Přihlásit se

Joomla 6.0

Dne 14. října 2025 bylo oficiálně vydáno Joomla 6.0 (kódové jméno Kuimarisha) společně s Joomla 5.4 (Kutegemea). Joomla 5.1 přinesla zabezpečené TUF aktualizace, ale s Joomla 5.4 / 6.0 přichází automatické aktualizace jádra, které budou probíhat bezpečně a bez nutnosti manuálního zásahu.

Cashování v Joomle J! 2.5 a problém s AceSEF

16. led 2013 09:44 #102219
Cashování v Joomle J! 2.5 a problém s AceSEF od Jan Kedvis
Zkušený uživatel
Ahoj, z "ničeho nic" se mi začal dlouze načítat web pl-cz.net. Došlo k tomu (asi) po instalaci AceSEF, po zobrazení hlášky "Volba URL přátelské k vyhledávačům (SEF) je v tomto okamžiku zakázána. Chcete-li používat AceSEF, je potřeba ji na stránce Globální nastavení povolit."

Po úpravě nastavení SEO v Globálním v J!2.5 na

URL přátelské k vyhledávačům "ano"
Použít přepis URL "ano"
Přidat k URL příponu "ne"
Unicode aliasy "ne"

a následné úpravě souboru htaccess.txt, jsem se dostal jen k tomu, že mi přestaly bežet webové stránky (hláška Fatal error: Class 'JoomFishManager' not found in /var/www/web5/pl-cz.net/pl-cz.net/administrator/components/com_acesef/library/uri.php on line 1597). Stránky jsem opět zprovoznil (bez zálohy), ale stále mám pocit, že běží pomalu. Myslím si, že by mi mohlo pomoci zapnutí cashování, ale nevím kde se v Joomle povoluje? Nejsem odborník,pouze tipuji na volaný script. Je tu někdo kdo se v tomto orientuje a má třeba i nějakou zkušenost s instalací této komponenty? Moc děkuji za ochotu.

16. led 2013 10:02 #102221
Odpověď od prontik
Zkušený uživatel
Cim vice rozsireni ladujete do webu, tim vic se zpomaluje a SEF komponenty tomu napomahaji znacne. A porad nevim, proc lidi rvou na J!2.5 komponentu na pekne adresy, kdyz joomla je sama uz umi.

V kostce to mate treba tady popsano

Joomla je jako puzzle. Stačí vědět jak ty dílky k sobě poskládat.
Poděkovali: Jan Kedvis

16. led 2013 10:04 #102222
Odpověď od Bong
Moderátor
Cache si zapnete v Globální nastavení - Systém - Nastavení mezipaměti.

Se souborem htaccess.txt jste dělal co? Tento je třeba přejmenovat na .htaccess a případně jeho obsah nastavit dle hostingu.
Obnovovat ze zálohy nebylo třeba, stačilo v globálním nastavení SEO vypnout.

I'm sorry, my responses are limited...you must ask the right questions.

16. led 2013 10:21 #102223
Odpověď od Jan Kedvis
Zkušený uživatel
Cache konzervativní a nebo progresivní ukládání. Má to nějaké výhody/nevýhody?

U souboru htaccess.txt jsem odmazal to co by prý mělo být na závadu (dle návodu na webu) a přejmenoval na .htaccess Bohužel to nepomohlo.
Code:
## # @package Joomla # @copyright Copyright (C) 2005 - 2012 Open Source Matters. All rights reserved. # @license GNU General Public License version 2 or later; see LICENSE.txt ## ## # READ THIS COMPLETELY IF YOU CHOOSE TO USE THIS FILE! # # The line just below this section: 'Options +FollowSymLinks' may cause problems # with some server configurations. It is required for use of mod_rewrite, but may already # be set by your server administrator in a way that dissallows changing it in # your .htaccess file. If using it causes your server to error out, comment it out (add # to # beginning of line), reload your site in your browser and test your sef url's. If they work, # it has been set by your server administrator and you do not need it set here. ## ## Can be commented out if causes errors, see notes above. Options +FollowSymLinks ## Mod_rewrite in use. RewriteEngine On ## Begin - Rewrite rules to block out some common exploits. # If you experience problems on your site block out the operations listed below # This attempts to block the most common type of exploit `attempts` to Joomla! # # Block out any script trying to base64_encode data within the URL. RewriteCond %{QUERY_STRING} base64_encode[^(]*\([^)]*\) [OR] # Block out any script that includes a <script> tag in URL. RewriteCond %{QUERY_STRING} (<|%3C)([^s]*s)+cript.*(>|%3E) [NC,OR] # Block out any script trying to set a PHP GLOBALS variable via URL. RewriteCond %{QUERY_STRING} GLOBALS(=|\[|\%[0-9A-Z]{0,2}) [OR] # Block out any script trying to modify a _REQUEST variable via URL. RewriteCond %{QUERY_STRING} _REQUEST(=|\[|\%[0-9A-Z]{0,2}) # Return 403 Forbidden header and show the content of the root homepage RewriteRule .* index.php [F] # ## End - Rewrite rules to block out some common exploits. ## Begin - Custom redirects # # If you need to redirect some pages, or set a canonical non-www to # www redirect (or vice versa), place that code here. Ensure those # redirects use the correct RewriteRule syntax and the [R=301,L] flags. # ## End - Custom redirects ## # Uncomment following line if your webserver's URL # is not directly related to physical file paths. # Update Your Joomla! Directory (just / for root). ## # RewriteBase / ## Begin - Joomla! core SEF Section. # RewriteRule .* - [E=HTTP_AUTHORIZATION:%{HTTP:Authorization}] # # If the requested path and file is not /index.php and the request # has not already been internally rewritten to the index.php script RewriteCond %{REQUEST_URI} !^/index\.php # and the request is for something within the component folder, # or for the site root, or for an extensionless URL, or the # requested URL ends with one of the listed extensions RewriteCond %{REQUEST_URI} /component/|(/[^.]*|\.(php|html?|feed|pdf|vcf|raw))$ [NC] # and the requested path and file doesn't directly match a physical file RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f # and the requested path and file doesn't directly match a physical folder RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d # internally rewrite the request to the index.php script RewriteRule .* index.php [L] # ## End - Joomla! core SEF Section.

