které budou probíhat bezpečně a bez nutnosti manuálního zásahu.
Virtuemart - jaké vyhledávání preferujete?
14. zář 2022 14:45 #146927
Ahoj,
měl bych dotaz na vás zkušenější: řeším vyhledávání v e-shopu co jede na J3 a VM. Používám k tomu Ajax vyhledávač od Virtueplanet, ale ten nijak neovlivňuje samotné vyhledávání, pouze zobrazuje to, co mu pošle samotný VM. A mám trochu problém s tím, že mi to některé produkty nenajde. Např. mám produkt od firmy Zidoo, který má v názvu NEO-S. Když do vyhledávání zadám - Zidoo neo s, tak mi to najde správný produkt, když tam zadám neo-s, tak mi to také najde správný produkt ale když zadám neo s , tak to najde moc jiných produktů ale ne ten co chci.
Otázka: dá se to chování vyhledávače nějak ovlivnit? Nastavit? Nebo existuje nějaká komponenta, která umí nativní hledání VM nahradit?
Na netu jsem našel spousty variant ale pokud je všechny nevyzkouším, nepoznám z toho, která by byla nejlepší. Rád si poslechnu vaše zkušenosti.
Moc díky za info.
měl bych dotaz na vás zkušenější: řeším vyhledávání v e-shopu co jede na J3 a VM. Používám k tomu Ajax vyhledávač od Virtueplanet, ale ten nijak neovlivňuje samotné vyhledávání, pouze zobrazuje to, co mu pošle samotný VM. A mám trochu problém s tím, že mi to některé produkty nenajde. Např. mám produkt od firmy Zidoo, který má v názvu NEO-S. Když do vyhledávání zadám - Zidoo neo s, tak mi to najde správný produkt, když tam zadám neo-s, tak mi to také najde správný produkt ale když zadám neo s , tak to najde moc jiných produktů ale ne ten co chci.
Otázka: dá se to chování vyhledávače nějak ovlivnit? Nastavit? Nebo existuje nějaká komponenta, která umí nativní hledání VM nahradit?
Na netu jsem našel spousty variant ale pokud je všechny nevyzkouším, nepoznám z toho, která by byla nejlepší. Rád si poslechnu vaše zkušenosti.
Moc díky za info.
15. zář 2022 14:19 #146937
Odpověď od Linelabcz
Admin
Použitelný modul je od Rupostelu, ale je tam pár problémů okolo, stránkování atd..
15. zář 2022 15:01 #146938
Odpověď od Cony
Moderátor
VM hledání s mezerami rozdělí tak, že hledá LIKE '%slovo1%slovo2%', tzn pro 'neo s' hledá produkty, které mají v některém z hledaných polí hodnotu neo a někde za ní uvedené písmeno s. Zvláštní je, že podle kódu bych řekl, že pro pomlčku se to chová stejně, ale očividně ne
Pomlčku to hledá vcelku, tzn 'neo-s'. Bohužel změna by byla možná jen úpravou kódu VM.
Na Joomla srazu na jaře Ruda popisoval hledání pomocí elastic search, ale je to finančně poměrně náročné na provoz. Výsledky a rychlost ale jednoznačně nejlepší.
Na Joomla srazu na jaře Ruda popisoval hledání pomocí elastic search, ale je to finančně poměrně náročné na provoz. Výsledky a rychlost ale jednoznačně nejlepší.
15. zář 2022 17:06 #146939
Odpověď od Linelabcz
Admin
Joomla! 4 už nabízí poměrně slušné chytré vyhledávání s automatickou indexací, filtrováním a a statistikami. Zajímavé jsou i návrhy hledání. Zatím jsou pluginy pro chytré hledání pouze pro Phoca Cart.
15. zář 2022 22:07 #146944
Odpověď od Leoš
Pokročilý uživatel
Díky moc kluci za vaše postřehy a informace. Ten Rupostel určitě vyzkouším, budu ho nasazovat na nový eshop. A další eshop už asi vyzkouším na Phoca Card. Zatím to jen testuju a jsem mile překvapen a spokojen jak je to celkem přívětivý systém proti VM
20. zář 2022 15:22 #146963
Odpověď od Cony
Moderátor
Jestli jsem to pochopil, tak zdarma je "jen" úložiště 20MB. Máš odzkoušeno na kolik cca produktů to stačí?
