Joomla 6.0
Dne 14. října 2025 bylo oficiálně vydáno Joomla 6.0 (kódové jméno Kuimarisha) společně s Joomla 5.4 (Kutegemea). Joomla 5.1 přinesla zabezpečené TUF aktualizace, ale s Joomla 5.4 / 6.0 přichází automatické aktualizace jádra, které budou probíhat bezpečně a bez nutnosti manuálního zásahu.
Cashování v Joomle J! 2.5 a problém s AceSEF
Po úpravě nastavení SEO v Globálním v J!2.5 na
URL přátelské k vyhledávačům "ano"
Použít přepis URL "ano"
Přidat k URL příponu "ne"
Unicode aliasy "ne"
a následné úpravě souboru htaccess.txt, jsem se dostal jen k tomu, že mi přestaly bežet webové stránky (hláška Fatal error: Class 'JoomFishManager' not found in /var/www/web5/pl-cz.net/pl-cz.net/administrator/components/com_acesef/library/uri.php on line 1597). Stránky jsem opět zprovoznil (bez zálohy), ale stále mám pocit, že běží pomalu. Myslím si, že by mi mohlo pomoci zapnutí cashování, ale nevím kde se v Joomle povoluje? Nejsem odborník,pouze tipuji na volaný script. Je tu někdo kdo se v tomto orientuje a má třeba i nějakou zkušenost s instalací této komponenty? Moc děkuji za ochotu.
V kostce to mate treba tady popsano
Joomla je jako puzzle. Stačí vědět jak ty dílky k sobě poskládat.
Se souborem htaccess.txt jste dělal co? Tento je třeba přejmenovat na .htaccess a případně jeho obsah nastavit dle hostingu.
Obnovovat ze zálohy nebylo třeba, stačilo v globálním nastavení SEO vypnout.
I'm sorry, my responses are limited...you must ask the right questions.
U souboru htaccess.txt jsem odmazal to co by prý mělo být na závadu (dle návodu na webu) a přejmenoval na .htaccess Bohužel to nepomohlo.
Verze PHP 5.3.3-7+squeeze14
Instalace mod_rewrite OK
Soubor .htaccess OK
AceSEF
AceSEF Enabled
Systémový plugin AceSEF Enabled
Tvorba nových SEF URL Enabled
Joomla!
URL přátelské k vyhledávačům Disabled
Apache mod_rewrite Disabled
Plugin Joom!Fish Jfrouter Disabled
Odkomentujte nebo zakomentujte či správně doplňte RewriteBase /Sláva napsal: Tady odkomentování Options +FollowSymLinks, ale co mám přesně udělat s RewriteBase (postup). Myslím si, že na serveru je povolen.
Tedy doplňte nebo uberte na začátku řádku # případně doplňte za lomítko nějakou cestu.
Otázka na hosting není samoúčelná, pak se dá poradit konkrétněji. U koho tedy hostujete?
No hlavně vám progresivní nemusí na hostingu zrovna šlapat. Na to ostatní najdete odpověď na Google: www.google.cz/search?q=joomla+progressive+cacheSláva napsal: Cache konzervativní a nebo progresivní ukládání. Má to nějaké výhody/nevýhody?
Nemusí vás zajímat, je tam napsáno, že je vypnuto. A to je přeci správně, když jej nemáte.Sláva napsal: Ještě jena otázka. Nevíte k čemu je Plugin Joom!Fish Jfrouter. Jom!Fish nemám nainstalován a komponenta Ace SEF mi hlasí
JJ, děkuji, snad to chápu, ale nevím jakou cestu dát za RewriteBase /.... K čemu složí tento příkaz? Jediné co vím je, že se tímto příkazem nastavuje výchozí adresář pro cíle všech přesměrování a že RewriteBase lze použít na relativní cesty při přesměrování (Google). Zapis cesty je standartní a nebo musím něco vědět o příkazech PHP? Na rootu mám adresář s názvem stránek. Postačí tedy RewriteBase / jméno adresáře stránek ?Odkomentujte nebo zakomentujte či správně doplňte RewriteBase /
Tedy doplňte nebo uberte na začátku řádku # případně doplňte za lomítko nějakou cestu.
Otázka na hosting není samoúčelná, pak se dá poradit konkrétněji. U koho tedy hostujete?
Vyzkoušel jsem progresivní a vypadá, že se stránky načítají rychleji. I když (zatím) nevím proč. Hosting mám od gigaserver.cz Můžete se podívat na stránky zda je vše OK?No hlavně vám progresivní nemusí na hostingu zrovna šlapat. Na to ostatní najdete odpověď na Google: www.google.cz/search?q=joomla+progressive+cache
Tady asi nejde jen o vypnutí, protože když jsem nastavoval SEO podle článku zde , z důvodu hláškyNemusí vás zajímat, je tam napsáno, že je vypnuto. A to je přeci správně, když jej nemáte.
,"Volba URL přátelské k vyhledávačům (SEF) je v tomto okamžiku zakázána. Chcete-li používat AceSEF, je potřeba ji na stránce Globální nastavení povolit."
tak jsem po změně souboru htaccess.txt na .htaccess opět řešil další problém kdy jsem měl nefukční frontend stránek (administrace běžela).
To je problém se scriptem, nebo ne? Zde nevím co se děje.Po úpravě htaccess.txt na .htaccess se nemůžu hnout z místa. Mám vůbec ten soubor v pořádku?"Hláška Fatal error: Class 'JoomFishManager' not found in /var/www/web5/pl-cz.net/pl-cz.net/administrator/components/com_acesef/library/uri.php on line 1597)."
Ještě jednou moc děkuji za pomoc
Někde jste psal, že jste v htaccess.txt smazal co není potřeba. Nahrajte si tedy nový čistý z instalačky Joomly, čistou kopii přejmenujte na .htaccess
V Globálním nastavení vypněte Cache, tuto také vymažte.
Zapněte v Nastavení SEO URL přátelské k vyhledávačům a Použít přepis URL.
Zkuste stránky. Funguje? Pokud ne, upravujte postupnými kroky úpravy .htaccess, každou změnu vyzkoušejte. Pracujte s:
odkomentujte - zakomentujte Options +FollowSymLinks
odkomentujte - zakomentujte RewriteBase /
Pokud se nepletu, jsou to 4 možné kombinace, na jednu to začne chodit.
Změny provádějte v nějakém rozumném editoru (Pspad). Cestu pravděpodobně není třeba nijak upravovat.
Až vám to začne fungovat, spusťte AceSEF. Ten sice neznám, ale před spuštěním je třeba vymazat všechny doposud vygenerované URL ať uložené, nebo v cache AceSEF. Projděte si také nastavení, hledejte to co se týká Joom!Fish, tento program není určen pro J2.5 (pokud jste tedy neinvestoval do čerstvé placené verze). Až budete mít vykydáno a vypnutou podporu Joom!Fish, zkuste AceSEF zapnout.
Nejnovější příspěvky