GDPR v ČR od 25. 5. 2018. Jak se připravujete?
14. pro 2017 13:23 #133390
--- -- -
Odpověď od MaK.

Zkušený uživatel
Co jsou „rychlé kontakty bez registrace“?
Pokud budeš mít na webu e-mailingový přihlašovací formulář typu double-opt-in, kdy musí přihlášený své přihlášení potvrdit ve svém e-mailu, mělo by to být ok. Pak je samozřejmě také otázkou, jak s těmi kontakty a jejich zabezpečením pracuje správce databáze (třeba externí e-mailingová služba). Ale možná máš na mysli úplně něco jiného.
Když si vyžádáš jméno, e-mail, telefon, tak to vše vždycky do nějaké databáze zapisuješ, ne? I notýsek je databáze.
Někde jsem četl, že každý, kdo má nějaké kontakty ve svém mobilu, tedy i všechny fyzické osoby, spravuje zvým způsobem databázi. Je to šílenost
Mám v to-do zjistit, co vše musí v rámci GDPR splňovat malý živnostník nebo třeba mini s.r.o. o jednom člověku. Zatím jsem vždy četl jen o podmínkách pro velké společnosti.
MaK.
Pokud budeš mít na webu e-mailingový přihlašovací formulář typu double-opt-in, kdy musí přihlášený své přihlášení potvrdit ve svém e-mailu, mělo by to být ok. Pak je samozřejmě také otázkou, jak s těmi kontakty a jejich zabezpečením pracuje správce databáze (třeba externí e-mailingová služba). Ale možná máš na mysli úplně něco jiného.
Když si vyžádáš jméno, e-mail, telefon, tak to vše vždycky do nějaké databáze zapisuješ, ne? I notýsek je databáze.
Někde jsem četl, že každý, kdo má nějaké kontakty ve svém mobilu, tedy i všechny fyzické osoby, spravuje zvým způsobem databázi. Je to šílenost

Mám v to-do zjistit, co vše musí v rámci GDPR splňovat malý živnostník nebo třeba mini s.r.o. o jednom člověku. Zatím jsem vždy četl jen o podmínkách pro velké společnosti.
MaK.
--- -- -
14. pro 2017 13:50 #133392
Odpověď od Milan

Zkušený uživatel
Děkuji za odpověď, nainstaloval jsem si rozšíření JE quick contact a hledal jsem v databázi zda jsou někde uložena odeslaná data. Bohužel jsem nic nenašel.
Myslím si tedy že toto rozšíření pracuje tak, že sesbíraná data odešle funkcí např. mail bez zapsání do databáze. Pak by to bylo asi v rozporu s GDPR.
Děkuji Milan
Myslím si tedy že toto rozšíření pracuje tak, že sesbíraná data odešle funkcí např. mail bez zapsání do databáze. Pak by to bylo asi v rozporu s GDPR.
Děkuji Milan
14. pro 2017 13:56 #133394
--- -- -
Odpověď od MaK.

Zkušený uživatel
Doporučuju používat k tomu určené profi služby, které umožňují double-opt-in přihlášení. Po zahájení GDPR to bude nutné + navíc eliminuješ chybně vložené e-maily, anebo třeba to, že se někdo pokusí registrovat někoho jiného.
Například MailerLite tohle všechno umí + hodně dalšího, navíc je do 1000 kontaktů zdarma. Více info třeba v mini recenzi: www.mariankabele.com/mak-blog/marketing-...utoresponderu-zdarma
MaK.
Například MailerLite tohle všechno umí + hodně dalšího, navíc je do 1000 kontaktů zdarma. Více info třeba v mini recenzi: www.mariankabele.com/mak-blog/marketing-...utoresponderu-zdarma
MaK.
--- -- -
Poděkovali: Milan
14. pro 2017 14:17 #133395
Odpověď od Milan

Zkušený uživatel
V Joomle je již v základu registrace s ověřením e-mailu. Toto by snad mohlo vyhovovat GDPR.
14. pro 2017 14:26 #133396
--- -- -
Odpověď od MaK.

Zkušený uživatel
Mohlo. Ale jak se může přihlášený odhlásit z databáze? Jde to nějak jednoduše, ideálně bez nutnosti asistence provozovatele webu? Je také potřeba splnit další věci – vložení odhlašovacího linku do každé e-mail kampaně, registrace na ÚOOÚ, označení, že se jedná o „obchodní sdělení“.
MaK.
MaK.
--- -- -
14. pro 2017 14:41 #133397
Odpověď od Milan

Zkušený uživatel
Děkuji za odpověď, pročetl jsem si info o této službě. Pokud jsem tomu dobře porozuměl tak databáze kontaktů je tím pádem tzv. u třetí osoby.
Děkuji Milan
Děkuji Milan
14. pro 2017 16:57 #133404
--- -- -
Odpověď od MaK.

