Joomla 6.0
Dne 14. října 2025 bylo oficiálně vydáno Joomla 6.0 (kódové jméno Kuimarisha) společně s Joomla 5.4 (Kutegemea). Joomla 5.1 přinesla zabezpečené TUF aktualizace, ale s Joomla 5.4 / 6.0 přichází automatické aktualizace jádra, které budou probíhat bezpečně a bez nutnosti manuálního zásahu.
Doporučení CMP pro Joomla 5 (GDPR + GTM + marketing skripty)
09. pro 2025 14:17 #150859
Ahoj,
potřebovala bych prosím pěkně doporučení na CMP (cookie lištu) pro Joomla 5, která:
Dříve jsem používala n3t Cookie Consent, ale zdá se mi poměrně komplikovaná na nastavování blokací a povolení skriptů.
Aktuálně testuji CK Cookies PRO, ale narazila jsem na to, že neumí předat marketingový souhlas do GTM (chybí callback nebo dataLayer event) → tím pádem nejde korektně blokovat externí marketingové skripty.
Máte prosím tip na řešení, které na Joomla 5 dobře funguje a je opravdu GDPR-safe?
Již se mi nechce trávit další čas - dalším testováním - dalších rozšíření....proto píšu sem.
Děkuji! 🙂
Sylvie
potřebovala bych prosím pěkně doporučení na CMP (cookie lištu) pro Joomla 5, která:
- je plně v souladu s GDPR,
- umí pracovat s Google Tag Managerem,
- umožňuje blokovat externí marketingové skripty (např. Sklik retargeting) až po souhlasu,
- umí posílat consent event do dataLayer,
- je použitelná bez extrémně složitého nastavování.
Dříve jsem používala n3t Cookie Consent, ale zdá se mi poměrně komplikovaná na nastavování blokací a povolení skriptů.
Aktuálně testuji CK Cookies PRO, ale narazila jsem na to, že neumí předat marketingový souhlas do GTM (chybí callback nebo dataLayer event) → tím pádem nejde korektně blokovat externí marketingové skripty.
Máte prosím tip na řešení, které na Joomla 5 dobře funguje a je opravdu GDPR-safe?
Již se mi nechce trávit další čas - dalším testováním - dalších rozšíření....proto píšu sem.
Děkuji! 🙂
Sylvie
09. pro 2025 20:08 - 09. pro 2025 20:12 #150861
Phoca Cart - www.phoca.cz/phocacart - e-shop, e-commerce
Phoca Gallery - www.phoca.cz/phocagallery - obrázková galerie
Phoca Download - www.phoca.cz/phocadownload - stahování souborů
Phoca Guestbook - www.phoca.cz/phocaguestbook - guestbook
Odpověď od H13
Admin
Ahoj,
n3t Cookie Consent je zrcadlem požadavků zdejší komunity, tedy nic jiného než n3t Cookie Consent zde asi nikdo nedoporučí.
n3t Cookie Consent vyvíjí Pavel a přidává nové vlastnosti dle potřeb vycházející ze zdejší diskuze a onlize srazů.
Jako jakýkoliv jiný program, který má pracovat nějak univerzálně a plnit různé požadavky, má prostě mnoho různých nastavení, většinou takových, aby bylo možné pokrýt všechny možné potřeby. S tím asi nikdo nic neudělá.
Já osobně bych tedy doporučil n3t Cookie Consent a ptát se zde nebo na online srazu přímo na konkrétní jednotlivé dotazy.
n3t Cookie Consent je zrcadlem požadavků zdejší komunity, tedy nic jiného než n3t Cookie Consent zde asi nikdo nedoporučí.
n3t Cookie Consent vyvíjí Pavel a přidává nové vlastnosti dle potřeb vycházející ze zdejší diskuze a onlize srazů.
Jako jakýkoliv jiný program, který má pracovat nějak univerzálně a plnit různé požadavky, má prostě mnoho různých nastavení, většinou takových, aby bylo možné pokrýt všechny možné potřeby. S tím asi nikdo nic neudělá.
