Přihlásit se

Joomla 6.0

Dne 14. října 2025 bylo oficiálně vydáno Joomla 6.0 (kódové jméno Kuimarisha) společně s Joomla 5.4 (Kutegemea). Joomla 5.1 přinesla zabezpečené TUF aktualizace, ale s Joomla 5.4 / 6.0 přichází automatické aktualizace jádra, které budou probíhat bezpečně a bez nutnosti manuálního zásahu.

E-fakturace SK a později EU

05. kvě 2026 23:51 - 05. kvě 2026 23:54 #151188
E-fakturace SK a později EU od xunil
Zkušený uživatel
Ahoj máme tady další legislativu ohledně fakturace na SK a později EU
Doporučení je aby Phoca Cart nesloužil jako účetní systém a faktury se vystavovaly v účetním systému. Jsou lidé kteří chtějí aby jim dělal Phoca Cart i účetní doklady. Tady už bude lepší to nechat na účetním systému.

Pokud fakturujete na SK začněte zde:  Fungování e-fakturace

Co se dovíte:
UBL 2.1 (Universal Business Language)
Strukturovaný XML formát e-faktury umožňující automatizované zpracování.

Peppol BIS Billing 3.0
Aplikační specifikace pro výměnu e-faktur v síti Peppol.

Zbytek EU  ViDA (VAT in the Digital Age)  v roce 2030. 

Důvody:
Zamezí daňovým únikům.
ViDA umožní finančním úřadům v celé EU sledovat transakce téměř v reálném čase.
Jednotný rámec e-fakturace. Zavedení standardizovaného formátu usnadní výměnu dat mezi firmami.
Elektronické faktury ve strukturované podobě (XML, UBL) umožní přímé napojení na ERP, automatické workflow a schvalování bez ručního zásahu.
Konec papírových dokladů a nestrukturovaných PDF. Od 2030 totiž nebudou z hlediska DPH akceptovány žádné jiné faktury než ty, které splňují evropský standard pro strukturovanou elektronickou fakturaci.
E-faktury bude nutné bezpečně uchovávat a to způsobem, který umožňuje snadné dohledání a audit.
Už nebude stačit uložit dokument na síťový disk nebo do e-mailu.
Firmy budou muset prokázat, že faktury nebyly dodatečně upraveny, že je možné zpětně ověřit, kdo s nimi pracoval, a že archivace probíhá v souladu s legislativou včetně GDPR.

06. kvě 2026 00:48 #151189
Odpověď od H13
Admin
Předem upozorním, že i já jsem zastnáncem účtování v účetním softwaru, ale proti gustu žádný dišputát, a stále platí, že pokud někdo chce otestovat eletkronické faktury v Phoca Cart, je zde:

- Isdoc pro ČR:
www.phoca.cz/download/99-phoca-cart/105-...art-plugins?start=40
- a ZUGFeRD pro Německo:

"Firmy budou muset prokázat, že faktury nebyly dodatečně upraveny, že je možné zpětně ověřit, kdo s nimi pracoval, a že archivace probíhá v souladu s legislativou včetně GDPR."

No, to bude zábava, prokázat, že někdo neupravil XML, vytvářet databázi přístupů k fakturám, evidenci změn a archivaci podle GDPR. To asi někdo chce, abychom veškeré podnikání prostě přenechali Číňanům a v Evropě vytvořili jen historický skanzen bez jakýchkoliv ekonomických činností.

Phoca Cart - www.phoca.cz/phocacart - e-shop, e-commerce
Phoca Gallery - www.phoca.cz/phocagallery - obrázková galerie
Phoca Download - www.phoca.cz/phocadownload - stahování souborů
Phoca Guestbook - www.phoca.cz/phocaguestbook - guestbook

06. kvě 2026 02:02 #151190
Odpověď od xunil
Zkušený uživatel

H13 napsal: Předem upozorním, že i já jsem zastnáncem účtování v účetním softwaru, ale proti gustu žádný dišputát, a stále platí, že pokud někdo chce otestovat eletkronické faktury v Phoca Cart, je zde:

- Isdoc pro ČR:
- a ZUGFeRD pro Německo:

Já jsem za to že vystavování dokladů a práce s nimi má být na účetní a ty mají své systémy ve kterých by to mělo být. 
E-shop by měl zprostředkovat platbu (nasměrovat na platební bránu,...) a tím to končí.
Přiznám se že jsem to nečetl celé abych to mohl někde implementovat ale stávající XML hádám stačit nebude.
Navíc mě napadá xy otázek ohledně vystavovaní a posílání a tak jsem rád že u nás až 2030.
Nicméně v některých zemích už něco funguje ale to se bude právě vše sjednocovat do toho roku 2030.

H13 napsal: "Firmy budou muset prokázat, že faktury nebyly dodatečně upraveny, že je možné zpětně ověřit, kdo s nimi pracoval, a že archivace probíhá v souladu s legislativou včetně GDPR."

No, to bude zábava, prokázat, že někdo neupravil XML, vytvářet databázi přístupů k fakturám, evidenci změn a archivaci podle GDPR. To asi někdo chce, abychom veškeré podnikání prostě přenechali Číňanům a v Evropě vytvořili jen historický skanzen bez jakýchkoliv ekonomických činností.

Zasním se a zapřaháním jo? :)
Mohlo by se postavit něco na Blockchainu.

Patrně na to vznikne xy SW do stávajících účtovacích systému nebo nějaké samostatný SW.

06. kvě 2026 13:55 - 06. kvě 2026 13:58 #151191
Odpověď od H13
Admin

Ale chápeš, že lidem*, kteří dokázali zpackat i tak jednodouchou věc jako je EET, bude trvat asi tak 350 let, než vůbec pochopí, na jakých základech pracuje Blockchain :-) Takže ano, zasnil jsi se a zapřeháněl a teď zpět do reality :-)

* myslím tím politiky, ne programátory

Phoca Cart - www.phoca.cz/phocacart - e-shop, e-commerce
Phoca Gallery - www.phoca.cz/phocagallery - obrázková galerie
Phoca Download - www.phoca.cz/phocadownload - stahování souborů
Phoca Guestbook - www.phoca.cz/phocaguestbook - guestbook

06. kvě 2026 16:55 #151192
Odpověď od xunil
Zkušený uživatel

H13 napsal:

Ale chápeš, že lidem*, kteří dokázali zpackat i tak jednodouchou věc jako je EET, bude trvat asi tak 350 let, než vůbec pochopí, na jakých základech pracuje Blockchain :-) Takže ano, zasnil jsi se a zapřeháněl a teď zpět do reality :-)

* myslím tím politiky, ne programátory