Joomla 6.0
Dne 14. října 2025 bylo oficiálně vydáno Joomla 6.0 (kódové jméno Kuimarisha) společně s Joomla 5.4 (Kutegemea). Joomla 5.1 přinesla zabezpečené TUF aktualizace, ale s Joomla 5.4 / 6.0 přichází automatické aktualizace jádra, které budou probíhat bezpečně a bez nutnosti manuálního zásahu.
Phoca Cart - Košík a dodací, fakrurační adresa - dotaz
10. úno 2026 16:48 #151032
Ahoj,
měl bych takový malý dotaz, protože to nějak logicky nechápu:
v košíku zadávám nákup jako zákazník bez registrace nebo s registrací a jsem odeslán na vyplnění fakturační a dodací adresy.
Vyplním fakturační adresu a zaškrtnu, že je stejná jako dodací adresa a dám uložit. Vždy mě to upozorní, že musím vyplnit i dodací adresu. I přes to, že jsem zaškrtnul, že jsou stejné.
V administraci jsem vyzkoušel všechna nastavení co jsou možná a beze změny funkce.
Nyní tam mám nastaveno, že zákazník musí sám zaškrtnout zda jsou stejné ty adresy.
Něco mi uniklo, že to po mně chce vyplnit i tu druhou adresu stejně? Trochu mně jako zákazníka klame i to, že když zaškrtnu, že jsou adresy stejné, tak se vizuálně projeví tak, že ten druhý formulář "pohasne"
a tudíž bych si myslel, že ho nemusím vyplňovat. To ovšem není pravda...
Díky za nějaký tip.
Joomla 5.4.2 PhocaCart 6.0.0
měl bych takový malý dotaz, protože to nějak logicky nechápu:
v košíku zadávám nákup jako zákazník bez registrace nebo s registrací a jsem odeslán na vyplnění fakturační a dodací adresy.
Vyplním fakturační adresu a zaškrtnu, že je stejná jako dodací adresa a dám uložit. Vždy mě to upozorní, že musím vyplnit i dodací adresu. I přes to, že jsem zaškrtnul, že jsou stejné.
V administraci jsem vyzkoušel všechna nastavení co jsou možná a beze změny funkce.
Nyní tam mám nastaveno, že zákazník musí sám zaškrtnout zda jsou stejné ty adresy.
Něco mi uniklo, že to po mně chce vyplnit i tu druhou adresu stejně? Trochu mně jako zákazníka klame i to, že když zaškrtnu, že jsou adresy stejné, tak se vizuálně projeví tak, že ten druhý formulář "pohasne"
Díky za nějaký tip.
Joomla 5.4.2 PhocaCart 6.0.0
11. úno 2026 00:13 #151033
Phoca Cart - www.phoca.cz/phocacart - e-shop, e-commerce
Phoca Gallery - www.phoca.cz/phocagallery - obrázková galerie
Phoca Download - www.phoca.cz/phocadownload - stahování souborů
Phoca Guestbook - www.phoca.cz/phocaguestbook - guestbook
Odpověď od H13
Admin
Ahoj, to je standardní HTML ochrana pro vyplnění required políčka, akorát že standardně, když klikneš na Delivery and billing addresses are the same, pak je ta ochrana deaktivovaná - javascript nahradí "required" atribut za "readonly".
Zkus se podívat do dev tools a console, jestli na stránce nemáš nějakou javascript chybu, která by zabraňovala této proměně.
Zkus se podívat do dev tools a console, jestli na stránce nemáš nějakou javascript chybu, která by zabraňovala této proměně.
Poděkovali: Leoš
11. úno 2026 14:37 #151036
Odpověď od Leoš
Pokročilý uživatel
Ahoj,
díky za info. Znovu jsem to testnul a v consoli se objevilo 6x:
[Violation] Added non-passive event listener to a scroll-blocking 'touchstart' event. Consider marking event handler as 'passive' to make the page more responsive. See www.chromestatus.com/feature/5745543795965952
Nic víc. Toto znamená, že mám asi starší JQuery, a možnost problému při scrollování na mobilu, že?
To ale nemá nic společného s tím, že to po mně pořád chce vyplnit ty pole dodací adresy, které mají být stejné jako u fakturační adresy. Nehledě na to, že si tam můžu vyplnit co chci za blbosti. Pokud mám zaškrtnuté že to je stejné, uloží se k objednávce jen to co jsem vyplnil do fakturační adresy. Ale pokud nedoplním i tu dodací, i třeba vše jedním znakem, nepustí mně to dále v nákupu do dalšího kroku.
Moc dík za nějaký nápad.
díky za info. Znovu jsem to testnul a v consoli se objevilo 6x:
[Violation] Added non-passive event listener to a scroll-blocking 'touchstart' event. Consider marking event handler as 'passive' to make the page more responsive. See www.chromestatus.com/feature/5745543795965952
Nic víc. Toto znamená, že mám asi starší JQuery, a možnost problému při scrollování na mobilu, že?
