Přihlásit se

Joomla 5.1.0 a Joomla 4.4.4 (17 dub 2024)

Dnes byla uvolněna nová verze Joomla 5.1.0, společně s Joomla 4.4.4. Tato verze přináší spoustu nových funkcí, vylepšení v oblasti bezpečnosti a kódu a díky těmto vylepšením i vyšší rychlost.

Podpora IE5, IE6 ANO či NE

09. dub 2011 17:30 #74167
Podpora IE5, IE6 ANO či NE od Martin Bartůněk |anBLOK|
Začátečník
Chtěl bych vyvolat debatu a vznítit povstání proti podpoře ŠPATNÝCH browserů.

Hodně argumentů hovoří pro podporu, hodně proti. Já se kloním proti pokračování této podpory.
Nebudu vypočítávat své důvody. Snad jen jeden za všechny: Stojí fůru peněz, ať už je zaplatí klient ve faktuře, nebo tvůrce, který ji nefakturuje. Když říkám fůru peněz - myslím tím v globálním měřítku a ani individuálně vynaložené prostředky klientů, nebo neúčtované práce tvůrců nejsou zanedbatelné…

Někdo (z tvůrců) si na tom částečně postavil svůj byznys - konkurenční (a stejně nekorektní, jako je nízká cena díky používání nelegálního SW) výhodu proti tomu, kdo si optimalizaci pro staré prohlížeče chtějí účtovat a své motivy bude jistě zakrývat argumentem, že schopný webař pro deset prohlížečů tvoří, aniž by to žádalo práci navíc.

Řada klientů bezplatnou optimalizaci považuje za samozřejmost, což je podobně nekorektní.

Domnívám se, že většina tvůrců na tuto praxi rezignovaně přistupuje se skřípáním zubů a pro sebe si rezignaci vydává za stavovskou hrdost.

Přitom si myslím, že obě skupiny - „webaři“ i jejich klienti, jsou na jedné straně barikády proti společnému nepříteli - „analfabetismu“ uživatelů.

Když už dokonce Microsoft sám vyzývá proti dalšímu používání zastaralých prohlížečů ze své stáje (aniž by reflektoval jejich fatální nedostatky a dokonce, aniž by se snažil definitivně ukončit svou politiku nerespektování standardů ve svých nových browserech) bylo by vhodné vzít tuto jeho iniciativu za počátek sjednocení kvality „prohlížení“ webů bez ohledu na to, jaký prohlížeč si uživatel oblíbí.

Asi ne všichni účastníci tohoto fóra jsou profesionály, ale každý se více či méně s tímto tématem potýká a kdo jiný, než tvůrci by se měli snažit (i v zájmu svých klientů) o ukončení existence Skylly a Charibdy internetu :D

Nuže: Vaše názory, prosím!

Pro většinu může jít o kontroverzní téma, takže nepředpokládám, že debata nebude místy i ohnivá… Ale přimlouvám se za to, aby byla slušná a s noblesou ;)

Prosím účastníky diskuse, aby si do zápatí svého profilu vložili pro info jednoduché heslo „IE56:ANO“ / „IE56:NE“ - což vyjádří ideovou i faktickou podporu, nebo nepodporu předmětným browserům.

Považujete tuto debatu za zbytečnou, nebo hloupou? Pomozte nám: nezasahujte do ní. Výkřiky, že se bavíme o blbostech, věci nepomohou… Díky

09. dub 2011 18:26 - 09. dub 2011 18:27 #74174
Odpověď od ghost
Zkušený uživatel
reknu to za sebe:
vsechen software mam legalni od win 7 po adobe cs5
takze i kdyz tvorim weby komercne, mam ciste svedomi, delam jen na legalnim a s legalnimi sablonami (mistni znaji muj nazor na warez)

podpora IE5 ci IE 5.5 je dle me hloupost, jelikoz kde bezi neco starsiho nez win XP, uz neni opravdu muj problem jako tvurce
technicky to v podstate uz ni mozne neni, pokud jde hlavne o javascripty, lightboxy atd.
IE6 je soucasti win XP a to je ten problem, protoze spousta navstevniku ani prejit nemuze
PC s win 2000 ci nizsim OS je nejcasteji neco, pro co je napsan nejaky program a ve vyssim nejede, nebo pc, ktere neni denne pouzivane
(cca 2 roky zpet jsem takovych pc potkaval jeste dost, ale nyni uz ne)

IE6 podporuji na vsech svych webech, i kdyz je to casto trochu prace navic (pruhlednost png atd)
- nejde rici klientovi, ktery chce eshop, ze na IE6 kaslu
- IE6 jde snad jen neresit u nejake soukrome stranky, ale ne u komerce

kdo nemuze prejit?
- statni sprava, protoze jen pro IE6 maji casto napsane sve intranety a jine prohlizece mit nesmi
- velke firmy, kdyz ne kvuli problematickemu intranetu, tak kvuli neschopnym adminum
- atd. => velke skupina

MS sice vyzyva k prejiti sve klienty, ale nemuze nic jineho delat, slibil podporu IE6 do konce sve zivotnosti, coz bude rok 2014, takze se stale mame na co tesit.
Nejlepsi bude html5 web v IE6 ;-)

Takze muj postoj sice je, ze nemam IE6 rad, ale nic nenadelam a kdyz jsem si zvolil tuto praci, tak ji musim delat, jak nejlepe dovedu. Nenapada me ted nic, co bych pro IE6 nejak nevyresil (ne vzdy mozna uplne nejlepe, ale hlavne nejak, aby se web korektne zobrazil).
Pro IE6 bohuzel hovori i otazky pristupnosti.

