Přihlásit se

Joomla 5.2.2 Security & Bugfix Release

Joomla 5.2.2 je nyní k dispozici. Jedná se o bezpečnostní vydání pro Joomla 5.x.

Akeeba Warning PHP 5.2 vs PHP 5.3

12. bře 2013 11:59 #105292
Odpověď od CrocodilusCZ
Zkušený uživatel
Aha, díky za tip, to jsem netušil, že lze. Nainstaloval jsem php 5.2.9. přepnu v menu wampu, ale wamp už nenajede. Zůstává v offline a nespustí se.. Dělám ještě něco špatně?
Vlastně ani nechápu, co je za problém..

12. bře 2013 12:10 #105293
Odpověď od CrocodilusCZ
Zkušený uživatel
prostě ať doinstaluju a přepnu na jakoukoliv jinou verzi PHP než je origo v nejnovějším wampu, wamp už nenajede. Z červeného statutu se přepne do oranžového a to je vše. Sakra:-/

12. bře 2013 12:11 #105294
Odpověď od Karri
Návštěvník

karel0 napsal: i instalace J1.5 ?

To jsem nezkoušel - nejspíš proto, že tuto verzi již dávno k ničemu nepoužívám :)

12. bře 2013 12:39 #105299
Odpověď od CrocodilusCZ
Zkušený uživatel
Vyřešeno. Byl tam konflikt s verzí Apache, takže i tu jsem nainstaloval starší a vše jede. Nicméně, nebude teď problém, když budu testovat na localhostu a případně bych to pak nahodil na hosting, kde pojede zas jiná verze php? Čím je to vlastně způsobeno, že nemůžu používat nejaktuálnější verzi php? Mě je to jedno, nejsem frikulín honící se za číslama, obzvláště, když nevím co znamenají, resp jaký je rozdíl v jednotlivých verzích PHP. Bojím se ale nekompatibility, je to oprávněná obava?

12. bře 2013 13:27 - 12. bře 2013 13:29 #105301
Odpověď od karel
Zkušený uživatel
Ano, obava je z části na místě. To, že Vám "to"*1) bude fungovat bezchybně na localhostu, s "nějakou" kombinací verze Apache a PHP, neznamená, že bude aplikace stejně "bezchybná" i na serveru s jinou verzí PHP.

Rozdíly mezi verzemi PHP (5.3 a 5.2) jsou hlavně v dostupných funkcích (a jiných "fíčurach").

Konkrétně:
Pokud vaše aplikace (Joomla a nainstalovaná rozšíření) používá funkce, které jsou ve verzi PHP 5.3 již "nepovolené/neschválené"(deprecated) tak "něco" fungovat nebude.

Minimální požadavky pro Joomlu samotnou jsou například na: www.joomla.org/technical-requirements.html
Co se týče rozšíření, tak záleží, co si doinstalujete (jak pečlivý/rozumný vývojář rozšíření byl, a jaké použil "funkce").

Příklad:
Joomla 1.5 funguje bezchybně i na PHP 5.3 - viz. ockovaci-prukaz.cz
Stačí ale jediné rozšíření, které "kompatibilní" s PHP 5.3 není, a web může vypadat takto:
ockovaci-prukaz.cz/diskuze
( Function eregi_replace() is deprecated ... www.php.net/manual/en/function.eregi-replace.php )

Znáte-li řešení, sdělte ho - pomůžete ostatním při řešení stejného problému, i případný "rádce" bude vědět, poradil-li správně nebo špatně.

12. bře 2013 14:01 #105303
Odpověď od CrocodilusCZ
Zkušený uživatel
Díky za vysvětlení. Jde o to, že "to" "to" na hostingu funguje v pohodě, ale v momentě kdy si udělám mirror přes akeebu a chci ji nahodit na localhost, tak s nejnovějším Wampem to vyhazovalo chybu.
Proto mě to znervózňuje