Joomla 5.2.2 Security & Bugfix Release
Joomla 5.2.2 je nyní k dispozici. Jedná se o bezpečnostní vydání pro Joomla 5.x.
Využití paměti stále stoupá
15. dub 2013 20:33 #106674
Ahoj, mám takový divný problém. Snažím se zrychlit Joomlu. Ještě včera jsem měla při zapnutém ladění chyb systému, využití paměti 8.25 MB.
Pak jsem při odinstalování komponentů něco omylem vymazala a web nefungoval, proto jsem znovu nahrála zálohu webu i s databází. Ale najednou jsem měla využití pamětí 16MB.
Zkusila jsem tedy ten web nahrát na xampp na localhostu, tam mám využití paměti 8.25 MB.
Tak jsem si myslela, že jsem něco špatně nahrála a celý web vymazala i s databází a znova nahrála, teď mám využití paměti přes 30 MB.
Netuším, kde je chyba. Nenapadá vás v čem to může být?
Pak jsem při odinstalování komponentů něco omylem vymazala a web nefungoval, proto jsem znovu nahrála zálohu webu i s databází. Ale najednou jsem měla využití pamětí 16MB.
Zkusila jsem tedy ten web nahrát na xampp na localhostu, tam mám využití paměti 8.25 MB.
Tak jsem si myslela, že jsem něco špatně nahrála a celý web vymazala i s databází a znova nahrála, teď mám využití paměti přes 30 MB.
Netuším, kde je chyba. Nenapadá vás v čem to může být?
16. dub 2013 13:01 #106683
Odpověď od otkm
Začátečník
A problem je v cem ? Pamet je od toho aby se pouzivala ne aby zustala prazdna. Pokud hodnota nebude vetsi nez "hodne" tak to neni treba resit.
16. dub 2013 14:26 #106693
Odpověď od Alisa
Návštěvník
Nevím přesně o čem ten údaj využití paměti vypovídá, ale předpokládám, že čím je vyšší, tím více Joomlu zpomaluje, nebo zatěžuje hosting a mě jde o zrychlení a zmenšení využití CPU, protože jsem dostlala varování od hostingu.
Někde jsem se dočetla, že je norma u kolem 10 MB.
Někde jsem se dočetla, že je norma u kolem 10 MB.
16. dub 2013 17:20 #106702
Joomla! pro každého
Odpověď od ghost
Zkušený uživatel
lol, pri 10 MB pameti vas hosting varuje?
utikejte pryc, protoze jakmile se zvedne trochu navstevnost, tak vas nebudou jen varovat
utikejte pryc, protoze jakmile se zvedne trochu navstevnost, tak vas nebudou jen varovat
Joomla! pro každého
16. dub 2013 17:58 - 16. dub 2013 18:07 #106703
Odpověď od Alisa
Návštěvník
Mě hosting varoval kvůli jinému webu, také na Joomle na překročení CPU a tak jsem se snažím weby optimalizovat. Nevím jestli to využití paměti s tím má souvislost, zda nějak ovlivňuje CPU.
Zapla jsem cache, optimalizovala databázi a odinstalovala nepoužívané componenty, tak chci chvíli počkat, jestli bude web na tom hostingu fungovat normálně, když ne tak ho změním.
Mě zajímá o čem ten údaj využití paměti vypovídá a především jestli má vliv na CPU a také proč se zvedl, když všechno zůstalo stejné. Jestli to využití paměti nemá žádnou souvislost s CPU, tak to ani nebudu řešit, ale jestli jo, tak budu aspoň vědět, zda mám změnit hosting hned.
Tady přikládám výsledek z debug, jestli tomu někdo rozumí.
Application 0.000 seconds (+0.000); 24.28 MB (+24.284) - afterLoad
Application 0.063 seconds (+0.062); 29.00 MB (+4.716) - afterInitialise
Application 0.086 seconds (+0.024); 30.51 MB (+1.511) - afterRoute
Application 0.135 seconds (+0.048); 33.10 MB (+2.589) - afterDispatch
Application 0.175 seconds (+0.040); 33.64 MB (+0.540) - afterRender
Zapla jsem cache, optimalizovala databázi a odinstalovala nepoužívané componenty, tak chci chvíli počkat, jestli bude web na tom hostingu fungovat normálně, když ne tak ho změním.
Mě zajímá o čem ten údaj využití paměti vypovídá a především jestli má vliv na CPU a také proč se zvedl, když všechno zůstalo stejné. Jestli to využití paměti nemá žádnou souvislost s CPU, tak to ani nebudu řešit, ale jestli jo, tak budu aspoň vědět, zda mám změnit hosting hned.
