Přihlásit se

Joomla 6.0

Dne 14. října 2025 bylo oficiálně vydáno Joomla 6.0 (kódové jméno Kuimarisha) společně s Joomla 5.4 (Kutegemea). Joomla 5.1 přinesla zabezpečené TUF aktualizace, ale s Joomla 5.4 / 6.0 přichází automatické aktualizace jádra, které budou probíhat bezpečně a bez nutnosti manuálního zásahu.

Výběr z formuláře

07. led 2013 19:19 #101774
Výběr z formuláře od Jakub
Uživatel
Dobrý den.

mám klasické formuláře na vkládání dat do databáze, jenže potřebuji vytvořit formulář, kterýdá na výběr, něco jako roletové menu. problém je v tom, že klasicky v php to není problém, ale nevím jak mám postupovat pomocí joomly.

Toto je můj útžek kódu z view a myslím si že by se to mělo provézt zde, ale něvím jak přesně změnit input data
Code:
<form class="form-validate" action="<?php echo JRoute::_('index.php'); ?>" method="post" id="updprpol" name="updprpol"> <fieldset> <dl> <dt><?php echo $this->form->getLabel('nazev'); ?></dt> <dd><?php echo $this->form->getInput('nazev'); ?></dd> <dd><input type="hidden" name="option" value="com_prpol" /> <input type="hidden" name="task" value="updprpol.submit" /> </dd> <dt></dt> <dd><button type="submit" class="button"><?php echo JText::_('Submit'); ?></button> <?php echo JHtml::_('form.token'); ?> </dd> </dl> </fieldset>

Beru jakoukoli radu, s rozšířením jsem vždy selhal, a bude tak nespíše lepší psát kód sám.

Předem děkuji za pomoc a přeji příjemný den.

07. led 2013 19:27 #101777
Odpověď od Bong
Moderátor
Ale do Joomly si můžete vložit prakticky libovolný kód, ať už do článku, modulu, přímo, nebo pomocí nějakého rozšíření... Také není problém do stránky obsah externího souboru načítat, atd, atd...

I'm sorry, my responses are limited...you must ask the right questions.

07. led 2013 19:39 #101780
Odpověď od Jakub
Uživatel
To já sice vím, ale s Joomlou začínám a potřeboval bych spíš nějak popostrčit.

07. led 2013 19:43 #101781
Odpověď od Cony
Moderátor
Nevím jak to děláte pomocí PHP ale samozřejmě v šabloně můžete použít jakékoliv PHP i jakékoliv HTML. Pokud nevíte vůbec, mrkněte třeba sem na JHtml funkci select.genericlist.

07. led 2013 20:41 - 07. led 2013 20:42 #101794
Odpověď od Jakub
Uživatel

Cony napsal: Nevím jak to děláte pomocí PHP ale samozřejmě v šabloně můžete použít jakékoliv PHP i jakékoliv HTML. Pokud nevíte vůbec, mrkněte třeba sem na JHtml funkci select.genericlist.

poád nevím jak nahradit tento kód: echo $this->form->getInput('typ'); aby se zachoval i přístup do databáze musí to být jednoduší.

07. led 2013 20:53 #101795
Odpověď od Karri
Uživatel
Nejjednodušší je použít dobrou komponentu pro formuláře :)

07. led 2013 20:58 #101797
Odpověď od Jakub
Uživatel
Touto možností jsem se vydal na začátku a nejjednuší mi nepřišla, nikdy jsem z toho nedokázal dostat ani jednoduchý formulář. Ted když už jsem tady tak přece někdo ví jak na to ne?

07. led 2013 21:21 #101802
Odpověď od Karri
Uživatel
Někdo možná ano, ale myslím, že byste spíš dostal radu s nastavením nějakého rozšíření :)
Mimochodem, tady máte pár ukázek, jak se dá udělat formulář třeba v RSForm! Pro:
www.fenris.cz/kontakt
www.fenris.cz/clanky/item/vlastni-styl-formulare
www.fenris.cz/clanky/item/formular-na-zalozkach
...

07. led 2013 21:26 #101803
Odpověď od Jakub
Uživatel
S něčím takovým bych se spokojil, ale přece jenom je to placený program, nemám jistotu že mi to půjde a je to také maturitní práce, takže investovat se mi až takhle nechce.

07. led 2013 21:38 #101805
Odpověď od Cony
Moderátor

Grimiik napsal: poád nevím jak nahradit tento kód: echo $this->form->getInput('typ'); aby se zachoval i přístup do databáze musí to být jednoduší.

Pokud chcete jen nahradit typ editu, nepotřebujete upravit View ale soubor definice polí, hledejte v adresáři models podadresář forms. Pokud opravdu chcete programovat v Joomle, dobrý začátek nalezente zde , konkrétně by Vás nyní zajímala tato kapitola .

07. led 2013 21:43 #101806
Odpověď od Jakub
Uživatel

Cony napsal:

Grimiik napsal: poád nevím jak nahradit tento kód: echo $this->form->getInput('typ'); aby se zachoval i přístup do databáze musí to být jednoduší.

Pokud chcete jen nahradit typ editu, nepotřebujete upravit View ale soubor definice polí, hledejte v adresáři models podadresář forms. Pokud opravdu chcete programovat v Joomle, dobrý začátek nalezente zde , konkrétně by Vás nyní zajímala tato kapitola .

Jestli správně rozumím tak myslítu tuto část
Code:
<field name="typ" type="text" description="COM_PRPOL_FORM_DESC_UPDPRPOL_TYP" label="COM_PRPOL_FORM_LBL_UPDPRPOL_TYP" required="true" size="50" />
to jsem si také myslel, ale ani zde jsem nenašel východisko. Co se týče toho Developmentu, ten jsem projel téměř celý a vážně mi dosti pomohl.

07. led 2013 21:55 #101809
Odpověď od Cony
Moderátor
Zkuste se inspirovat u ostatních rozšíření.
Pro začátek nahraďte Vámi uvedený kód za toto
Code:
<field name="typ" type="list" description="COM_PRPOL_FORM_DESC_UPDPRPOL_TYP" label="COM_PRPOL_FORM_LBL_UPDPRPOL_TYP" default="1"> <option value="0">Možnost 0</option> <option value="1">Možnost 1</option> <option value="2">Možnost 2</option> <option value="3">Možnost 3</option> </field>
Výčet možných typů fieldů je např. zde , popř. lze definovat vlastní typy .

07. led 2013 22:26 #101812
Odpověď od Jakub
Uživatel

Cony napsal: Zkuste se inspirovat u ostatních rozšíření.
Pro začátek nahraďte Vámi uvedený kód za toto

Code:
<field name="typ" type="list" description="COM_PRPOL_FORM_DESC_UPDPRPOL_TYP" label="COM_PRPOL_FORM_LBL_UPDPRPOL_TYP" default="1"> <option value="0">Možnost 0</option> <option value="1">Možnost 1</option> <option value="2">Možnost 2</option> <option value="3">Možnost 3</option> </field>
Výčet možných typů fieldů je např. zde , popř. lze definovat vlastní typy .

To je výborné, včetně této tabulky, dost mi to pomohlo a spěje to už opět k dobré cestě.