Přihlásit se

Joomla 5.2.2 Security & Bugfix Release

Joomla 5.2.2 je nyní k dispozici. Jedná se o bezpečnostní vydání pro Joomla 5.x.

Ako na pridávanie článkov z Frontendu?

19. úno 2013 16:34 #104241
Dobrý deň,
ako naprostý začiatočník v Joomla 2.5.X sa snažím vytvoriť website venovaný mládežníckemu futbalu, ktorý už mám hotový no narazil som na nasledovnú výzvu s ktorou si zatiaľ neviem rady.

Veľmi rád by som docielil to, aby boli tréneri schopní si z Frontendu pridávať, upravovať vlastné články (napr. rozpisy tréningov). Vytvoril som samostatné kategórie artiklov pre každého trénera. Je neprípustné aby si mohli tréneri ale upravovať tréningy navzájom, t.j. jeden tréner - jedna kategória (celkovo sú traja tréneri).

Predpokladám že bude potrebné pravdepodobne vytvoriť 3 samostatné skupiny do ktorých jednotlivo zaradím trénerov a nastavím práva.

Skúšal som sa už pozerať na preddefinované skupiny, bohužiaľ som hneď narazil na problém že pri priradení do skupiny s vyššími právami (Publisher, Administrátor...) sa mi pri nalogovaní vo Frontende nezobrazí ikona na pridanie nového articlu. Videl som že podobný problém je riešený v téme predtým, bohužiaľ nepodarilo sa mi dopátrať na článok, kde sa rieši "pridanie článkov" do modulu. Budem vďačný za odkaz.

Prosím okrem toho by som sa chcel poradiť, či je vhodnejšie riešiť pridávanie takýchto článkov cez Frontend alebo radšej uvažovať o Backende?

Okrem toho by som bol vďačný za radu, aké sú teda potrebné kroky na to, aby som dosiahol plánovaný cieľ?

Ďakujem za trpezlivosť s odpoveďou a akékoľvek rady.

19. úno 2013 17:19 #104244
Odpověď od Bong
Moderátor
Pokud to chcete takhle pitvat, zřejmě se nevyhnete vytvoření skupin s rozdílnými oprávněními a přiřazení trenérů do těchto skupin.

Žádná ikona pro nový článek se vám nikdy nezobrazí. Musíte vytvořit nové položky menu. A třeba vytvořit i nové menu pro uživatele, které se zobrazí po přihlášení. Uživatel zpravidla potřebuje alespoň položky: Správce uživatelů: Profil uživatele a Úprava profilu uživatele, a dále Články: Vytvoření článku

A pro tréninky nepotřebují ani možnost vytvářet nové články. V podstatě stačí mít oprávnění editovat "ten svůj" článek a tento donekonečna upravovat...

Ale zkuste se zamyslet, zda nepoužít něco praktičtějšího. Například komponenta pro události jEvents má zabudovanou správu uživatelů již v sobě a není tedy problém přiřadit konkrétního trenéra ke konkrétním kategoriím. Pak mohou vkládat všechny ty tréninky, utkání, soustředění. Nikdo nikomu neleze do zelí (pokud nepovolíte), vše má jednotný vzhled a ještě jdou akce zobrazovat v kalendářích a různě třídit.

I'm sorry, my responses are limited...you must ask the right questions.

19. úno 2013 19:01 - 19. úno 2013 19:02 #104248
Odpověď od Tony
Začátečník
Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

Ak som Vás teda správne pochopil, budem teda musieť vytvoriť nové menu do ktorého by sa malo zobrazovať akonáhle sa prihlási používateľ a v ktorom bude môcť publikovať nový artikel. Opravte ma prosím prosím pokiaľ sa mýlim. Prosím pokiaľ existuje nejaký návod kde by bolo konkrétne ukázané ako na to, budem za to veľmi rád. Nie je mi celkom jasné ako nastaviť to, aby sa toto menu zobrazilo len po prihlásení.

Bohužiaľ čo sa týka trénerov, okrem tvorby tréningov budú vytvárať aj iné artikle v iných kategóriách a to konkrétne v Novinkách a Udalostiach, kde budú písať články ako hodnotenie zápasov, hodnotenie hráčov atď.

Z tohto dôvodu musím teda uvažovať o vytvorení skupín a pridelení individuálnych práv, nakoľko do niektorých kategórií budú prispievať spoločne. Ak to správne chápem, budem musieť vytvoriť 4 skupiny napr.
Tréningy 1, Tréningy 2, Tréningy 3, Novinky a udalosti.

Následne moja predstava o priradení by bola teda nasledovná:
Tréner 1 - Tréningy 1, Novinky a udalosti
Tréner 2 - Tréningy 2, Novinky a udalosti
Tréner 3 - Tréningy 3, Novinky a udalosti
Prosím je niekde možnosť sa dozvedieť ako správne vytvoriť, nadefinovať práva a následne pridať vybraných užívateľov do skupiny?

Nerozumiem ešte následne ako nadefinovať to aby daní užívatelia mohli pridávať artikle iba do im vymedzených kategórií.

Ďakujem za tip na JEvents, ale ten moju potrebu pokrýval len čiastočne, ako som si mal možnosť pozrieť účel jeho použitia. V každom prípade sa zamyslím nad jeho využitím.

Teším sa na Vaše odpovede, ktoré verím pomôžu nielen mne.
Ďakujem.

19. úno 2013 20:07 #104252
Odpověď od Bong
Moderátor
:woohoo: fotbal, tréninky, novinky, události, tabulky, výsledky, statistiky, hodnocení, zprávy z utkání, atd. se dá říci jedním slovem JOOMLEAGUE. Tato komponenta vám poskytne vcelku komplexní nástroj.

Jak nastavit oprávnění pro uživatele atd., najdete v dokumentaci Joomly, na webu jsou zajisté i návody nebo videotutoriály.

Nechci vám kazit nadšení, ale v žádném kolektivu a už vůbec ne ve sportovním, se nenalézají nadšení spisovatelé a dopisovatelé. Nakonec zjistíte, že stačí, když případný ojedinělý příspěvek zaslaný emailem na stránky vložíte sám.

I'm sorry, my responses are limited...you must ask the right questions.

19. úno 2013 20:13 #104254
Odpověď od Tony
Začátečník
Takže som sa s tým vyhral a už som na to prišiel ako to správne urobiť.

Vytvoril som nové menu ktoré sa zobrazujem len Registered
Vytvoril som nový modul ktorý sa zobrazuje Registered priradil som do neho toto Menu.
Vytvoril som Skupinu na úrovni Manager (pri nastavení iba Registered som objavil tú istú chybu, ako bolo popisované a teda pri písaní článku len biela strana bez zobrazení funkcií editora).
Priradil som užívateľa do skupiny.
V nastavení konkrétnych kategórií som povolil práva na Allowed u vecí ktoré som chcel.

Otestované a funkčné.

19. úno 2013 20:16 #104255
Odpověď od Tony
Začátečník

Bong napsal: :woohoo: fotbal, tréninky, novinky, události, tabulky, výsledky, statistiky, hodnocení, zprávy z utkání, atd. se dá říci jedním slovem JOOMLEAGUE. Tato komponenta vám poskytne vcelku komplexní nástroj.

Joomleaque mám už rozbehané, musel som si slovenčinu preložiť nakoniec sám B) , nakoľko 2.0 preklad nie je.
Ešte tomu vychytávam nejaké muchy. B)