To ale nemá nic společného s tím, že to po mně pořád chce vyplnit ty pole dodací adresy, které mají být stejné jako u fakturační adresy. Nehledě na to, že si tam můžu vyplnit co chci za blbosti. Pokud mám zaškrtnuté že to je stejné, uloží se k objednávce jen to co jsem vyplnil do fakturační adresy. Ale pokud nedoplním i tu dodací, i třeba vše jedním znakem, nepustí mně to dále v nákupu do dalšího kroku.
Moc dík za nějaký nápad.
11. úno 2026 16:49 - 11. úno 2026 16:51 #151038
Odpověď od H13
Admin
Tam je prostě potřeba debug a zjistit proč ti nefunguje následující funkce:
Code:
function phDisableRequirement() {
const phParams = Joomla.getOptions('phParamsPC');
const loadChosen= phParams['loadChosen'];
const selectC = jQuery("#jform_country_phs");
const selectR = jQuery("#jform_region_phs");
const checked = jQuery('#phCheckoutBillingSameAsShipping').prop('checked');
if (checked) {
jQuery(".phShippingFormFields").prop("readonly", true);
selectC.attr("disabled", "disabled");
selectR.attr("disabled", "disabled");
jQuery(".phShippingFormFieldsRequired").removeAttr('aria-required');
jQuery(".phShippingFormFieldsRequired").removeAttr('required');
if (loadChosen > 0) {
jQuery(".phShippingFormFieldsRequired").trigger("chosen:updated");
jQuery(".phShippingFormFields").trigger("chosen:updated");
}
jQuery('#phShippingAddress').addClass('ph-disabled');
} else {
jQuery(".phShippingFormFieldsRequired").prop('aria-required', 'true');
jQuery(".phShippingFormFieldsRequired").prop('required', 'true');
jQuery(".phShippingFormFields").removeAttr('readonly');
selectC.removeAttr("disabled");
selectR.removeAttr("disabled");
if (loadChosen > 0) {
jQuery(".phShippingFormFieldsRequired").trigger("chosen:updated");
jQuery(".phShippingFormFields").trigger("chosen:updated");
}
jQuery('#phShippingAddress').removeClass('ph-disabled');
}
}
function phRenderBillingAndShippingSame() {
phDisableRequirement();
jQuery("#phCheckoutBillingSameAsShipping").on('click', function() {
phDisableRequirement();
})
}
Poděkovali: Leoš
11. úno 2026 19:58 #151039
Odpověď od Leoš
Pokročilý uživatel
Tak jsem si spustil n3t Debug a jako naprostá lama jsem zase v prdeli. Nic jsem z toho nevyčetl. Fakt jsem se několik hodin věnoval této problematice abych nakonec zjistil, že bych tomu musel asi věnovat zbytek mého života (cca 20 - 30 let) 
Byl by někdo z vás (Honzo? Cony?) ochotný mi s tím pomoct? Klidně za úplatu, nebo něco jiného....
Zítra na online srazu např. ??
Díky moc za váš čas
Leoš
Byl by někdo z vás (Honzo? Cony?) ochotný mi s tím pomoct? Klidně za úplatu, nebo něco jiného....
Zítra na online srazu např. ??
Díky moc za váš čas
Leoš
11. úno 2026 21:35 #151040
Odpověď od H13
Admin
Jo, můžeme se na to podívat.
Základem je mít zapnutej debug mode, tím padem jsou všechny javascript neminifikovaný, pak se bude postupně editovat soubor:
media/com_phocacart/js/phoca/phocacart.js
a zkusíme dát do funkce:
nějaký console.logy
Nevím jestli jedeš na Bootstrapu nebo UIkitu, ale neměl by to být problém, protože se hledají vyloženě Phoca Cart třídy nebo ID.
Základem je mít zapnutej debug mode, tím padem jsou všechny javascript neminifikovaný, pak se bude postupně editovat soubor:
media/com_phocacart/js/phoca/phocacart.js
a zkusíme dát do funkce:
nějaký console.logy
Nevím jestli jedeš na Bootstrapu nebo UIkitu, ale neměl by to být problém, protože se hledají vyloženě Phoca Cart třídy nebo ID.
13. úno 2026 15:54 #151042
Odpověď od Leoš
Pokročilý uživatel
Musím zde ještě jednou a veřejně poděkovat za velmi velkou ochotu a vstříctnost při vyřešení tohoto problému. Honzo a Cony ještě jednou moc děkuju. Nakonec se ukázalo, že chybu jsem asi vyrobil já sám při přepisu souboru formuláře a nějakým omylem a nevědomostí tam nechal jedny uvozovky navíc
Hledání trvalo do 2:00 ráno.
Když jsem ráno v 6:00 vstával, došlo mi, že zasloužený trest za tuto chybu budu pykat až do večera, takže je to pro mně ponaučení.
Tak kluci díky a zas někdy
Leoš
Když jsem ráno v 6:00 vstával, došlo mi, že zasloužený trest za tuto chybu budu pykat až do večera, takže je to pro mně ponaučení.
Tak kluci díky a zas někdy
Leoš
Poděkovali: Cony
Nejnovější příspěvky