Joomla 5.2.2 Security & Bugfix Release
Joomla 5.2.2 je nyní k dispozici. Jedná se o bezpečnostní vydání pro Joomla 5.x.
Textový vzhled
03. bře 2015 11:07 #120568
Odpověď od Karel
Začátečník
Web, který vytvářím, by měl nahradit dosavadní stránky školy. Zatím jen zkouším, co Joomla umí.
dvorak.investtel.cz/index.php/cs/
Ano, zmiňovaný soubor jsem skutečně instaloval.
O tom zda mám přístup přes phpMyAdmin nevím, o nic takového jsem se zatím nezajímal. Ale protože jsem v komponentách ani v modulech ani nikde jinde nic nenašel.
dvorak.investtel.cz/index.php/cs/
Ano, zmiňovaný soubor jsem skutečně instaloval.
O tom zda mám přístup přes phpMyAdmin nevím, o nic takového jsem se zatím nezajímal. Ale protože jsem v komponentách ani v modulech ani nikde jinde nic nenašel.
04. bře 2015 19:59 #120603
Odpověď od Karel
Začátečník
Ještě bych doplnil původní dotaz.
Když jsem se podíval na zdrojový kód stránky s globálním nastavením, zjsistil jsem, že je tam pouze část kódu. Chybí začátek i konec. Napadlo mne(ale asi to je pitomost), nahradit chybné načtení (com-config) tím správným.
Nebo bych měl začít od začátku - nainstalovat celou joomlu znova a pokusit se nedělat zase chybu?
Když jsem se podíval na zdrojový kód stránky s globálním nastavením, zjsistil jsem, že je tam pouze část kódu. Chybí začátek i konec. Napadlo mne(ale asi to je pitomost), nahradit chybné načtení (com-config) tím správným.
Nebo bych měl začít od začátku - nainstalovat celou joomlu znova a pokusit se nedělat zase chybu?
04. bře 2015 20:38 - 04. bře 2015 20:42 #120604
Odpověď od Ernst
Joomla Expert
do phpmyadmin (správce databáze) se nejde prostřednictvím joomly.
V emailu s přístupovými údaji pro web musíte mít něco takového:
MySQL:
host: db1.webhosting.fm
jmeno databaze: dbxxxxxxxx
uzivatel: dbxxxxxxx
heslo: xxxxxxxxxxxxxxxx
Administracni nastroj pro spravu databaze naleznete na adrese:
portal.webhosting.fm/mysql/
Databaze je vytvorena s kodovanim utf-8. V administracnim nastroji si toto
kodovani muzete v pripade potreby prenastavit.
Již jsem Vám jednou radil, aby jste použil akeeba backup a pravidelně zálohoval. Pak si klidně jednoduše (opravdu velmi jednoduše) můžete web vracet do funkčního stavu
Ve stavu v jakém to vidím (neexistující odkazy, poměrně málo obsahu) bych opravdu doporučil to smazat a dle bongova návodu znovu nainstalovat.
Pak si můžete zkoušet na čistém a po každém úspěšném postupu si zálohovat
Ještě bych možná doporučil testovat to na localhost (postup jsem zde již několikrát psal) a akebou to otestované přenášet na web. Odstraní se tím veškeré možné problémy s oprávněními
V emailu s přístupovými údaji pro web musíte mít něco takového:
MySQL:
host: db1.webhosting.fm
jmeno databaze: dbxxxxxxxx
uzivatel: dbxxxxxxx
heslo: xxxxxxxxxxxxxxxx
Administracni nastroj pro spravu databaze naleznete na adrese:
portal.webhosting.fm/mysql/
Databaze je vytvorena s kodovanim utf-8. V administracnim nastroji si toto
kodovani muzete v pripade potreby prenastavit.
Již jsem Vám jednou radil, aby jste použil akeeba backup a pravidelně zálohoval. Pak si klidně jednoduše (opravdu velmi jednoduše) můžete web vracet do funkčního stavu
Ve stavu v jakém to vidím (neexistující odkazy, poměrně málo obsahu) bych opravdu doporučil to smazat a dle bongova návodu znovu nainstalovat.
Pak si můžete zkoušet na čistém a po každém úspěšném postupu si zálohovat
Ještě bych možná doporučil testovat to na localhost (postup jsem zde již několikrát psal) a akebou to otestované přenášet na web. Odstraní se tím veškeré možné problémy s oprávněními
Poděkovali: Karel
05. bře 2015 18:36 #120662
Odpověď od Karel
Začátečník
Děkuji bongovi, ernstovi i dalším za trpělivost s mými problémy a dotazy.
Abych si to ujasnil, protože asi začnu vše od počátku. Protože budu muset kontaktovat poskytovatele a rád mu napsal co bude muset udělat on a co já, budu potřebovat radit dále.
- Chci přeinstalovat joomlu, abych mohl začít u čistého stolu. Co pro to mohu udělat já, a jak moc jsem závislý na poskytovateli (u poskytovatele máme zatím hosting klasických webových stránek, redakční systémy neprovozují, stránky si spravuji sám).
- Co musím po poskytovateli požadovat? Prosil bych co nejkonkrétněji.
- Jaké doplňky bych si měl nainstalovat, aby vše bez problémů fungovalo, ale současně, abych systém zbytečně nezasekal?
Moc děkuji za každou radu.
Abych si to ujasnil, protože asi začnu vše od počátku. Protože budu muset kontaktovat poskytovatele a rád mu napsal co bude muset udělat on a co já, budu potřebovat radit dále.
- Chci přeinstalovat joomlu, abych mohl začít u čistého stolu. Co pro to mohu udělat já, a jak moc jsem závislý na poskytovateli (u poskytovatele máme zatím hosting klasických webových stránek, redakční systémy neprovozují, stránky si spravuji sám).
- Co musím po poskytovateli požadovat? Prosil bych co nejkonkrétněji.
- Jaké doplňky bych si měl nainstalovat, aby vše bez problémů fungovalo, ale současně, abych systém zbytečně nezasekal?
Moc děkuji za každou radu.
05. bře 2015 22:01 #120671
Odpověď od Ernst
Joomla Expert
pokud začnete správně od čisté instalace, tak by se oprávnění mělo nastavit v pořádku.
Když si nejste jist, jak je to s oprávněními, podívejte se na - stránky - systémové informace - práva složek .
U všeho by jste měl mít "lze měnit"
Doplňky si nainstalujte jen ty, které skutečně potřebujete, neinstalujte nic jen tak
Když si nejste jist, jak je to s oprávněními, podívejte se na - stránky - systémové informace - práva složek .
U všeho by jste měl mít "lze měnit"
Doplňky si nainstalujte jen ty, které skutečně potřebujete, neinstalujte nic jen tak
06. bře 2015 08:14 #120693
Odpověď od Karel
Začátečník
Tak jediné u čeho mám napsané Nelze měnit je configuation.php.
Mohu si přeinstalovat joomlu sám? Co musím udělat dříve, než začnu s instalací? - Odstranit stávající soubory?
Pokus o instalaci poslední verze neměl žádný účinek. Do globálního nastavení se stejně pořádně nedostanu.
Mohu si přeinstalovat joomlu sám? Co musím udělat dříve, než začnu s instalací? - Odstranit stávající soubory?
Pokus o instalaci poslední verze neměl žádný účinek. Do globálního nastavení se stejně pořádně nedostanu.