Přihlásit se

Joomla 6.0

Dne 14. října 2025 bylo oficiálně vydáno Joomla 6.0 (kódové jméno Kuimarisha) společně s Joomla 5.4 (Kutegemea). Joomla 5.1 přinesla zabezpečené TUF aktualizace, ale s Joomla 5.4 / 6.0 přichází automatické aktualizace jádra, které budou probíhat bezpečně a bez nutnosti manuálního zásahu.

ftp pouze šifrované (sftp, scp), port 22

20. zář 2014 17:22 #117975
Možná se ptám hloupě a možná to jen neumím najít, ale vytvářím web pro školní děti, který bude umístěn na školním serveru na doméně druhého řádu. Správce sítě mi tam vytvořil prostor, ale bohužel je tam komplikovaný přenos souborů #ftp
pouze šifrované (sftp, scp), port 22
Stáhla jsem si na to winSCP, po delším zkoumání jak tam soubory vůbec dostat, se úspěch dostavil.Web je umístěn na serveru, proběhla instalace, config jsem musela vytvořit z textového souboru a přejmenovat a stejnou cestou umístit do kořenového adresáře. Následně jsem nastavila práva zápisu do složek i souborů.
Teď se mi nedaří standardním způsobem, nainstalovat jazyky ani žádný jiný modul a ani rozšíření. Pravděpodobně je problém s přenosem souborů při instalaci. nemůžu najít kudy na to.
Díky za rady

21. zář 2014 12:03 #117985
Odpověď od Bong
Moderátor
Nahrávala ste soubory a složky postupně přes FTP, že? Použijte tento osvědčený postup a při instalaci nezapínejte FTP vrstvu Joomly. www.bongovo.cz/joomla/12-jak-spravne-nainstalovat-joomlu

I'm sorry, my responses are limited...you must ask the right questions.

21. zář 2014 12:47 #117989
Odpověď od Jitka
Začátečník
Soubory jsem nahrávala přes sftp. Tam problém není. Instalace joomly se zdařila, databázi mám, systém je funkční, ale nedaří se doinstalovat, jazyky, šablony a žádné komponenty

21. zář 2014 13:02 - 21. zář 2014 13:03 #117992
Odpověď od Bong
Moderátor
Tam právě ten problém je. Musíte nahrát kompletní instalačku Joomly (ZIP) a tuto rozbalit až na serveru. Pak teprve spustit instalaci => vše smazat a znova...

Máte problém s vlastnictvím složek a souborů, to nemá nic společného s oprávněními (CHMOD). Toto si na vašem hostingu neopravíte.

21. zář 2014 13:59 #117995
Odpověď od Jitka
Začátečník
Koukám na práva souborů ve složce tmp.
Jsou tam trosky z nezdařené instalace - ty mají vlastníka www-data
index.html má jako vlastníka "stezka" což je user
Zkusím tedy smazat a znovu :sick:

21. zář 2014 14:28 #117998
Odpověď od Jitka
Začátečník
No tak .zip tam je a teď nejde rozbalit :(
Článek je sice fajn, ale stáhla jsem si Phoca Server Unzip Tool, přidala rozbalený do složky k zipu a po spuštění se mi objevuje okno, kam stejně nevím co napsat
Přílohy:

21. zář 2014 16:59 - 21. zář 2014 17:00 #118001
Odpověď od Bong
Moderátor
Pouzijte Kicstart od Akeeba backup nebo zipak (na foru se o nem mluvi) u tech se mi nestalo, ze by nerozbalily ani na hodne pitomych serverech.

21. zář 2014 17:27 #118004
Odpověď od Jitka
Začátečník
Rozbalila jsem to nakonec samotným winSCP
Pak jsem nechala proběhnout instalaci a prakticky se nic nezměnilo,. Všechny soubory mají zase vlastníka "stezka" a trosky neúspěšné instalace v adresáři tmp mají vlastníka "www-data". Když se pokouším instalovat šablonu, hodí mi hlášku - viz příloha.
Přílohy:

21. zář 2014 17:47 #118005
Odpověď od Bong
Moderátor
To nejde. Musite pouzit skript na webu. Vlastnik uplne vseho vytvoreneho v Joomle musi byt ten www-data. A kdyz je to pak nainstalovane, tak uz na Ftp zapomenout.

21. zář 2014 18:48 #118009
Odpověď od Jitka
Začátečník
Tak jsem to znovu smazala a rozbalila skriptem - použila jsem zipak
Podařilo se, všechny soubory i složky teď mají vlastníka www-data.
Nejde spustit instalace, dává hlášku

Warning: require_once(): Unable to access /home/stezka/public_html/includes/defines.php in /home/stezka/public_html/index.php on line 18 Warning: require_once(/home/stezka/public_html/includes/defines.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/stezka/public_html/index.php on line 18 Fatal error: require_once(): Failed opening required '/home/stezka/public_html/includes/defines.php' (include_path='.:/usr/share/php:/usr/share/pear') in /home/stezka/public_html/index.php on line 18

a navíc se nedají měnit práva - v příloze
Přílohy:

21. zář 2014 18:51 #118010
Odpověď od Jitka
Začátečník
No a teď koukám, že se to rozbalilo tak, že se vytvořily pouze adresáře a soubory v rootu, ale v adresářích nic není :-(

21. zář 2014 20:13 #118014
Odpověď od Jitka
Začátečník
Kladu si otázku, zda je možno nějak jinak změnit vlastníka souborů a složek. Mám všude "stezka" a chci změnit na www-data. Jde to ?

21. zář 2014 21:49 #118018
Odpověď od Bong
Moderátor
Nemuzete. Na toto nemate prostredky. Ale muze to udelat spravce serveru.
Jenze, kdyz uz to blbne takhle, muzete pocitat s dalsimi problemy v budoucnu.

Zkuste z instalacky sbalit do ZIPu treba kazdou slozku zvlast a postupne je nahrat a rozbalit.

Nebo pouzit pro rozbaleni Kickstart.

Nebo o nahrani souboru pod spravnym vlastnikem pozadat podporu.

Jestli se to zdari a instalujete J3x doinstalujte Phoca Commander a pouzivejte nadale pro operace se soubory jen tento.

Poděkovali: Jitka