Tady přikládám výsledek z debug, jestli tomu někdo rozumí.
Application 0.000 seconds (+0.000); 24.28 MB (+24.284) - afterLoad
Application 0.063 seconds (+0.062); 29.00 MB (+4.716) - afterInitialise
Application 0.086 seconds (+0.024); 30.51 MB (+1.511) - afterRoute
Application 0.135 seconds (+0.048); 33.10 MB (+2.589) - afterDispatch
Application 0.175 seconds (+0.040); 33.64 MB (+0.540) - afterRender
16. dub 2013 19:08 - 16. dub 2013 19:10 #106704
Phoca Cart - www.phoca.cz/phocacart - e-shop, e-commerce
Phoca Gallery - www.phoca.cz/phocagallery - obrázková galerie
Phoca Download - www.phoca.cz/phocadownload - stahování souborů
Phoca Guestbook - www.phoca.cz/phocaguestbook - guestbook
Odpověď od H13
Admin
Samozřejmě, že všechno spolu souvisí - čím víc se používá paměti, tím víc (ale přímá úměra tady být nemusí) se zapotí CPU. Ale taky do toho vstupuje vytíženost stránky, takže pokud je pod nějakým útokem, pak i načtení jednoduché stránky může pořádně zatěžit CPU, protože je ta stránka načtená třeba tisíckrát to minuty (pouze příklad).
Využití paměti, příklad jak to funguje:
:: načte se jednoduchá stránka - pouze menu - obsah (pár jednoduchých SQL dotazů) ... 4 MB
:: zveřejníme modul (něčeho), ten zase dělá nějakej SQL dotaz a výpis ... + 1MB
:: zapneme nějakej systémovej plugin (např. hledá ve výpisu a něco nahrazuje) + 1MB
:: další modul, content plugin, atd. atd. + 5 MB
Prostě se to využití paměti skládá podle požadovanejch úkonů. Je celkem jednoduchý zjistit, co zapřičiňuje tak vysoký nárůst využití paměti:
1) vypnout všechny moduly, všechny pluginy, nastavit základní šablonu a vytvořit menu odkaz na jeden článek (samozřejmě se dá něco ponechat jako je navigace, atd.)
2) zjistit kolik potřebuje paměti načtení stránky
3) a postupně pozapínávat pluginy, moduly, atd. a zjišťovat, kolik prostě každej ten plugin, modul potřebuje navíc.
A nezáleží jen na pluginech, modulech, atd. ale také na robustnosti výsledků:
a) modul, který vypíše dvě kategorie nemusí zabírat tolik paměti
b) jako ten stejnej modul, co vypisuje strom 500ti kategorií - ten může samozřejmě zabrat mnohonásobně víc
Proto je taky dobrý mírnit se při stavění stránky - např. vědět, že vytvoření kategorií o x úrovních o y položek může server hodně zpomalit.
Atd. atd.
Využití paměti, příklad jak to funguje:
:: načte se jednoduchá stránka - pouze menu - obsah (pár jednoduchých SQL dotazů) ... 4 MB
:: zveřejníme modul (něčeho), ten zase dělá nějakej SQL dotaz a výpis ... + 1MB
:: zapneme nějakej systémovej plugin (např. hledá ve výpisu a něco nahrazuje) + 1MB
:: další modul, content plugin, atd. atd. + 5 MB
Prostě se to využití paměti skládá podle požadovanejch úkonů. Je celkem jednoduchý zjistit, co zapřičiňuje tak vysoký nárůst využití paměti:
1) vypnout všechny moduly, všechny pluginy, nastavit základní šablonu a vytvořit menu odkaz na jeden článek (samozřejmě se dá něco ponechat jako je navigace, atd.)
2) zjistit kolik potřebuje paměti načtení stránky
3) a postupně pozapínávat pluginy, moduly, atd. a zjišťovat, kolik prostě každej ten plugin, modul potřebuje navíc.
A nezáleží jen na pluginech, modulech, atd. ale také na robustnosti výsledků:
a) modul, který vypíše dvě kategorie nemusí zabírat tolik paměti
b) jako ten stejnej modul, co vypisuje strom 500ti kategorií - ten může samozřejmě zabrat mnohonásobně víc
Proto je taky dobrý mírnit se při stavění stránky - např. vědět, že vytvoření kategorií o x úrovních o y položek může server hodně zpomalit.
Atd. atd.
Phoca Cart - www.phoca.cz/phocacart - e-shop, e-commerce
Phoca Gallery - www.phoca.cz/phocagallery - obrázková galerie
Phoca Download - www.phoca.cz/phocadownload - stahování souborů
Phoca Guestbook - www.phoca.cz/phocaguestbook - guestbook