Já osobně bych tedy doporučil n3t Cookie Consent a ptát se zde nebo na online srazu přímo na konkrétní jednotlivé dotazy.
Phoca Cart - www.phoca.cz/phocacart - e-shop, e-commerce
Phoca Gallery - www.phoca.cz/phocagallery - obrázková galerie
Phoca Download - www.phoca.cz/phocadownload - stahování souborů
Phoca Guestbook - www.phoca.cz/phocaguestbook - guestbook
09. pro 2025 21:26 #150862
I'm sorry, my responses are limited...you must ask the right questions.
Odpověď od Bong
Moderátor
Já osobně bych zůstal u n3t Cookie Consent, jednoduché pro admina i uživatele. Nainstalovat - Naskenovat cookie - Používat. Nastavení jde exportovat/importovat, takže nemusíte opakovat nudné činnosti... A svoje nápady a připomínky můžete autorovi na zdejší diskuzi nebo online srazu navrhnout k zapracování...
Z těch co jsem překládal pro Joomla by pro vás asi bylo trochu použitelné:
System - n3t Cookie Consent
System - EU e-Privacy Directive (+ rozšiřující pluginy pro Google Tag Manager, Global Privacy Control Header a Do Not Track Header)
System - Cookies CK
Z těch co jsem překládal pro Joomla by pro vás asi bylo trochu použitelné:
System - n3t Cookie Consent
System - EU e-Privacy Directive (+ rozšiřující pluginy pro Google Tag Manager, Global Privacy Control Header a Do Not Track Header)
System - Cookies CK
I'm sorry, my responses are limited...you must ask the right questions.
11. pro 2025 17:03 #150863
Odpověď od Cony
Moderátor
Ono s blokováním skriptů bez souhlasu je to složitější. Sice to udělat můžete, ale s velkou pravděpodobností se tím připravíte o smysluplnou funkčnost toho daného skriptu. Většina těchto skriptů jde dnes spíše cestou alá Google, tzn. předáváním nějakého Consentu. Samozřejmě druhá věc je, zda pokud do seznamu pošlete informaci "Uživatel nechce sledovat", seznam opravdu uživatele sledovat nebude a nastaví případně jen Cookies nekolidujících s GDPR.
Např. pro Sklik je to popsané v dokumentaci k n3t Cookie Consent.
Na druhou stranu ale píšete, že používáte GTM, pak není potřeba v rámci n3t Cookie Consent cokoliv blokovat, vše lze vyřešit tím, že si externí skripty přidáte pomocí GTM na základě pravidel se souhlasy...
Když jsem si dělal na souhlasy s cookies průzkum, nenarazil jsem na jedinou variantu, která by dokázala skripty rozumně selektivně blokovat, bez zásahu do toho daného skriptu, a ani si technicky nedokáži moc představit, jak by to bylo možné. n3t Cookie Consent tu možnost má, ale pravda, je nutné drobně zasáhnout do generovaného skriptu daným pluginem / šablonou / modulem, nebo něčím, co Vám na stránky daný skirpt propíše. Variantou by mohlo být i skript do stránek zapsat přímo z nastavení n3t Cookie Consent, což u jednoduších skriptů také lze.
Další variantou je samozřejmě využití nějaké placené služby, za ceny okolo 20EUR měsíčně získáte plně funkční řešení, ale počítejte také s poměrně náročným a složitým nastavováním. Oproti n3t Cookie Consent (nebo jakémukoliv nativnímu řešení v Joomle) zde bude výhoda registrace daného poskytovatele do Iab Europe, tedy implementace TCF, což je nutnou podmínkou, pokud na svém webu zobrazujete reklamy Google nebo Sklik.
Jinak obecně "složitost nastavení" je bohužel dána tím, že celý systém souhlasů zřejmě vymýšlel někdo, kdo neměl vůbec ponětí o tom, jak webové stránky principelně fungují a namaloval si na papír jen cosi "líbivého", aby uspokojil křiklouny "nesmíte mně sledovat".
