Joomla 6.0
Dne 14. října 2025 bylo oficiálně vydáno Joomla 6.0 (kódové jméno Kuimarisha) společně s Joomla 5.4 (Kutegemea). Joomla 5.1 přinesla zabezpečené TUF aktualizace, ale s Joomla 5.4 / 6.0 přichází automatické aktualizace jádra, které budou probíhat bezpečně a bez nutnosti manuálního zásahu.
Phoca Cart - registrační a jiné formuláře - sladění vzhledu
30. srp 2025 10:40 #150589
Ahoj,
mám malou možná blbou otázku:
- ve Phoca Cart je v košíku formulář pro přihlášení zákazníka, registraci zákazníka, stracené heslo a jméno. Z toho jsou některé formuláře nativní formuláře Joomly. A tím pádem mají jiné stylování - vzhled. Používám šablonu od Yootheme, takže UIkit.
OTÁZKA: musím si tyto formuláře nastylovat sám, nebo existuje i jiná možnost sladění vzhledu s Phoca Cart?
Googlim - zatím nic, Forum Joomlaportal - nic, GPT - samé voloviny
Moc díky za vysvětlení, stále přicházím na nové věci.
Leoš
mám malou možná blbou otázku:
- ve Phoca Cart je v košíku formulář pro přihlášení zákazníka, registraci zákazníka, stracené heslo a jméno. Z toho jsou některé formuláře nativní formuláře Joomly. A tím pádem mají jiné stylování - vzhled. Používám šablonu od Yootheme, takže UIkit.
OTÁZKA: musím si tyto formuláře nastylovat sám, nebo existuje i jiná možnost sladění vzhledu s Phoca Cart?
Googlim - zatím nic, Forum Joomlaportal - nic, GPT - samé voloviny
Moc díky za vysvětlení, stále přicházím na nové věci.
Leoš
31. srp 2025 11:12 #150591
Odpověď od Leoš
Pokročilý uživatel
Tak po dlouhém pročítání a zkoumání, jsem se dozvěděl, že je několik možností:
Co byste doporučili pro tento případ vy?
Asi už jsem starý samouk a nějak mi to kodování leze do hlavy pomalu
Děkuju vám za ochotu
- napsat si své CSS pro formuláře
- udělat override a obalit formuláře do wrapperu s vlastní třídou a ten nastylovat
- nebo použít Module Class Suffix
Co byste doporučili pro tento případ vy?
Asi už jsem starý samouk a nějak mi to kodování leze do hlavy pomalu
31. srp 2025 17:44 #150592
MiniJoomla! - www.minijoomla.cz - eshop s rozšířením Joomla/VM
Email Manager - aplikace na správu šablon emailů pro VirtueMart
Easy Feeder - aplikace na generování XML/CSV feedů a napojení na ERP pro VM
PragueClassicconcert - portál pro prodej vstupenek na systému Joomla
Odpověď od Rudolf
Joomla Expert
Osobně bych udělal override a přepsal formuláře PhocaCart na formulář Yootheme UIKIT == pole a inputy mají stejné třídy jak v UIKItu. Pak bych nemusel nic stylovat
Ale musel bych to vidět a možná z důvodu, že nevíme k čemu a jak jsou dále použité třídy a id input polí ve PhocaCart, bych tedy udělal přestylování pomocí css. Ty styly se pak dají použít na jakékoli Yootheme šabloně co používá UIKIT.
Přestylováí pomocí CSS se dá udělat jak píšete - všemi 3 způsoby, je to na Vás, stejně to vždy přestylujete.
jen to jednou Vážete na třídu modulu, jednou na třídu formuláře v override formuláře a jednou nevážete na nic.
Ale musel bych to vidět a možná z důvodu, že nevíme k čemu a jak jsou dále použité třídy a id input polí ve PhocaCart, bych tedy udělal přestylování pomocí css. Ty styly se pak dají použít na jakékoli Yootheme šabloně co používá UIKIT.
Přestylováí pomocí CSS se dá udělat jak píšete - všemi 3 způsoby, je to na Vás, stejně to vždy přestylujete.
jen to jednou Vážete na třídu modulu, jednou na třídu formuláře v override formuláře a jednou nevážete na nic.
Poděkovali: Leoš
31. srp 2025 19:58 - 31. srp 2025 22:30 #150593
Phoca Cart - www.phoca.cz/phocacart - e-shop, e-commerce
Phoca Gallery - www.phoca.cz/phocagallery - obrázková galerie
Phoca Download - www.phoca.cz/phocadownload - stahování souborů
Phoca Guestbook - www.phoca.cz/phocaguestbook - guestbook
Odpověď od H13
Admin
Ahoj, záleží na tom, které formuláře přesně myslíš:
1) "Create an account" - zde se přesměrováváme z Phoca Cart do Joomly - user komponenty, takže to by měl zvládnout nastylovat nativní yootheme.
2) stejně tak "Forgot your username"
3) a "Forgot your password" - vždy se přesměrovává na komponentu user v Joomle
pokud jde např.
