Joomla 6.0
Dne 14. října 2025 bylo oficiálně vydáno Joomla 6.0 (kódové jméno Kuimarisha) společně s Joomla 5.4 (Kutegemea). Joomla 5.1 přinesla zabezpečené TUF aktualizace, ale s Joomla 5.4 / 6.0 přichází automatické aktualizace jádra, které budou probíhat bezpečně a bez nutnosti manuálního zásahu.
U nově instalované J 2.5 nelze instalovat balíčkem
19. úno 2012 19:56 #90036
Nainstaloval jsem novou Joomlu 2.5 a zatím se nepodařilo provést instalaci dalších potřebných věcí způsobem instalace balíčku. Jde to ale nahráním obsahu balíčku (zip) to adresáře TEMT.
Při pokusu o instalaci se vypíše: "Nemohu nalézt instalační balíček".
Když si otevřu složku "Varování", mám v ní tuto zprávu: "Dočasná složka PHP není pro instanci Joomla! zapisovatelná nebo neexistuje, což může způsobit potíže při snaze o nahrávání Joomla! rozšíření. Máte-li tedy potíže s nahráváním rozšíření, zkontrolujte '/var/www/web5/xxxxxxx.cz/tmp' a nastavte ji jako zapisovatelnou. Uvidíme, jestli to vaše potíže vyřeší."
Zkontroloval jsem tedy atributy složky TEMP. Instalací byly nastaveny na 755. To je myslím normální. Přesto jsem atributy zkusil krátkodobě zvýšit na 777, ale to nepomohlo. Hlášení jsou stále stejná.
Instalovat z TEMP jde normálně.
Zkntroloval jsem v Joomle "práva složek". Do všechn jde zapisovat, kromě "configuration.php". Což je opět normální.
Taže "přástroje pracují normálné" (jak jsme dříve slýchávali od našich přátel z východu), ale něco není v pořádku.
Nebylo by lépe instalaci zopakovat? Je to můj "cvičný" server, na kterém byly 1,5, 1,7 a teď 2,5. Databázi jsem před instalací vymazal. Avšak pouze všechna data data z již používané databíze. Možná jsem ji měl smazat celou a vytvořit novou. Třeba pod jiným jménem.
Při pokusu o instalaci se vypíše: "Nemohu nalézt instalační balíček".
Když si otevřu složku "Varování", mám v ní tuto zprávu: "Dočasná složka PHP není pro instanci Joomla! zapisovatelná nebo neexistuje, což může způsobit potíže při snaze o nahrávání Joomla! rozšíření. Máte-li tedy potíže s nahráváním rozšíření, zkontrolujte '/var/www/web5/xxxxxxx.cz/tmp' a nastavte ji jako zapisovatelnou. Uvidíme, jestli to vaše potíže vyřeší."
Zkontroloval jsem tedy atributy složky TEMP. Instalací byly nastaveny na 755. To je myslím normální. Přesto jsem atributy zkusil krátkodobě zvýšit na 777, ale to nepomohlo. Hlášení jsou stále stejná.
Instalovat z TEMP jde normálně.
Zkntroloval jsem v Joomle "práva složek". Do všechn jde zapisovat, kromě "configuration.php". Což je opět normální.
Taže "přástroje pracují normálné" (jak jsme dříve slýchávali od našich přátel z východu), ale něco není v pořádku.
Nebylo by lépe instalaci zopakovat? Je to můj "cvičný" server, na kterém byly 1,5, 1,7 a teď 2,5. Databázi jsem před instalací vymazal. Avšak pouze všechna data data z již používané databíze. Možná jsem ji měl smazat celou a vytvořit novou. Třeba pod jiným jménem.
19. úno 2012 20:05 #90037
Joomla je jako puzzle. Stačí vědět jak ty dílky k sobě poskládat.
Odpověď od prontik
Zkušený uživatel
A co konkretne vam nejde nainstalovat? Neni ten zip urcen prvne k rozbaleni a to podstatne je az uvnitr?
Neni potreba instalovat novou databazi, kdyz jste obsah te stavajici vymazal. Problem bude nekde jinde.
Neni potreba instalovat novou databazi, kdyz jste obsah te stavajici vymazal. Problem bude nekde jinde.
Joomla je jako puzzle. Stačí vědět jak ty dílky k sobě poskládat.
19. úno 2012 20:29 #90038
I'm sorry, my responses are limited...you must ask the right questions.
Odpověď od Bong
Moderátor
Je to čistá instalace, nebo jste upgradoval? Nejde instalovat a někdy jindy se nějaké hlášky neobjeví? Kde hostujete?
19. úno 2012 22:25 #90040
Odpověď od dakadam
Uživatel
Ano. V některých ZIPech bývá adresář. To pak nejde instalovat. To kontroluji. V ZIPech, kterí jsem chtěl instalovat jsou už soubory i soubor *.xml.
