Přihlásit se

Joomla 6.0

Dne 14. října 2025 bylo oficiálně vydáno Joomla 6.0 (kódové jméno Kuimarisha) společně s Joomla 5.4 (Kutegemea). Joomla 5.1 přinesla zabezpečené TUF aktualizace, ale s Joomla 5.4 / 6.0 přichází automatické aktualizace jádra, které budou probíhat bezpečně a bez nutnosti manuálního zásahu.

jazykové verze - tag lang

24. srp 2022 14:54 - 24. srp 2022 15:14 #146845
jazykové verze - tag lang od Milan
Zkušený uživatel
Přeji pěkný den, chtěl bych poprosit o radu.
Kde se v Joomle! nastavuje tag lang, který je v hlavičce webu. Mám dvojjazyčný web a všiml jsem si, že v EN verzi je stále lang: cs-cz.
Jaký má prosím tento tag vliv na dohledatelnost webu v zahraničí?
Moc děkuji za pomoc.
Milan

24. srp 2022 18:41 #146846
Odpověď od Bong
Moderátor
Musíte mít web nastavený jako vícejazyčný (a správně).
Také musíte nastavit položky menu k jednotlivým jazykům. Tedy položky menu a články SDRUŽIT pro každý jeden článek a položku menu, tedy jestli chcete, aby se Hreflang atribut objevoval na všech odkazech. Vždy platí, že stránky se navzájem "potvrzují". V praxi tedy každá stránka (položka menu, článek,...) musí být sdružená se všemi stránkami ve všech jazycích, které na webu máte, kde se vyskytuje jeho jazyková mutace. Pokud toto na stránce - odkazu není, pak se žádný Hreflang atribut neobjeví.

I'm sorry, my responses are limited...you must ask the right questions.

24. srp 2022 23:32 #146848
Odpověď od Rudolf
Joomla Expert
Bongu,

tohle není o hreflang (i když tato informace je pro multijazyčný web také důležitá), ale o jazyku v hlavičce (myslím tím ten první řádek v html).
Ten je závislý na nastavení jazyka OBSAHU (Content) - nastavujete v nastavení jazyků.
Pak ale musí být každý obsah označen správným jazykem a ne jako defaultní. (obsah myšleno - článek, kategorie, položka menu, modul, další komponenty)

Teprve následně, pokud zapnete volbu sružení a nastavíte pro každý typ obsahu, začne se správně generovat hreflang (to ale není asi předmětem dotazu).

P.S.
Mimochodem off-topic:
Dokončujeme komponentu, která umí správně vygenerovat hreflang pro několik eshopů dohromady, i když mají jinou doménu a jinou administraci == samostatné eshopy.

MiniJoomla! - www.minijoomla.cz - eshop s rozšířením Joomla/VM
Email Manager - aplikace na správu šablon emailů pro VirtueMart
Easy Feeder - aplikace na generování XML/CSV feedů a napojení na ERP pro VM
PragueClassicconcert - portál pro prodej vstupenek na systému Joomla

25. srp 2022 08:28 #146852
Odpověď od Milan
Zkušený uživatel
Dobrý den, děkuji Vám za pomoc.
Správce.jazyků / jazyky obsahu/  - mám zde nastavené dva jazyky CZ a EN u každé varianty vlaječku.
Nabídky/  -  zde mám nabídku CZ a EN a u každé podnabídky mám nastaven jazyk a u ní vlaječku
Obsah/  -  každý článek mám označen příslušným jazykem s vlaječkou a obě jazykové verze mám navzájem sdružené.
Myslím si, že mám vše nastaveno správně a přesto se mi na prvním řádku v hlavičce stále objevuje v tagu lang "CS-CZ".
V nabídkách mám ale volný sloupec Přiřazení což znamená, že nemám sdružené nabídky. U některých jsem to nastavil ale ke změně nedošlo.
Děkuji za ochotu problém vyřešit, Milan

25. srp 2022 10:21 - 25. srp 2022 10:34 #146854
Odpověď od Bong
Moderátor

V nabídkách mám ale volný sloupec Přiřazení což znamená, že nemám sdružené nabídky. U některých jsem to nastavil ale ke změně nedošlo.

Sloupec Přiřazení neznám. Jakou vlastně máte verzi Joomla? Aktualizujete Joomlu a její překlad? Odkaz na stránky?

Když budete mít nastavený vícejazyčný web správně (i povolené jazyky obsahu, jak píše Ruda výše), nastavenou hlavní stránku v menu pro každý jazyk a nastavené SDRUŽENÍ položek menu, pak by měly 'html lang' i 'hreflang' fungovat správně.

Code:
<!DOCTYPE html> <html lang="de-de" dir="ltr"> <head> <!DOCTYPE html> <html lang="en-gb" dir="ltr"> <head> <!DOCTYPE html> <html lang="cs-cz" dir="ltr"> <head>
Code:
    <link href="http://www.stranka.cz/cz/" rel="alternate" hreflang="cs-CZ" />     <link href="http://www.stranka.cz/en/" rel="alternate" hreflang="en-GB" />     <link href="http://www.stranka.cz/de/" rel="alternate" hreflang="de-DE" />

Přílohy:

25. srp 2022 12:13 - 25. srp 2022 21:42 #146855
Odpověď od Milan
Zkušený uživatel
Díky, mám to nastavené takto.
V odkazech v adresním řádku nemám u EN verze  /en
mojedomena.com/cs/  CZ verze 
mojedomena.com/ EN verze

Přikládám screen nastavení.
Přílohy:

25. srp 2022 21:50 #146857
Odpověď od Bong
Moderátor
Chtělo by to tedy sdružit položky v menu. Začněte těmi hlavními stránkami v jednotlivých jazycích a postupujte dále... Nastavení najdete vždy v položce menu, záložka Sdružení položky.

Stránky máte pěkné, ale je škoda, že neaktualizujete. Stále provozujete 4 roky starou Joomla! 3.8.10 (June 2018). Čeština je také historická. Takhle nevíte jestli není případná chyba způsobená zastaralým jádrem Joomly nebo nesprávným překladem. 

Přílohy: