Přihlásit se

Joomla 5.2.2 Security & Bugfix Release

Joomla 5.2.2 je nyní k dispozici. Jedná se o bezpečnostní vydání pro Joomla 5.x.

Přepis výstupu modulů v PHP

09. lis 2014 21:29 - 09. lis 2014 21:35 #118825
Přepis výstupu modulů v PHP od Jan Kedvis
Zkušený uživatel
Zdravím zkušenější, s PHP teprve začínám a sem tam jsem už nějakou tu úpravu vytvořil. Občas potřebuji upravit něco, co vyžaduje větší znalosti, ale ne vždy s úspěchem. Framework šablon mi neumožnuje upravit vše co mě napadne a pokud potřebuji něco přidat do výstupu např. na hlavní straně webu a nebo do samostatné komponenty, tak mě zachraňuje jen Google. Nevíte někdo o nějakém řešení, jak bych mohl tyto úpravy provádět snadněji? Nejednou jsem řešil, že nejaká komponenta a nebo Google chce něco umístit na hlavní stránku a nebo přepsat výstup a bez konkrétního návodujsem....V Joomle (např. v úprávě CSS šablony) se již trochu orientuji, ale v PHP ještě tolik neumím. Děkuji za rady.

11. lis 2014 15:17 #118845
Odpověď od Houbák
Zkušený uživatel
A co vlastně potřebujete? Napište třeba nějaký konkrétní příklad.

11. lis 2014 20:16 #118847
Odpověď od Jan Kedvis
Zkušený uživatel
Ahoj, díky za reakci. Pouze hledám nějaký srozumitelný návod, jak upravovat soubory php (třeba default.php) a nedopouštět se chyb. Když chci například upravit drobečkovu navigaci, tak jsem našel návod zde , kde musím upravit default.php Další možností je např. použít "hotové řešení" zde , ale to se mi zdá zbytečné a ve většině případů se podobným postupům (dalším instalacím) vyhýbám. Raději se to naučím (pokud to jde). Teď bych rád přidal microdata do celého výstupu šablony (ne jen do článku a html modulů), ale nevím, zda musím opět něco konkrétního upravit v souboru v default.php a k tomu ještě přepsat výstup? Pokud ano, tak bych se chtěl zeptat, co (jak) mám upravit? Stejně tak, nevím kam přesně vložit měřící kód Google Analytics a nebo další scripty, když je potřebuji mít na jedné nebo více stránkách a framework šablony mi toto neumožňuje? Předpokládám, že také do souboru default.php, ale to je tam mám jen nakopírovat? Ptám se hlavně proto, že nechci na každou "drobnost" instalovat další a další rozšíření. Stejně tak jsem někdy zmaten validátorem (nechci teď rozebírat diskuzi na celé vlákno, která už tu asi i byla), ale nejsem si jistý, kde je skutečně chyba a nakolik některé tyto chyby ovlivňují přímo soubory php? Poslední otázkou je, zda mohu nějakým způsobem editovat konkrétní soubory php přímo přes administraci tak, že budu moci otestovat své řešení a budu schopen určit, kde jsem se dopustil chyby. Potřeboval bych tu chybu vidět, protože jinak mi nezbývá nic jiného, než jen hledat řešení na Google. Omlouvám se za některé „jednoduché“ otázky, ale zjistil jsem, že nejsem sám, kdo podobné věci nezná a proto se dotazuji zde na fóru. Děkuji za rady i vysvětlení.

11. lis 2014 21:24 #118849
Odpověď od Jan Kedvis
Zkušený uživatel
Už nemohu editovat příspěvek. Tak jen upřesním větu: "Předpokládám, že také do souboru default.php nebo (bez použití pluginu) index.php, ale to je tam mám...."

Děkuji za odpověď.

17. lis 2014 15:09 #118937
Odpověď od karel
Zkušený uživatel
Vzpomněl jsem si na Slávu, když jsem narazil na: pehapko.cz/zakladni-kurz/2-co-je-potreba a jeho dotaz
"... jak upravovat soubory php (třeba default.php) a nedopouštět se chyb? ..."

- možná pomůže i ostatním.

Slávo, některé odpovědi na Tvé dotazy jsou příliš obsáhle, a nejde na ně snadno odpovědět, tak aspooň zčásti:

Stejně tak jsem někdy zmaten validátorem ... , ale nejsem si jistý, kde je skutečně chyba a nakolik některé tyto chyby ovlivňují přímo soubory php?

Pominu-li detaily, podle kterých validátor validuje a specifika "hodnotitelů validity", tak platí:
validator i jakýkoliv jiný "hodnotitel" kódu, hodnotí pouze HTML kód. Neřeší co a jak jej vytvořilo (jestli PHP soubor, JS soubor, ASPX soubor, nebo něco jiného)

Znáte-li řešení, sdělte ho - pomůžete ostatním při řešení stejného problému, i případný "rádce" bude vědět, poradil-li správně nebo špatně.
Poděkovali: Jan Kedvis