20. zář 2022 17:31 - 20. zář 2022 17:32 #146969
Tak pro ostatní a Františka:
Tohle vyhledávání jsme implementovali na eshop s kosmetikou na VirtueMartu již v roce 2016.
Dokonce jsme spolupracovali s výrobcem a upravil chování komponenty dle našich připomínek.
Po 3 měsíčním provozu námi ještě více upravené komponenty jsme celý projekt stopli.
Proč?
Protože provoz speciální DB na AWS servwru na Amazonu stál 450-600 USD měsíčně podle četnosti dotazů.
To bylo bohužel nerentabilní na eshop na Joomla, kde každý chce vše zadarmo
Ale vlastně ano.
Je to pecka
MiniJoomla! - www.minijoomla.cz - eshop s rozšířením Joomla/VM
Email Manager - aplikace na správu šablon emailů pro VirtueMart
Easy Feeder - aplikace na generování XML/CSV feedů a napojení na ERP pro VM
PragueClassicconcert - portál pro prodej vstupenek na systému Joomla
Odpověď od Rudolf
Joomla Expert
Vyzkoušel jsem teď ElasticSearch pro Virtuemart přes službu Searchly.com a je to pecka.
Tak pro ostatní a Františka:
Tohle vyhledávání jsme implementovali na eshop s kosmetikou na VirtueMartu již v roce 2016.
Dokonce jsme spolupracovali s výrobcem a upravil chování komponenty dle našich připomínek.
Po 3 měsíčním provozu námi ještě více upravené komponenty jsme celý projekt stopli.
Proč?
Protože provoz speciální DB na AWS servwru na Amazonu stál 450-600 USD měsíčně podle četnosti dotazů.
To bylo bohužel nerentabilní na eshop na Joomla, kde každý chce vše zadarmo

Ale vlastně ano.
Je to pecka
20. zář 2022 17:36 - 20. zář 2022 17:36 #146970
Odpověď od Rudolf
Joomla Expert
Ah tak asi jsem odpověděl špatně 
My jmse nasazovali přímo komponentu Elastic Search pro Joomla, zde se mluví o nějaké online službě.
Tak možná asi ano, jestli to pokryje reálný provoz, ale pochybuji.
Také jsme si postavili vlastní DB server pro provoz Elastic Search - máme ho na Hetzneru.
Pochybuji že bychom ale službu nabízeli zdarma a platili vesele server a jeho provoz v německu pro krásné modré Joomla oči...

My jmse nasazovali přímo komponentu Elastic Search pro Joomla, zde se mluví o nějaké online službě.
Tak možná asi ano, jestli to pokryje reálný provoz, ale pochybuji.
Také jsme si postavili vlastní DB server pro provoz Elastic Search - máme ho na Hetzneru.
Pochybuji že bychom ale službu nabízeli zdarma a platili vesele server a jeho provoz v německu pro krásné modré Joomla oči...
20. zář 2022 17:54 - 20. zář 2022 17:55 #146972
Phoca Cart - www.phoca.cz/phocacart - e-shop, e-commerce
Phoca Gallery - www.phoca.cz/phocagallery - obrázková galerie
Phoca Download - www.phoca.cz/phocadownload - stahování souborů
Phoca Guestbook - www.phoca.cz/phocaguestbook - guestbook
Odpověď od H13
Admin
Byly by někde k vidění nějaké benchmarky?
Pořád se mi nechce věřit, že by dotaz na cizí server byl mnohonásobně rychlejší, než např. ajaxový dotaz přímo do vlastní databáze (třeba i jen pro už zainedované vyhledávání, jako dělá smart search). Rozumím, že je na to externí server zaměřený a podává slušné výkony, ale jsou ty výkony tak zásadně odlišné, abych místo hledání ve vlastí databázi/indexu upřednostníl placený externí server.
Když už elasticsearch, zkoušel ho někdo spustit na vlastním serveru - např. přes: www.elastic.co/what-is/elasticsearch ?
Pořád se mi nechce věřit, že by dotaz na cizí server byl mnohonásobně rychlejší, než např. ajaxový dotaz přímo do vlastní databáze (třeba i jen pro už zainedované vyhledávání, jako dělá smart search). Rozumím, že je na to externí server zaměřený a podává slušné výkony, ale jsou ty výkony tak zásadně odlišné, abych místo hledání ve vlastí databázi/indexu upřednostníl placený externí server.