Např. pro Sklik je to popsané v dokumentaci k n3t Cookie Consent.
Na druhou stranu ale píšete, že používáte GTM, pak není potřeba v rámci n3t Cookie Consent cokoliv blokovat, vše lze vyřešit tím, že si externí skripty přidáte pomocí GTM na základě pravidel se souhlasy...
Když jsem si dělal na souhlasy s cookies průzkum, nenarazil jsem na jedinou variantu, která by dokázala skripty rozumně selektivně blokovat, bez zásahu do toho daného skriptu, a ani si technicky nedokáži moc představit, jak by to bylo možné. n3t Cookie Consent tu možnost má, ale pravda, je nutné drobně zasáhnout do generovaného skriptu daným pluginem / šablonou / modulem, nebo něčím, co Vám na stránky daný skirpt propíše. Variantou by mohlo být i skript do stránek zapsat přímo z nastavení n3t Cookie Consent, což u jednoduších skriptů také lze.
Další variantou je samozřejmě využití nějaké placené služby, za ceny okolo 20EUR měsíčně získáte plně funkční řešení, ale počítejte také s poměrně náročným a složitým nastavováním. Oproti n3t Cookie Consent (nebo jakémukoliv nativnímu řešení v Joomle) zde bude výhoda registrace daného poskytovatele do Iab Europe, tedy implementace TCF, což je nutnou podmínkou, pokud na svém webu zobrazujete reklamy Google nebo Sklik.
Jinak obecně "složitost nastavení" je bohužel dána tím, že celý systém souhlasů zřejmě vymýšlel někdo, kdo neměl vůbec ponětí o tom, jak webové stránky principelně fungují a namaloval si na papír jen cosi "líbivého", aby uspokojil křiklouny "nesmíte mně sledovat".
11. pro 2025 19:22 #150865
MiniJoomla! - www.minijoomla.cz - eshop s rozšířením Joomla/VM
Email Manager - aplikace na správu šablon emailů pro VirtueMart
Easy Feeder - aplikace na generování XML/CSV feedů a napojení na ERP pro VM
PragueClassicconcert - portál pro prodej vstupenek na systému Joomla
Odpověď od Rudolf
Joomla Expert
n3t Cookie Consent plugin je přímo naprogramován také pro spoupráci s GTM pluginem od nás.
Dokonce jsem to tady několik nocí ladil s Pavlem
Máme to aktuálně nasazeno na našem webu www.lightneq.cz (J5) a budeme to nyní zpětně nasazovat i na karcher a další eshopy (J3), protože do základního GTM pluginu (J3-J6) přibyly eventy usera včetně informací do datové vrstvy ty co chce SKLIK (adresa, email, jméno, příjmení...)
Samozřejmě můžete použít i nějakou placenou variantu rozšíření pro Cookie Consent, myslím že nejrozšířenější je CookieBot, ze kterého mimochodem importujeme všechny konstanty do pluginu n3t Cookie Consent
Rudolf
Dokonce jsem to tady několik nocí ladil s Pavlem
Máme to aktuálně nasazeno na našem webu www.lightneq.cz (J5) a budeme to nyní zpětně nasazovat i na karcher a další eshopy (J3), protože do základního GTM pluginu (J3-J6) přibyly eventy usera včetně informací do datové vrstvy ty co chce SKLIK (adresa, email, jméno, příjmení...)
Samozřejmě můžete použít i nějakou placenou variantu rozšíření pro Cookie Consent, myslím že nejrozšířenější je CookieBot, ze kterého mimochodem importujeme všechny konstanty do pluginu n3t Cookie Consent
Rudolf
MiniJoomla! - www.minijoomla.cz - eshop s rozšířením Joomla/VM
Email Manager - aplikace na správu šablon emailů pro VirtueMart
Easy Feeder - aplikace na generování XML/CSV feedů a napojení na ERP pro VM
PragueClassicconcert - portál pro prodej vstupenek na systému Joomla
Nejnovější příspěvky