Jak jsem psal, Když to, co je v ZIPu, přámo nahraji do TEMPu, tak to z něj instalovat jde.
Bude to ještě něco jiného.
Jak jsem psal, Když to, co je v ZIPu, přámo nahraji do TEMPu, tak to z něj instalovat jde.
Bude to ještě něco jiného.
20. úno 2012 08:25 #90056
Odpověď od dakadam
Uživatel
Jinak jsem zjistil, že v "mezičase" hledání závady a čekání na každou dobrou radu je dobré si číst Bogovo stránky (
www.bongovo.cz
). Člověk se tam hodně dozví o své milé Joomle a možná že, ještě než dočtu do konce, najdu i příčinu mé závady!
Doporučuji!
dakadam
Doporučuji!
dakadam
20. úno 2012 13:58 #90076
Odpověď od dakadam
Uživatel
Hlásím, že jsem komunikoval s hostingem na
www.gigasever.cz
. ten se brání, že má vše v pořádku, že je chybya v instalačním balíčku Joomly.
Vše jsem tedy smazal, včetně databáze avytvořil jsem novou. Nainstaloval jsem J 2.5.1 s balíčku nahráním na server a pak jsem provedl instalaci. Instalace bez problémů. Ale závada stejná. Nelze instalovat z balíčku. Pouze když balíček rozbalím do TEMPu na serveru. Zkusil jsem takto češtinu a JCE.
Napsal jsem jim to znovu. Bude se snad musete přestěhovat.
Co doporučujete?
Vše jsem tedy smazal, včetně databáze avytvořil jsem novou. Nainstaloval jsem J 2.5.1 s balíčku nahráním na server a pak jsem provedl instalaci. Instalace bez problémů. Ale závada stejná. Nelze instalovat z balíčku. Pouze když balíček rozbalím do TEMPu na serveru. Zkusil jsem takto češtinu a JCE.
Napsal jsem jim to znovu. Bude se snad musete přestěhovat.
Co doporučujete?
20. úno 2012 14:29 #90077
Odpověď od Bong
Moderátor
Sice vám neporadím, ale zkuste sem napsat verze PHP, MySQL a jestli jste na Linuxu či Windows. Třeba to někomu chytrému pomůže.
20. úno 2012 15:23 #90078
Odpověď od Ondřej Hlaváč
Začátečník
To Bong: Vzhledem k právům zápisu (755, 777) a cestě, kterou uvádí (/var/www/...) to opravdu Windows nebudou. Verze MySql je v tomto kroku také zcela irelevantní. Verze PHP by mohla zajímat, ale spíš teoreticky. Co může být pro tuto situací relevantní je, zda je na serveru zapnutý safe_mod.
To dakadam: Tuto chybu to obvykle hlásí tehdy, když není zapisovatelný buď TEMP, nebo složka components, modules, plugins, languages, ... Přestože to na ty další nesedí (jde přece instalovat, když to rozbalíte do tempu), zkuste to prověřit. Nicméně poprosím o jednu informaci. Když vám zhavaruje instalace balíčku, tak co najdete v tempu (pouze balíček, rozbalený balíček, prázdné rozbalené adresáře, ...)?
To dakadam: Tuto chybu to obvykle hlásí tehdy, když není zapisovatelný buď TEMP, nebo složka components, modules, plugins, languages, ... Přestože to na ty další nesedí (jde přece instalovat, když to rozbalíte do tempu), zkuste to prověřit. Nicméně poprosím o jednu informaci. Když vám zhavaruje instalace balíčku, tak co najdete v tempu (pouze balíček, rozbalený balíček, prázdné rozbalené adresáře, ...)?
20. úno 2012 18:06 #90104
Odpověď od Ondřej Hlaváč
Začátečník
No já nevím: defaultně ON (na požádání možné nastavit na OFF)
Například já jsem si vždy požádal.
Teď mám vlastní servery, tak nežádám.
Každopádně mě by spíš zajímalo, co je v tom TEMPu. Jestli je tam ale safe_mode=on, tak bych stejně asi rovnou povolil FTP vrstvu. Protože když se náhodou podaří vyřešit toto, tak se brzy zase objeví něco jiného s právy.
Ale úplně nejlépe bych to nechal takhle. Posílí to bezpečnost Joomly a nahrávat komponenty do tempu není tak zlé.
Například já jsem si vždy požádal.
Každopádně mě by spíš zajímalo, co je v tom TEMPu. Jestli je tam ale safe_mode=on, tak bych stejně asi rovnou povolil FTP vrstvu. Protože když se náhodou podaří vyřešit toto, tak se brzy zase objeví něco jiného s právy.