16. led 2013 10:24 #102224
Odpověď od Jan Kedvis
Zkušený uživatel
Ze zálohy jsem neobnovoval, to jsme si nerozuměli (špatně jsem to popsal). Vrátil jsem zpět SEO.

16. led 2013 10:35 #102225
Odpověď od Jan Kedvis
Zkušený uživatel
U mě je to to o nezkušenosti.Díky za informaci.

16. led 2013 12:05 #102228
Odpověď od Bong
Moderátor
Ve vzoru htacces ení třeba nic upravovat, kromě dvou parametrů, viz.: www.joomlaportal.cz/index.php/forum/62-j...0109-htaccess#100113

16. led 2013 14:49 #102236
Odpověď od Jan Kedvis
Zkušený uživatel
Tady odkomentování Options +FollowSymLinks, ale co mám přesně udělat s RewriteBase (postup). Myslím si, že na serveru je povolen.

16. led 2013 14:53 #102237
Odpověď od Jan Kedvis
Zkušený uživatel
Cache konzervativní a nebo progresivní ukládání. Má to nějaké výhody/nevýhody?

16. led 2013 15:51 #102239
Odpověď od Jan Kedvis
Zkušený uživatel
Ještě jena otázka. Nevíte k čemu je Plugin Joom!Fish Jfrouter. Jom!Fish nemám nainstalován a komponenta Ace SEF mi hlasí

Verze PHP 5.3.3-7+squeeze14
Instalace mod_rewrite OK
Soubor .htaccess OK
AceSEF
AceSEF Enabled
Systémový plugin AceSEF Enabled
Tvorba nových SEF URL Enabled
Joomla!
URL přátelské k vyhledávačům Disabled
Apache mod_rewrite Disabled

Plugin Joom!Fish Jfrouter Disabled

16. led 2013 16:53 #102243
Odpověď od Bong
Moderátor

Sláva napsal: Tady odkomentování Options +FollowSymLinks, ale co mám přesně udělat s RewriteBase (postup). Myslím si, že na serveru je povolen.

Odkomentujte nebo zakomentujte či správně doplňte RewriteBase /

Tedy doplňte nebo uberte na začátku řádku # případně doplňte za lomítko nějakou cestu.
Otázka na hosting není samoúčelná, pak se dá poradit konkrétněji. U koho tedy hostujete?

Sláva napsal: Cache konzervativní a nebo progresivní ukládání. Má to nějaké výhody/nevýhody?

No hlavně vám progresivní nemusí na hostingu zrovna šlapat. Na to ostatní najdete odpověď na Google: www.google.cz/search?q=joomla+progressive+cache

Sláva napsal: Ještě jena otázka. Nevíte k čemu je Plugin Joom!Fish Jfrouter. Jom!Fish nemám nainstalován a komponenta Ace SEF mi hlasí

Nemusí vás zajímat, je tam napsáno, že je vypnuto. A to je přeci správně, když jej nemáte.