Zkušený uživatel
No, u 3. osoby je sice pak taky, ale tím se sběratel kontaktů nijak nevymaňuje z žádných povinností v rámci ÚOOÚ nebo GDPR, tak pozor na to.
MaK.
MaK.
--- -- -
18. úno 2018 17:30 #134255
Odpověď od petrkub
Uživatel
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat jestli jde nastavit ve VirtueMart 3.2.12 souhlas s obchodními podmínkami a zpracováním osobních údajů stejně jako na obrázku v příloze. Jde o to že v tom prvním řádku jsou ty modrý texty odkazy na samostatné dokumenty.
V současnosti to je nastavený v případě vyplnění: obchod - Nastavení obchodu - Prodejce - Obchodní podmínky že celej ten text je jako jeden odkaz. A pokud by to šlo, tak aby se po kliknutí na odkaz otevřelo vyskakovací okno, jako to je nyní ve Vm. Napadlo mě do toho vložit odkaz na: obchod - Nastavení obchodu - Prodejce - Informace ze zákona ale nevím jak to vložit do toho textu se zaškrtávacím polem na konci objednávkového procesu v nákupním košíku. Díky za rady.
chtěl bych se zeptat jestli jde nastavit ve VirtueMart 3.2.12 souhlas s obchodními podmínkami a zpracováním osobních údajů stejně jako na obrázku v příloze. Jde o to že v tom prvním řádku jsou ty modrý texty odkazy na samostatné dokumenty.
V současnosti to je nastavený v případě vyplnění: obchod - Nastavení obchodu - Prodejce - Obchodní podmínky že celej ten text je jako jeden odkaz. A pokud by to šlo, tak aby se po kliknutí na odkaz otevřelo vyskakovací okno, jako to je nyní ve Vm. Napadlo mě do toho vložit odkaz na: obchod - Nastavení obchodu - Prodejce - Informace ze zákona ale nevím jak to vložit do toho textu se zaškrtávacím polem na konci objednávkového procesu v nákupním košíku. Díky za rady.
19. úno 2018 23:21 #134286
--- -- -
Odpověď od MaK.

Zkušený uživatel
Může se hodit: Info o GDPR od Shoptet. Mělo by to teoreticky platit pro všechny e-shopy, i pro VM či Phoca Cart.
help.shoptet.cz/topic/gdrp-otazky-a-odpovedi/
+ checklist help.shoptet.cz/topic/gdpr-checklist-potrebnych-opatreni/
Ale neberte to jako dogma, jedná se o pohled Shoptet. Každý si za svůj výklad GDPR zodpovídá sám.
MaK.
help.shoptet.cz/topic/gdrp-otazky-a-odpovedi/
+ checklist help.shoptet.cz/topic/gdpr-checklist-potrebnych-opatreni/
Ale neberte to jako dogma, jedná se o pohled Shoptet. Každý si za svůj výklad GDPR zodpovídá sám.
MaK.
--- -- -
19. úno 2018 23:22 #134287
--- -- -
Odpověď od MaK.