Ale úplně nejlépe bych to nechal takhle. Posílí to bezpečnost Joomly a nahrávat komponenty do tempu není tak zlé.
20. úno 2012 18:58 #90112
Odpověď od dakadam
Uživatel
TEMP je prázdný. Nic se do něj nenahraje. Jako by byl opravdu nějakým způsobem nepřístupný.
20. úno 2012 19:17 #90116
Odpověď od dakadam
Uživatel
Děkuji Bongu! Už se na tom pracuje. Pracovník večerní směny na Gigaserveru souhlasil s tím, že projevená závada může být způsobena hodnotou SAFEMODE = ON. Provede přepnutí a dá mi vědět.
Já dám pak samozřejmě zprávu sem do fóra.
Ovšem - přes den jsem vyměnil asi 5 mailů s denním pracovníkem Gigaserveru. Ale ten se vydržel vzpírat a nepřiznat možnost problému na straně jejich serveru. Štěstí, že nynější pracovník byl už povolnější.
Stejně ale prvním podnětem kde hledat závadu byly informace na www.bongovo.cz , kde jsou přesně vypsány požadavky na prostředí serveru pro správný chod Joomly. Poslal jsem ji je, ale... Pracovník to vydržel.
Je to tedy na nadějné cestě!
Děkuji!
Já dám pak samozřejmě zprávu sem do fóra.
Ovšem - přes den jsem vyměnil asi 5 mailů s denním pracovníkem Gigaserveru. Ale ten se vydržel vzpírat a nepřiznat možnost problému na straně jejich serveru. Štěstí, že nynější pracovník byl už povolnější.
Stejně ale prvním podnětem kde hledat závadu byly informace na www.bongovo.cz , kde jsou přesně vypsány požadavky na prostředí serveru pro správný chod Joomly. Poslal jsem ji je, ale... Pracovník to vydržel.
Je to tedy na nadějné cestě!
Děkuji!
20. úno 2012 20:44 #90121
Odpověď od Bong
Moderátor
Hmmm, nevím. Mám všechny hostingy safe_mode=on a bez problémů. Ty uvedené parametry jsou jen základní. Váš hosting bohužel vůbec neznám.
Když jste nahrával instalaci Joomly, byla složka root kompletně prázdná, nahrál jste ZIP s instalací a rozbalil. Nebo jste jen takto přepsal původní? Nebo jste nahrával soubory a složky po jednom přes FTP?
Zkuste se přes FTP podívat na složku TMP. Třeba přes Total Commander. Klikněte na něco pravým tlačítkem a vyberte Vlastnosti. Otevře se textový výpis s nastavením. Zkontrolujte jestli se shoduje všude group a owner. Myslím, že problém bude zde.
Když jste nahrával instalaci Joomly, byla složka root kompletně prázdná, nahrál jste ZIP s instalací a rozbalil. Nebo jste jen takto přepsal původní? Nebo jste nahrával soubory a složky po jednom přes FTP?
Zkuste se přes FTP podívat na složku TMP. Třeba přes Total Commander. Klikněte na něco pravým tlačítkem a vyberte Vlastnosti. Otevře se textový výpis s nastavením. Zkontrolujte jestli se shoduje všude group a owner. Myslím, že problém bude zde.
20. úno 2012 21:15 #90124
Odpověď od dakadam
Uživatel
Tu předešlou instalaci, kde ten problém začal, jsem úplně smazal. Mám nastaveno jak v Commanderu, tak ve FileZila zobrazená skrytých souborů.
Pak jsem z adresáře na počítači nahrál do prázdného root adresáře instalaci Joomly.
Psílám tady ten výpis z Commandera. Kurzor byl nastaven na TEMP. Pak Pravé tlačítko a Vlastnosti. Přiznám se, že z toho nejsem chytrý.
Z Gigaserveru zatím žádná zpráva, že by mi změnili ten parametr Safemode.