16. led 2013 20:51 - 16. led 2013 21:09 #102249
Odpověď od Jan Kedvis
Zkušený uživatel

Odkomentujte nebo zakomentujte či správně doplňte RewriteBase /

Tedy doplňte nebo uberte na začátku řádku # případně doplňte za lomítko nějakou cestu.
Otázka na hosting není samoúčelná, pak se dá poradit konkrétněji. U koho tedy hostujete?

JJ, děkuji, snad to chápu, ale nevím jakou cestu dát za RewriteBase /.... K čemu složí tento příkaz? Jediné co vím je, že se tímto příkazem nastavuje výchozí adresář pro cíle všech přesměrování a že RewriteBase lze použít na relativní cesty při přesměrování (Google). Zapis cesty je standartní a nebo musím něco vědět o příkazech PHP? Na rootu mám adresář s názvem stránek. Postačí tedy RewriteBase / jméno adresáře stránek ?

No hlavně vám progresivní nemusí na hostingu zrovna šlapat. Na to ostatní najdete odpověď na Google: www.google.cz/search?q=joomla+progressive+cache

Vyzkoušel jsem progresivní a vypadá, že se stránky načítají rychleji. I když (zatím) nevím proč. Hosting mám od gigaserver.cz Můžete se podívat na stránky zda je vše OK?

Nemusí vás zajímat, je tam napsáno, že je vypnuto. A to je přeci správně, když jej nemáte.

Tady asi nejde jen o vypnutí, protože když jsem nastavoval SEO podle článku zde , z důvodu hlášky

"Volba URL přátelské k vyhledávačům (SEF) je v tomto okamžiku zakázána. Chcete-li používat AceSEF, je potřeba ji na stránce Globální nastavení povolit."

,
tak jsem po změně souboru htaccess.txt na .htaccess opět řešil další problém kdy jsem měl nefukční frontend stránek (administrace běžela).

"Hláška Fatal error: Class 'JoomFishManager' not found in /var/www/web5/pl-cz.net/pl-cz.net/administrator/components/com_acesef/library/uri.php on line 1597)."

To je problém se scriptem, nebo ne? Zde nevím co se děje.Po úpravě htaccess.txt na .htaccess se nemůžu hnout z místa. Mám vůbec ten soubor v pořádku?

Ještě jednou moc děkuji za pomoc :)

16. led 2013 21:37 #102250
Odpověď od Bong
Moderátor
Vypněte AceSEF a nejprve si rozchoďte SEO URL v Joomle.
Někde jste psal, že jste v htaccess.txt smazal co není potřeba. Nahrajte si tedy nový čistý z instalačky Joomly, čistou kopii přejmenujte na .htaccess

V Globálním nastavení vypněte Cache, tuto také vymažte.
Zapněte v Nastavení SEO URL přátelské k vyhledávačům a Použít přepis URL.
Zkuste stránky. Funguje? Pokud ne, upravujte postupnými kroky úpravy .htaccess, každou změnu vyzkoušejte. Pracujte s:
odkomentujte - zakomentujte Options +FollowSymLinks
odkomentujte - zakomentujte RewriteBase /
Pokud se nepletu, jsou to 4 možné kombinace, na jednu to začne chodit.

Změny provádějte v nějakém rozumném editoru (Pspad). Cestu pravděpodobně není třeba nijak upravovat.

Až vám to začne fungovat, spusťte AceSEF. Ten sice neznám, ale před spuštěním je třeba vymazat všechny doposud vygenerované URL ať uložené, nebo v cache AceSEF. Projděte si také nastavení, hledejte to co se týká Joom!Fish, tento program není určen pro J2.5 (pokud jste tedy neinvestoval do čerstvé placené verze). Až budete mít vykydáno a vypnutou podporu Joom!Fish, zkuste AceSEF zapnout.

16. led 2013 22:04 #102252
Odpověď od Jan Kedvis
Zkušený uživatel
Děkuji. Pustím se do toho. Jenom nechápu proč mám vypnout v globálním nastavení vypněte Cache, když jsem je měl předtím zapnout? Je to někde v této diskuzi. Nepoběží mi načítání stránek zase pomaleji? Mám vícejazyčný web na Joomla 2.5 (omylem jsem instaloval Joomfish, která není pro J!2.5) a nakonec jsem využil jen samotné Joomly. Odinstalace Joomfish (asi) proběhla nekorektně. Taky jsem (před hodinou) zkusil Joomsef, ale komponneta Joomsef požaduje vypnutí Language Filter. To asi nemohu? Nechci mít skládku, ale skoro vždycky se objeví nějaký problém. Nemáte nějakou radu a nebo návod na jinou komponentu. Stále jen něco testuji...

16. led 2013 22:20 #102254
Odpověď od Jan Kedvis
Zkušený uživatel
Ještě mám otázku. Kde mohu vymazat Cache? Dal jsem v nastavení mezipaměti vypnuto. Děkuji