4) o user account v Phoca Cart, tam se používá joomla kód, teď je otázka jestli ho yootheme používá nebo ho přepisuje pomocí vlastního layoutu, pak je opravdu těžký říct, jestli:
a) je možný pomocí mírných CSS úprav dosáhnout nějakého podobného výstupu
b) nebo se musí přepsat celý výstup v html
Pokud to jde, vždy je nejlepší volit cestu nejmenšího odporu, tedy CSS, pokud ne, musí se pak sáhnout i na HTML:
components/com_phocacart/views/account/tmpl/default_edit.php (např zrovna v tomto souboru není nějak výrazně použito např. bootstrap nebo uikit rozvrstvení, je to hlavně jen o formfieldech - teoreticky by mohlo stačit CSS, např. grid tam vůbec není)
To nemusí, protože všechny výstupy Phoca Cart jsou připravneny pro yootheme uikit, my se zde bavíme o speciálních případech, kde se používají Joomla části, ne Phoca Cart části.
Jestli jde hlavně o 1) 2) 3) - pak jdeme z Phoca Cartu pryč a dostáváme se do Joomla User komponenty, ale tam by Yootheme Uikit měl použít vlastní výstupy :idea:
1) "Create an account" - zde se přesměrováváme z Phoca Cart do Joomly - user komponenty, takže to by měl zvládnout nastylovat nativní yootheme.
2) stejně tak "Forgot your username"
3) a "Forgot your password" - vždy se přesměrovává na komponentu user v Joomle
pokud jde např.
4) o user account v Phoca Cart, tam se používá joomla kód, teď je otázka jestli ho yootheme používá nebo ho přepisuje pomocí vlastního layoutu, pak je opravdu těžký říct, jestli:
a) je možný pomocí mírných CSS úprav dosáhnout nějakého podobného výstupu
b) nebo se musí přepsat celý výstup v html
Pokud to jde, vždy je nejlepší volit cestu nejmenšího odporu, tedy CSS, pokud ne, musí se pak sáhnout i na HTML:
components/com_phocacart/views/account/tmpl/default_edit.php (např zrovna v tomto souboru není nějak výrazně použito např. bootstrap nebo uikit rozvrstvení, je to hlavně jen o formfieldech - teoreticky by mohlo stačit CSS, např. grid tam vůbec není)
Osobně bych udělal override a přepsal formuláře PhocaCart na formulář Yootheme UIKIT
To nemusí, protože všechny výstupy Phoca Cart jsou připravneny pro yootheme uikit, my se zde bavíme o speciálních případech, kde se používají Joomla části, ne Phoca Cart části.
Jestli jde hlavně o 1) 2) 3) - pak jdeme z Phoca Cartu pryč a dostáváme se do Joomla User komponenty, ale tam by Yootheme Uikit měl použít vlastní výstupy :idea:
Poděkovali: Leoš
01. zář 2025 00:02 #150594
Nezní to jako Joomla view na registraci uživatele.
A nemyslí on spíše nějaký jiný formulář?
Odpověď od Rudolf
Joomla Expert
ve Phoca Cart je v košíku
Nezní to jako Joomla view na registraci uživatele.
A nemyslí on spíše nějaký jiný formulář?
01. zář 2025 09:13 #150595
Odpověď od Leoš
Pokročilý uživatel
Ahoj,
moc díky za podněty. Asi už jsem pochopil princip.
Ano - jedná se o hlavně o případ, který popisuje Honza. V košíku Phoca Cart je formulář - rozcestník pro nákup s Registrací, Bez registrace a Přihlášení. Když se dostanu mimo Phoca Cart, např. zadám Vytvořit účet, tak mi to vykreslí formulář bez tříd UIkitu a ani Yootheme to nepřekreslí, je to nativní Joomla. To samé ty ostatní formuláře Joomly. Proč to nepokryje Yootheme, netuším.
Takže asi vyzkouším nejprve to CSS a pokud to nepůjde, tak override.
Chápu to tak dobře?
moc díky za podněty. Asi už jsem pochopil princip.
Ano - jedná se o hlavně o případ, který popisuje Honza. V košíku Phoca Cart je formulář - rozcestník pro nákup s Registrací, Bez registrace a Přihlášení. Když se dostanu mimo Phoca Cart, např. zadám Vytvořit účet, tak mi to vykreslí formulář bez tříd UIkitu a ani Yootheme to nepřekreslí, je to nativní Joomla. To samé ty ostatní formuláře Joomly. Proč to nepokryje Yootheme, netuším.
Takže asi vyzkouším nejprve to CSS a pokud to nepůjde, tak override.
Chápu to tak dobře?
05. zář 2025 20:36 #150613
Odpověď od Leoš
Pokročilý uživatel
Ahoj,
tak nakonec se mi to povedlo a vyřešil jsem to overridem. Doplnil jsem pár tříd UIkitu a bylo.
Yootheme nativně formuláře nepřekresluje - prý je to z toho důvodu aby se nepoškodila čitelnost a funkčnost již hotových nebo složitějších formulářů. Pokud si ale formulář naklikáte ve staviteli, už je to něco jiného. Ale ta podpora formulářů od Yootheme je žalostná. Vřele doporučuji Tassose nebo nativní Joomla, tam je ale potřeba udělat ten override a sladit tak CSS stylování s webem.