Skoda jen, ze vyrobci sablon IE6 uz dlouho nepodporuji, takze si to clovek musi doresit sam ;-)

Joomla! pro každého

09. dub 2011 19:03 #74177
Odpověď od Martin Bartůněk |anBLOK|
Začátečník
Díky, za první příspěvek, ghost!! Nechci tu debatu nijak moderovat a nechci, aby byla o mém egu, takže zatím nebudu reagovat. Díky, pro mě podnětné.

Jen bych rád uvedl na pravou míru: nekladu rovnítko mezi podporovatele starších prohlížečů, ať už mají důvody jakékoli a mezi ty, kteří pracují s nelegálním SW. To v žádném případě, takže prosím, ať to tak nikdo nevnímá.

09. dub 2011 19:23 #74179
Odpověď od ghost
Zkušený uživatel
neni zac
rovnitko tam necitim ani ja, ale mel jsem potrebu to napsat, protoze naklady na software jsou to nemale a je nutne je do ceny casem promitnout, coz by mel kazdy rozumne uvazujici pochopit

IE6 je nutne zlo a bohuzel tomu tak jeste chvili bude
jsou veci, co mi vadi na tvorbe webu ci joomlawebu daleko vice, ale o tom nema smysl mluvit

Joomla! pro každého

09. dub 2011 20:17 - 09. dub 2011 20:20 #74182
Odpověď od H13
Admin

Podpora IE5, IE6 ANO či NE


To jsi celkem pozadu, já nepodporuji ani IE8 :-), oproti standardním prohlížečům neumí CSS3.

Dělat zakulacené rohy, stíny, atd. pomocí obrázků? Proč, máme tady CSS3 a všechny standardní prohlížeče ho podporují.

Situace je taková - nejnenáviděnější prohlížeč je IE (pro někoho to ani není prohlížeč, ale program, který někteří lidé mylně používají pro zobrazování internetových stránek), protože jeho vývojáři nenaslouchali webdesignerům a ti postupně přenášeli své rozčarování na koncové uživatele. Na různých fórech (o prohlížečích) se dokonce objevují negativní názory od lidí, kterým IE vlastně ani nic neudělal (netrápili se s ním při vývoji webových stránek, neměli s ním žádné bezpečnostní problémy, jen prostě slyšeli od nějakého webdesignera to a tamto).

Je škoda, že IE9 nechodí na WinXP, tím pádem bude IE8 dlouho hlavní verzí IE, což je pro webdesignery špatná zpráva (hlavně kvůli CSS3 a html5), každopádně vše se mění k lepšímu.

Firefox kvalitou získal hlavní podíl v používání prohlížečů
Chrome na tom bude brzo stejně. Jak kvalitou tak silným marketingem.
A i díky tomu se Microsoft více snaží, což jde vidět na IE9, není sice ideální, ale blíží se standardům ostatních "standardních prohlížečů".

Já sice zákazníky nemám, ale tipuju, že pokud se jim rozumně vysvětlí, že podporou starých IE prohlížečů vlastně omezujeme 90% (no flame, přesný číslo neznám, prostě většinu) všech návštěvníků stránek používajících standardní prohlížeč, pak snad musí pochopit, že to nemá smysl.

98% našich návštěvníků vidí průsvitné PNG správně, budeme kvůli 2% návštěvníků prasit stránku načítáním zbytečného javascriptu (IE6 png fix) a vlastně tím omezovat těch 98%?

Takže mě hodně udivuje, že se ještě někdo zamýšlí nad podporou IE5 a IE6 v době, kdy existuje IE9?

Phoca Cart - www.phoca.cz/phocacart - e-shop, e-commerce
Phoca Gallery - www.phoca.cz/phocagallery - obrázková galerie
Phoca Download - www.phoca.cz/phocadownload - stahování souborů
Phoca Guestbook - www.phoca.cz/phocaguestbook - guestbook

09. dub 2011 21:00 #74183
Odpověď od ghost
Zkušený uživatel
css3 je sice hezka vec, ale kdyz rohy budou takove ci makove je celkem jedno
tady jsem spise o to, ze se vubec stranka zobrazi nejak normalne a ne uplne rozsypana

zamysleni je to kvuli te korporatni ci statni sfere, jak jsem psal vyse

Joomla! pro každého

Powered by Fórum