Zkušený uživatel
Přihazuju link na celé znění GDPR v češtině, přímo z „kuchyně“. To kdybyste třeba nevěděli, jak trávit dlouhé zimní večery.
eur-lex.europa.eu/legal-content/CS/TXT/?uri=CELEX:32016R0679
MaK.
eur-lex.europa.eu/legal-content/CS/TXT/?uri=CELEX:32016R0679
MaK.
--- -- -
20. úno 2018 11:06 #134288
Odpověď od xunil
Zkušený uživatel
Další bod, od kterého je možné se odlepit. UOOU a GDPR v pohledu na internetové obchody.
www.uoou.cz/internetove-obchody/d-27999/p1=3938
www.uoou.cz/internetove-obchody/d-27999/p1=3938
20. úno 2018 12:30 #134290
Jo díky. Moje chyba.
Odpověď od xunil
Zkušený uživatel
ernst napsal: správně je www.uoou.cz/vismo/dokumenty2.asp?id_org=...=internetove-obchody
Jo díky. Moje chyba.
22. úno 2018 18:26 #134353
Odpověď od tomahy
Uživatel
Zdravím joomlisty!
Docela mě překvapuje, že k dnešnímu dni, prakticky neexistuje k Joomle, Virtuematu žádné rozšíření, které by řešilo GDPR. Jediné co jsem našel je extensions.joomla.org/extension/eu-e-privacy-directive/ Osobně s tím nemám zkušenost. Vy někdo ano?
Z rozšíření je na GDPR připraveno např můj oblíbený RS FORM viz. www.rsjoomla.com/blog/view/433-create-gd...-with-rsformpro.html
Joomla uživatelé (a věci všechny s nimi související), sessions webu, virtuemart (objednávky, souhlasy, mazání apod. budete řešit jak? Vyvíjí někdo něco?
Řešil jsem tuto problematiku již s lidmi, kteří se v tom orientují lépe než já a někteří mi doporučili rovnou opustit joomlu a virtuemart a přejít na řešení pronájmu eshopů např. shoptet apod.
To se mi ale upřímně moc nechce. Jelikož mám více projektů na Joomle a eshopů na VM. Určitě však nejsem jediný, kdo tohle řeší. Projektů na Joomle a VM jen v CZ musí být spousta. Jak to, že to nikdo neřeší? je možné, že jen nemám info - třeba už vznikla i nějaká pracovní skupina v CZ. Já osobně bych se v takové skupině klidně angažoval.
díky za vaše názory, informace, postřehy k problematice.
Docela mě překvapuje, že k dnešnímu dni, prakticky neexistuje k Joomle, Virtuematu žádné rozšíření, které by řešilo GDPR. Jediné co jsem našel je extensions.joomla.org/extension/eu-e-privacy-directive/ Osobně s tím nemám zkušenost. Vy někdo ano?
Z rozšíření je na GDPR připraveno např můj oblíbený RS FORM viz. www.rsjoomla.com/blog/view/433-create-gd...-with-rsformpro.html
Joomla uživatelé (a věci všechny s nimi související), sessions webu, virtuemart (objednávky, souhlasy, mazání apod. budete řešit jak? Vyvíjí někdo něco?
Řešil jsem tuto problematiku již s lidmi, kteří se v tom orientují lépe než já a někteří mi doporučili rovnou opustit joomlu a virtuemart a přejít na řešení pronájmu eshopů např. shoptet apod.
To se mi ale upřímně moc nechce. Jelikož mám více projektů na Joomle a eshopů na VM. Určitě však nejsem jediný, kdo tohle řeší. Projektů na Joomle a VM jen v CZ musí být spousta. Jak to, že to nikdo neřeší? je možné, že jen nemám info - třeba už vznikla i nějaká pracovní skupina v CZ. Já osobně bych se v takové skupině klidně angažoval.
díky za vaše názory, informace, postřehy k problematice.
22. úno 2018 18:54 #134355
--- -- -
Odpověď od MaK.

Zkušený uživatel
Pokud vím, nikdo nic nevyvíjí nebo se o tom aspoň zde zatím nikdo nezmínil. VM, ani žádný jiný „joomlí“, e-shop neprovozuju, takže bohužel neporadím. Jednoproduktový prodej služeb a produktů realizuju přes jinou platformu, kterou mám do Joomly implementovanou a tam nutnosti týkající se GDPR ošetřené mají.
Jde vlastně asi jen o to, že zákazníci musí souhlasit s tím, že zpracováváš jejich údaje, zaškrtnout souhlas, bez kterého by nemělo být možné prodej vůbec dokončit, obdobně jako zaškrtávají souhlas s obchodními podmínkami. Jak s údaji nakládáš, o tom se můžeš rozepsat třeba do článku, na který nasměruješ prolink z toho požadovaného souhlasu – od zaškrtávátka.
Můžeš si něco nechat naprogramovat a podělit se s komunitou.
O GDPR na Joomle je něco tady > volunteers.joomla.org/teams/gdpr-working...date-october-24-2017
CZ skupina existuje na Facebooku – www.facebook.com/groups/gdprzkusenosti/
MaK.
Jde vlastně asi jen o to, že zákazníci musí souhlasit s tím, že zpracováváš jejich údaje, zaškrtnout souhlas, bez kterého by nemělo být možné prodej vůbec dokončit, obdobně jako zaškrtávají souhlas s obchodními podmínkami. Jak s údaji nakládáš, o tom se můžeš rozepsat třeba do článku, na který nasměruješ prolink z toho požadovaného souhlasu – od zaškrtávátka.
Můžeš si něco nechat naprogramovat a podělit se s komunitou.
O GDPR na Joomle je něco tady > volunteers.joomla.org/teams/gdpr-working...date-october-24-2017
CZ skupina existuje na Facebooku – www.facebook.com/groups/gdprzkusenosti/
MaK.
--- -- -