DOTAZ URGENT - V joomle jsem narazil v registračním formuláři na dvoufaktorové ověřování - to jsem povipínal ale zůstává tam nějaký fieldset AUTHOR, kde se zadává fotka, alternativní text. Za boha už druhý den pátrám co to je a jak to vypnout.
Poslední info co jsem našel - je to nová věc v Joomle 5, je to customfield, ale nikde jsem nenašel jak se toho zbavit.
Všechny pole mám povypínané, v nastavení uživatelů a článků taky, všude kde jsem našel slovíčko autor, to jsem vypnul - i pluginy a moduly. Stále to v registračním formuláři vidím. POMOOOOOC prosím.
Leoš
tak nakonec se mi to povedlo a vyřešil jsem to overridem. Doplnil jsem pár tříd UIkitu a bylo.
Yootheme nativně formuláře nepřekresluje - prý je to z toho důvodu aby se nepoškodila čitelnost a funkčnost již hotových nebo složitějších formulářů. Pokud si ale formulář naklikáte ve staviteli, už je to něco jiného. Ale ta podpora formulářů od Yootheme je žalostná. Vřele doporučuji Tassose nebo nativní Joomla, tam je ale potřeba udělat ten override a sladit tak CSS stylování s webem.
DOTAZ URGENT - V joomle jsem narazil v registračním formuláři na dvoufaktorové ověřování - to jsem povipínal ale zůstává tam nějaký fieldset AUTHOR, kde se zadává fotka, alternativní text. Za boha už druhý den pátrám co to je a jak to vypnout.
Poslední info co jsem našel - je to nová věc v Joomle 5, je to customfield, ale nikde jsem nenašel jak se toho zbavit.
Všechny pole mám povypínané, v nastavení uživatelů a článků taky, všude kde jsem našel slovíčko autor, to jsem vypnul - i pluginy a moduly. Stále to v registračním formuláři vidím. POMOOOOOC prosím.
Leoš
08. zář 2025 13:10 #150614
Odpověď od H13
Admin
Jsi si jistej, že je tohle záležitost Joomla core? Nic takového tam nemám,kde přesně se ti to zobrazuje? Není to nějakej speciální plugin?Leoš napsal: DOTAZ URGENT - V joomle jsem narazil v registračním formuláři na dvoufaktorové ověřování - to jsem povipínal ale zůstává tam nějaký fieldset AUTHOR, kde se zadává fotka, alternativní text. Za boha už druhý den pátrám co to je a jak to vypnout.
08. zář 2025 14:22 #150615
Odpověď od Rudolf
Joomla Expert
Schema Článek, součástí je Autor.
08. zář 2025 17:11 #150616
Odpověď od Leoš
Pokročilý uživatel
Tak zobrazuje se mi to v registračním formuláři - users/registration, takže Joomla
Povypínal jsem všechny Schema - a stále to tam mám.
Takže jsem začal hledat i s pomocí AI
a došel k řešení:
- V administraci - Uživatelé - Spravovat kliknete na Možnosti a zkontrolujte si záložku Přiřazení položky nabídky. Zde je možno zaškrtnout : Upravit vlastní pole. Je potřeba to mít dovoleno. Ne jako jsem si myslel já, že když to vypnu, tak si uživatel nebude moci měnit vlastní pole a tudíž mi zmizí i ta nabídka fotky
- Takže nyní se vám ukážou Skupiny polí a Pole, ve kterých jsem tento bordel měl - Pole Author - a zakázal ho a smazal.
Přitom jsem si uvědomil, že to nainstalovala demo šablona Yootheme, kterou jsem si nahrál ale zapoměli se o tom zmínit v dokumentaci. No co už, zase jsem o něco chytřejší na nějakou dobu, než to zase zapomenu
Díky všem co se mi snažili poradit a nasměrovat. Třeba to pomůže i dalším nebožákům jako já
Leoš
Povypínal jsem všechny Schema - a stále to tam mám.
Takže jsem začal hledat i s pomocí AI
- V administraci - Uživatelé - Spravovat kliknete na Možnosti a zkontrolujte si záložku Přiřazení položky nabídky. Zde je možno zaškrtnout : Upravit vlastní pole. Je potřeba to mít dovoleno. Ne jako jsem si myslel já, že když to vypnu, tak si uživatel nebude moci měnit vlastní pole a tudíž mi zmizí i ta nabídka fotky
- Takže nyní se vám ukážou Skupiny polí a Pole, ve kterých jsem tento bordel měl - Pole Author - a zakázal ho a smazal.
Přitom jsem si uvědomil, že to nainstalovala demo šablona Yootheme, kterou jsem si nahrál ale zapoměli se o tom zmínit v dokumentaci. No co už, zase jsem o něco chytřejší na nějakou dobu, než to zase zapomenu
Díky všem co se mi snažili poradit a nasměrovat. Třeba to pomůže i dalším nebožákům jako já
Leoš
Poděkovali: Cony
Nejnovější příspěvky