Přihlásit se

Joomla 5.2.2 Security & Bugfix Release

Joomla 5.2.2 je nyní k dispozici. Jedná se o bezpečnostní vydání pro Joomla 5.x.

Mobilní verze stránek

19. bře 2014 11:18 #115078
Mobilní verze stránek od Filip
Uživatel
Dobrý den,
žádám o radu. S joomlou jsem nikdy bohužel nepracoval, ale jako bakalářskou práci jsem dostal Vytvoření mobilního webu v HTML5. Jenže stávající web je vytvořen právě pomocí joomly.
Tak se ptám jaké mám možnosti? bylo by možné vytvořit například m.verzi.cz stránek? Pomocí redirektu, který by rozeznal mobilní zařízení, jako se tak dá dělat u standardních html stránek? A pak už snadno vytvořit mobilní verzi pomoci HTML5. Nebo je komplikované u joomly vytvořit responzivní šablonu ve které bych také použil HTML5?
Předem moc děkuji za jakoukoliv radu.
Na univerzitě s Joomlou žádný profesor nepracuje...
stránky: www.ibobr.cz

19. bře 2014 13:05 #115084
Odpověď od Cony
Moderátor
Šablonu si můžete vytvořit jakou chcete. Pokud použíijete Joomlu 3.x budete to mít jednodušší, ta již v základu obsahuje Bootstrap framework, a i výstupy z komponent jsou již responzivitě přizpůsobené.

Pokud budete chtít místo responzivní šablony 2 verze webu (mobilní a klasickou) existují na to rozšíření - hledejte na JED

20. bře 2014 10:35 #115095
Odpověď od ghost
Zkušený uživatel
me osobne prijde nejjednodussi, zvlaste kdyz jde o bakalarku, vzit cely web pekne od podlahy
html5 je jen definice, nic vice, to s joomlou nema nic spolecneho

pokud nechcete tvorit vse od zacatku, vemte si kterykoliv rozsireny framework na joomla sablony a do nej napasujte svou grafiku (predpokladam, ze html, css, js zvladate, jinak by tvorba webu byla hloupost)

nejrozsirenejsi frameworky (dle meho nazoru a co tak sleduji vyvoj):
t3-framework.org/
www.gantry-framework.org/
www.yootheme.com/themes/warp-framework
www.joomshaper.com/helix
www.themexpert.com/expose

delat dva weby - mobilni + desktop - je cesta hooodne let zpet, kdyz dnes mame responzivni designy, milion ruznych mobilnich/tablet zarizeni kdy kazde ma jinou velikost a jiny pocet bodu, ...
=> urcite udelejte jen jeden web, ale responzivne a poradne (ocenite to vy jako tvurce - menite jen jeden web, oceni to i navstevnici)

pokud dobre chapu, jste z Jihoceske uni, je tak? po kouknuti do google joomla weby na JU bezi, takze bych byl opatrny s tim, ze na JU zadny z kantoru s joomlou nepracuje (proc zrovna profesor?; spise bych hledal doktorandy ci doktory, max docenty)

Joomla! pro každého

21. bře 2014 00:43 #115115
Odpověď od Cony
Moderátor

ghost napsal: delat dva weby - mobilni + desktop - je cesta hooodne let zpet,

Není to tak úplně pravda, jen se podívejte na dva z jedněch z největších hráčů na českém internetu - m.mall.cz a m.alza.cz. Responzivnost má svoje výhody, ale i nevýhody. Aktuálně je kolem ní obrovský humbuk, prostě proto že je in :)

ghost napsal: pokud nechcete tvorit vse od zacatku, vemte si kterykoliv rozsireny framework na joomla sablony a do nej napasujte

Osobně mám k frameworkům poměrně odpor, nepřijde mi úplně logické stavět framework na frameworkem Joomly. Výsledkem pak minimálně bude, že se nenaučíte s Joomlou, ale s příslušným Frameworkem...

21. bře 2014 14:17 #115121
Odpověď od ghost
Zkušený uživatel
divat se na dva, sice velke, hrace mi prijde zbytecne - jejich mobilni weby vznikly drive, nez byla nejaka responzivnost a jeji rozumna podpora napric prohlizeci
me osobne prijde nesmysl delat dva weby, kdyz dnes pohodlne mohu udelat web jeden a pro vsechno

me vyuziti frameworku logicke prijde, jelikoz pokud by chtel autor tematu delat sablonu celou, tak ma jeste co studovat
framework mu maximalne usnadni praci a musi umet jen html, css, js + par zakladu v joomle
a cemu vadi, ze nebude umet s frameworkem joomly? on chce jen sablonu (proc vymyslet kolo, kdyz uz jej vymyslel nekdo jiny)
kdyz na to prijde, tak i bootstrap je framework a je jen na autorovi sablony, zda a jak jej vyuzije (zda budou vsechny weby na jedno kopyto)

navic zamereni webu je cilene na mlade (10-18 let), kteri urcite budou plni technickych vychytavek, spoustu toho jiz mohou i umet, tak verim, ze i jim by prislo divne, ze jsou dva weby

Joomla! pro každého

21. bře 2014 16:45 #115128
Odpověď od Cony
Moderátor
Jistě, je to věcí pohledu a názoru a samozřejmě i cílového publika. Ono vytvoření mobilní verze webu není samozřejmě vytvoření 2 webů, v podstatě se to od responzivního designu liší jen tím, kde se o vzhledu webu rozhoduje, zda na serveru, nebo na klientovi. Výsledek je tedy pouze to, zda bude více PHP kódu, nebo více CSS a JavaScriptu.

Mně osobně na responzivním designu vadí hlavně otočení celého principu stylování výstupu na hlavu v použitých frameworcích. Původní myšlenka rozdělení obsahu a formy (tedy HTML vs CSS a JavaScript) je v tom, že mám pořád stejné HTML, a k němu si vytvořím styl jaký chci. Idea Bootstrap a podobných frameworků je přesně opačná - je dané CSS a HTML se mu musí přizpůsobit - používat správné vnoření prvků, správné třídy apod. Bohužel volba Bootstrap v Joomle 3 není až tak úplně na šabloně. Bootstrap je dosti na pevno protkán standardními výstupy komponent i modulů, že zbavit se ho je poměrně náročné.