Když už elasticsearch, zkoušel ho někdo spustit na vlastním serveru - např. přes: www.elastic.co/what-is/elasticsearch ?
20. zář 2022 17:56 - 20. zář 2022 18:00 #146973
Odpověď od Rudolf
Joomla Expert
Honzo ty mě neposloucháš!!!!
Ano zkoušel.
Máme Elastic Search na vlastním dedikovaném serveru na Hetzneru.
A provoz si v reálu viděl na JoomlaDay v rámci mé přednášky.
Jestli chceš nějaké benchmarky, zeptám se kolegů.
A hlavně, vlastní ElasticSearch a online služby jsou hračičky, pokud neobsahují služby jako nabízíme my.
A pokud jsem se dobře díval tak tato online služba je nenabízí.
REST OF PEACE
Ano zkoušel.
Máme Elastic Search na vlastním dedikovaném serveru na Hetzneru.
A provoz si v reálu viděl na JoomlaDay v rámci mé přednášky.
Jestli chceš nějaké benchmarky, zeptám se kolegů.
A hlavně, vlastní ElasticSearch a online služby jsou hračičky, pokud neobsahují služby jako nabízíme my.
A pokud jsem se dobře díval tak tato online služba je nenabízí.
REST OF PEACE
21. zář 2022 01:11 #146980
Odpověď od Cony
Moderátor
Tak samozřejmě nejlepší spojení by bylo mít elastic na stejném serveru jako hosting php, zatím jsem ale nenašel žádný hosting, který by toto nabízel, ani u nás ani v zahraničí (a to do dotazníků se spokojeností s hostingem toto pravidelně píšu
). Služba Searchly vypadá zajímavě tou variantou zdarma, minimálně na odzkoušení si a ošahání si to bude skvělé.
Obecně bych viděl rychlost hledání jen jako jednu z výhod, důležité jsou i detekce "překlepů" (fuzzy query), synonyma, skloňování atd atd. Bohužel to asi nebude vše přednastavené a fungovat out of box, takže s tím bude hodně práce. Rychlost bude asi výraznější až u eshopů s opravdu hodně položkama.
). Služba Searchly vypadá zajímavě tou variantou zdarma, minimálně na odzkoušení si a ošahání si to bude skvělé.Obecně bych viděl rychlost hledání jen jako jednu z výhod, důležité jsou i detekce "překlepů" (fuzzy query), synonyma, skloňování atd atd. Bohužel to asi nebude vše přednastavené a fungovat out of box, takže s tím bude hodně práce. Rychlost bude asi výraznější až u eshopů s opravdu hodně položkama.
22. zář 2022 01:57 - 22. zář 2022 02:01 #146987
V nějakém Joomla chatu jsem na toto téma viděl debatu. Tuším, že byly i nějaké plány implementovat to do smart search. Pokud jde o programovou strukturu fungování této vlastnosti, tak ta je celkem jednoduchá. Problém je, kde vzít data, případně jak vytvořit mechanismus, který by ta data získával (viz fuzzy query o který píšeš).
Odpověď od H13
Admin
důležité jsou i detekce "překlepů" (fuzzy query), synonyma, skloňování atd atd.
V nějakém Joomla chatu jsem na toto téma viděl debatu. Tuším, že byly i nějaké plány implementovat to do smart search. Pokud jde o programovou strukturu fungování této vlastnosti, tak ta je celkem jednoduchá. Problém je, kde vzít data, případně jak vytvořit mechanismus, který by ta data získával (viz fuzzy query o který píšeš).
22. zář 2022 14:55 #146999
Odpověď od Cony
Moderátor
Nejsem si tím jist. Implementovat analyzátor, který bude indexovat např. jen kořeny slov bych si ještě dokázal představit (pokud se nepletu, někde na Gitu jsem na to viděl i knihovnu s podporou češtiny), u překlepů moc ne, protože by v podstatě pro každé slovo vzniklo téměř neomezeně variant, a protože SQL nic jako fuzzy query ve standardu nemá (resp. MySQL má fullsearch), vznikla by ohromná databáze...
Nejnovější příspěvky