drwxrwxr-x 10 xxxxxx_cz ftp 4096 Feb 20 13:06 administrator
drwxrwxr-x 2 xxxxxx_cz ftp 4096 Feb 20 13:10 cache
drwxrwxr-x 2 xxxxxx_cz ftp 4096 Feb 20 13:10 cli
drwxrwxr-x 13 xxxxxx_cz ftp 4096 Feb 20 13:10 components
-rw-r--r-- 1 xxxxxx_cz ftp 1874 Feb 20 13:31 configuration.php
-rw-rw-r-- 1 xxxxxx_cz ftp 3118 Feb 20 13:19 htaccess.txt
drwxrwxr-x 4 xxxxxx_cz ftp 4096 Feb 20 13:10 images
drwxrwxr-x 2 xxxxxx_cz ftp 4096 Feb 20 13:10 includes
-rw-rw-r-- 1 xxxxxx_cz ftp 1319 Feb 20 13:20 index.php
drwxrwxr-x 5 xxxxxx_cz ftp 4096 Feb 20 13:35 language
drwxrwxr-x 7 xxxxxx_cz ftp 4096 Feb 20 13:11 libraries
-rw-rw-r-- 1 xxxxxx_cz ftp 17816 Feb 20 13:06 LICENSE.txt
drwxrwxr-x 2 xxxxxx_cz ftp 4096 Feb 20 13:12 logs
drwxrwxr-x 14 xxxxxx_cz ftp 4096 Feb 20 13:12 media
drwxrwxr-x 26 xxxxxx_cz ftp 4096 Feb 20 13:13 modules
drwxrwxr-x 13 xxxxxx_cz ftp 4096 Feb 20 13:13 plugins
-rw-rw-r-- 1 xxxxxx_cz ftp 4244 Feb 20 13:06 README.txt
-rw-rw-r-- 1 xxxxxx_cz ftp 865 Feb 20 13:06 robots.txt
drwxrwxr-x 6 xxxxxx_cz ftp 4096 Feb 20 13:13 templates
drwxrwxr-x 5 xxxxxx_cz ftp 4096 Feb 20 13:35 tmp
-rw-rw-r-- 1 xxxxxx_cz ftp 1715 Feb 20 13:06 web.config.txt
Pak jsem z adresáře na počítači nahrál do prázdného root adresáře instalaci Joomly.
Psílám tady ten výpis z Commandera. Kurzor byl nastaven na TEMP. Pak Pravé tlačítko a Vlastnosti. Přiznám se, že z toho nejsem chytrý.
Z Gigaserveru zatím žádná zpráva, že by mi změnili ten parametr Safemode.
drwxrwxr-x 10 xxxxxx_cz ftp 4096 Feb 20 13:06 administrator
drwxrwxr-x 2 xxxxxx_cz ftp 4096 Feb 20 13:10 cache
drwxrwxr-x 2 xxxxxx_cz ftp 4096 Feb 20 13:10 cli
drwxrwxr-x 13 xxxxxx_cz ftp 4096 Feb 20 13:10 components
-rw-r--r-- 1 xxxxxx_cz ftp 1874 Feb 20 13:31 configuration.php
-rw-rw-r-- 1 xxxxxx_cz ftp 3118 Feb 20 13:19 htaccess.txt
drwxrwxr-x 4 xxxxxx_cz ftp 4096 Feb 20 13:10 images
drwxrwxr-x 2 xxxxxx_cz ftp 4096 Feb 20 13:10 includes
-rw-rw-r-- 1 xxxxxx_cz ftp 1319 Feb 20 13:20 index.php
drwxrwxr-x 5 xxxxxx_cz ftp 4096 Feb 20 13:35 language
drwxrwxr-x 7 xxxxxx_cz ftp 4096 Feb 20 13:11 libraries
-rw-rw-r-- 1 xxxxxx_cz ftp 17816 Feb 20 13:06 LICENSE.txt
drwxrwxr-x 2 xxxxxx_cz ftp 4096 Feb 20 13:12 logs
drwxrwxr-x 14 xxxxxx_cz ftp 4096 Feb 20 13:12 media
drwxrwxr-x 26 xxxxxx_cz ftp 4096 Feb 20 13:13 modules
drwxrwxr-x 13 xxxxxx_cz ftp 4096 Feb 20 13:13 plugins
-rw-rw-r-- 1 xxxxxx_cz ftp 4244 Feb 20 13:06 README.txt
-rw-rw-r-- 1 xxxxxx_cz ftp 865 Feb 20 13:06 robots.txt
drwxrwxr-x 6 xxxxxx_cz ftp 4096 Feb 20 13:13 templates
drwxrwxr-x 5 xxxxxx_cz ftp 4096 Feb 20 13:35 tmp
-rw-rw-r-- 1 xxxxxx_cz ftp 1715 Feb 20 13:06 web.config.txt
20. úno 2012 21:41 #90127
Odpověď od Bong
Moderátor
Aby jste to rozluštil:
Permissions * # of links * Owner * Group owner * Size in bytes * Date * Name
drwxrwxr-x * 5 * xxxxxx_cz * ftp * 4096 * Feb 20 13:35 * tmp
Tedy group a owner jsou rozdílní.
Čím jste ZIP rozbalil, nějakým skriptem? Nezapnul jste si u rozbalování třeba u kickstart FTP?
Permissions * # of links * Owner * Group owner * Size in bytes * Date * Name
drwxrwxr-x * 5 * xxxxxx_cz * ftp * 4096 * Feb 20 13:35 * tmp
Tedy group a owner jsou rozdílní.
Čím jste ZIP rozbalil, nějakým skriptem? Nezapnul jste si u rozbalování třeba u kickstart FTP?
Nejnovější příspěvky