Přihlásit se

Joomla 5.2.2 Security & Bugfix Release

Joomla 5.2.2 je nyní k dispozici. Jedná se o bezpečnostní vydání pro Joomla 5.x.

Jak byste prodávali e-booky?Rozšíření, DRM, etc

27. zář 2012 22:22 #98117
Jak byste prodávali e-booky?Rozšíření, DRM, etc od CrocodilusCZ
Zkušený uživatel
Patří to sem asi jen částečně, ale vždy jste mi dobře poradili a já bych to rád zkusil i teď. Jak byste prodávali e-booky? Primárně se mi jedná o rozšíření, přes které to řešit. Našel jsem jedno, které vypadá slušně, stojí cca 80 dolarů, což by se nějak udělalo, vzhledem k tomu, že by se alespoň vklad snad zaplatil. Nicméně, pokud by to šlo řešit třeba přes free JoomShop, budu pochopitelně raději. Spíš mi jde o to, že si moc neumím představit, jak to zařídit.

U zboží, které mám fyzicky u sebe celý proces chápu, ale co e-book, který je defakto jen kopií? Navíc se jedná o poměrné úzké publikum, segment trhu, takže by určitě přišli ke slovu zlodějíčci, přeposílání mezi kamarády a tak. Nechci do e-booku cpát kdovíjakou DRM ochranu, spíš jsem přemýšlel nad sociálním DRM, třeba věnováním kupujícímu na první stránce, což by zároveň mohlo být hezké. Pravděpodobně by se jednalo o objem prodejů, kdy by přidávání jmen bylo realizovatelné ručně, ale proč si to nezjednodušit, pokud to jde, že:)

Pak mě napadá, že by v potvrzovacím e-mailu o zaplacení knihy mohl být přímý odkaz na stažení e-booku z FTP, nicméně pokud bych to přidával ručně, docházelo by k prodlení.

Co si o tom myslíte? Je to realizovatelné? Nechci nesmysl? Nasměrujete mne?

Díky, díky královští verbíři:)

27. zář 2012 22:43 #98120
Odpověď od Cony
Moderátor
Základní podporu prodeje ebooků (resp. obecně věcí ke stažení) má v sobě i VirtueMart. S prodejem ebooků mám zkušenost na Joomla 1.5 / VM 1.1 (po poměrně rozsáhlých úpravách). V podstatě po zaplacení objednávky zákazníkovi přijde odkaz na stažení, kde si ebook může stáhnout.

Řešeí přes FTP si nemyslím že je šťastné, lidé jsou zvyklý ebook objednat, ihned zaplatit platební bránou nebo PayPalem a ihned stáhnout a číst...

Na co narazíte je ono DRM. Tvrdé DRM je téměř nepoužitelné. Narazil jsem na levné řešení od copysafe.net , které je v podstatě naprosto nepoužitelné, protože klientská aplikace je pouze pro MS Windows a na Adobe Content Server 4 - který sice poměrně funguje navelkém rozsahu zařízení (klientská aplikace je Adobe Digital Editions), ale je zase neskutečně drahý, a co jsem se dočetl i náročný na zprovoznění. Služby Adobe Content Server lze i pronajmout, částky jsou to ale opět poměrně vysoké

Sociální DRM má zase smysl asi jen u PDF souborů, které lze zašifrovat heslem. e-Pub soubor je natolik jednoduchý, že odstranění jakéhokoliv DRM by pro zkušenějšího užvatele byla otázka několika minut aformát MOBI je zase natolik složitý, že snažit se jej zpracovat pomocí PHP by asi nebylo nejlepší, na to prostě PHP není stavěné. No a s editací PDF v PHP to také není až tak jednoduché, nicméně lze dosáhnout relativně slušných výsledků.

27. zář 2012 22:54 #98122
Odpověď od CrocodilusCZ
Zkušený uživatel
Děkuju Cony, vím, že to sem asi úplně nepatří, ale jedná se mi právě i o ono rozšíření. Jdu si ihned zkusit nahodit VirtueMart, stejně po něm už delší dobu pokukuju, rád bych se s ním naučil.

Co se týče DRM, právě v tom nemám jasno. Samozřejmě nejsem programátor a proto by pro mne bylo ideální kdyby se v PDFku vytvořilo pole, kam by pak rozšíření přidalo jméno člověka, který si ebook objednal. Nějaké restrikce, zákazy, šifrování, heslování a podobně řešit nechci, je to relativně jednoduše odstranitelné a spíš přemýšlím, jak to udělat, abych platícímu zákazníkovi přidal nějaký bonus k zakoupení e-booku, ideálně s co nejnižšími náklady, proto mne napadlo třeba to věnování,které by současně identifikovalo člověka, který e-book případně bude šířit. Je mi jasné, že i to není problém odstranit, nicméně se domnívám, že pokud nastavíme takovou cenu, která by byla akceptovatelná, snad by se tím "pirátství" snížilo.

27. zář 2012 22:59 - 27. zář 2012 23:03 #98124
Odpověď od Bong
Moderátor
Podívejte se pořádně do svého JoomShoppu, mám takové tušení, že podporuje prodej elektronických souborů (dokonce v základu), tedy by to mohlo pasovat i na vás.

Teď mě napadá, že ideální by pro vás bylo rozšíření, které přidá do stahovaného PDF, třeba jméno stahujícího uživatele. Bohužel o ničem nevím, ale to by mohlo existovat, podobně jako vodoznak u fotografií.

I'm sorry, my responses are limited...you must ask the right questions.

27. zář 2012 23:09 #98125
Odpověď od CrocodilusCZ
Zkušený uživatel
Ano, přesně přidání jména uživatele, který knihu stahuje resp koupí by bylo naprosto ideální. Přiznám se, že jsem si v JoomShopu ničeho podobného jako prodeje souborů nevšiml:-/

27. zář 2012 23:10 - 27. zář 2012 23:11 #98126
Odpověď od Cony
Moderátor
Ono s tím DRM ani tak nezáleží na Vás (pokud nejste autorem knih co chcete prodávat) ale na autorovi / nakladateli. Cca před rokem, rokem a půl ještě téměř všichni nakladatelé vyžadovali použití tvrdého DRM, dnes už, pokud vím, si jich dost vystačí se Social DRM. Úplně bez zabezpečení Vám téměř nikdo knihy nepovolí prodávat (i když i o takovém autorovi vím).

Co se týče aplikace DRM, je nutné jej aplikovat v okamžiku kdy sizákazník stahuje svůj soubor, tj. nedat mu v ten okamžik originál, ale upravený, orazítkovaný soubor. Mám vytvořený plugin na míru který toto umí pro formáty ePub a PDF a je funkční na J1.5. Problém je kdy tento plugin zavolat. Ve Virtuemart 1.1 toto bylo řešitelné bez zásahu do jádra kódu, v novém si tím nejsem jist, nemám ho tolik ještě nastudovaný... Nevím zda existuje hotové řešení, ale v době kdy jsem to sháněl (cca 1-2 roky zpět) jsem nic použitelného nenašel ani pro PHP natož pro Joomlu.

Dodatek k VM - i on má stahováí souborů v základu, jen některé věci nejsou příliš ideálně řešeny...