Přihlásit se

Nekompatibilní šablona s Joomla 4

12. pro 2022 12:05 #147456
Odpověď od Cony
Moderátor

Pane Baláš, vím velice dobře jak utratit tyto peníze za jiné potřebnější věci. Upgrade rozhodně nepotřebuji.
Následováno "Pane Baláš, je to rozbitý, spravte to zadarmo" :DD

12. pro 2022 12:06 #147457
Odpověď od Cony
Moderátor
Mimochodem, teď jsem zkoušel PHP 8.2 a Joomla 3 mi funguje a Joomla 4 vyhazuje chybu :)

12. pro 2022 18:59 #147458
Odpověď od xunil
Zkušený uživatel

Mimochodem, teď jsem zkoušel PHP 8.2 a Joomla 3 mi funguje a Joomla 4 vyhazuje chybu :)

magazine.joomla.org/all-issues/november-...2-php-74-end-of-life

12. pro 2022 20:45 #147459
Odpověď od Cony
Moderátor
Zajímavý, mně J3 běží na PHP 8.2 bez problémů (pokud pominu ty tuny deprecated hlášení v n3t Debug). J4 už také. Ale rozšíření tam moc nemám, jen ty n3t a Phoca cart :)

Jinak závěr že na PHP 8.1 poběží Joomla 4 s 75% pravděpodobností je poměrně smutná :/

12. pro 2022 21:28 - 12. pro 2022 21:29 #147461
Odpověď od xunil
Zkušený uživatel

Zajímavý, mně J3 běží na PHP 8.2 bez problémů (pokud pominu ty tuny deprecated hlášení v n3t Debug). J4 už také. Ale rozšíření tam moc nemám, jen ty n3t a Phoca cart :)

Jinak závěr že na PHP 8.1 poběží Joomla 4 s 75% pravděpodobností je poměrně smutná :/

píše vetší než 75% a pak Green is good :) PHP verze 8.2 je teď čerstvá. Očekával bych postupné zlepšování stavu. Oficiálně je pořád 8.0 downloads.joomla.org/technical-requirements i když ta informace je datovaná 17.sprna 2021. Testovat, případně hlásit chyby :)

13. pro 2022 00:59 - 13. pro 2022 01:02 #147462
Odpověď od Cony
Moderátor
PHP 8.2 je jasný, ale těch 75% je na rok star7m PHP 8.1...
Bohužel Deprecated chyb je v Joomle tolik, že to snad ani nejde hlásit :D

PS: ale koukám, že Wordpress je na tom ještě hůř  

13. pro 2022 10:11 #147463
Odpověď od xunil
Zkušený uživatel
Nejsem vývojář, ale kdybych byl :))) Tak se do měsíce se snažím aby můj sw byl již provozuschopný na PHP 8.2. Takhle mi to přijde, že dnes je vyladěný web na PHP 7.4 ale co je to platné když už 7.4 je v důchodu a PHP 8.0 se tam chystá. Nevím jestli je to moc rychlé ale Joomla taky jednu dobu měla představu, že zrychlí tempo vývoje, což se zase nelíbí vývojářům rozšíření. Chtělo by to nějak sladit ale evidentně to není tak jednoduché.

13. pro 2022 20:29 #147464
Odpověď od Cony
Moderátor
No ono vyřešení všech těch deprecated chyb není ani tak otázkou nekompatibility s rozšířeními. Plno těch chyb je způsobeno tím že Joomla 4 označila některé funkce a procesy jako deprecated, ale sama je v jádru ještě používá :) Tzn. ten kdo vymyslel nové MVC, staré označil jako deprecated, podle mne nedodělal práci, protože ho nechal ještě i v jádru.
Pro vývojáře jeto pak spíš už jen zmatek, protože nejrychlejší způsob jak zjistit, jak se něco má dělat správně, je podívat se do nějakého rozšíření v jádru (články nebo kontakty) a udělat to stejně. Na a když je tam teď smíchán nový a starý kód, tak to je jen zmatek :)

13. pro 2022 21:11 #147465
Odpověď od Mirek
Začátečník
Zdravím a děkuji všem za vyčerpávající odpovědi. Jsem rád, že tu zazněly názory obou stran, tedy strany vývojářů i zákazníků. Vidím, že nejsem jediný, kdo toto řeší a má zákazníky, které je mnohdy složité přesvědčit k takovémuto upgrade a to je přesně to, co právě řeším. Z technického hlediska je samozřejmě lepší upgradovat, jenže bohužel je tu i ta druhá, neméně podstatná, stránka věci a to pohled zákazníka. Mezi mými weby jsou právě i takové, které jsem kdysi vytvářel za pár stovek, mnohdy i zadarmo, např. pro nějaké spolky, sportovní kluby atd., stránky jsou třeba i 10 let staré, samozřejmě vypadají hrozně, nicméně zákazníkovi stačí. Vím, že některé z mých webů aktualizuji bez problémů, ale někde narazím přesně na ten problém, že zákazník nechce (a vlastně se mu z jeho pohledu snad asi ani nelze divit) utrácet peníze za nový web, který vlastně nepotřebuje a oproti stávajícímu mu, vzhledem k jeho nízkým požadavkům, nic navíc nepřinese, když už (vztaženo třeba právě ke sportovnímu klubu) 2 roky šetří na to, aby děti mohly cvičit na nových žíněnkách... Ještě jednou děkuji všem za vaše názory a zkušenosti 😊

13. pro 2022 21:12 #147466
Odpověď od Mirek
Začátečník
Zdravím a děkuji všem za vyčerpávající odpovědi. Jsem rád, že tu zazněly názory obou stran, tedy strany vývojářů i zákazníků. Vidím, že nejsem jediný, kdo toto řeší a má zákazníky, které je mnohdy složité přesvědčit k takovémuto upgrade a to je přesně to, co právě řeším. Z technického hlediska je samozřejmě lepší upgradovat, jenže bohužel je tu i ta druhá, neméně podstatná, stránka věci a to pohled zákazníka. Mezi mými weby jsou právě i takové, které jsem kdysi vytvářel za pár stovek, mnohdy i zadarmo, např. pro nějaké spolky, sportovní kluby atd., stránky jsou třeba i 10 let staré, samozřejmě vypadají hrozně, nicméně zákazníkovi stačí. Vím, že některé z mých webů aktualizuji bez problémů, ale někde narazím přesně na ten problém, že zákazník nechce (a vlastně se mu z jeho pohledu snad asi ani nelze divit) utrácet peníze za nový web, který vlastně nepotřebuje a oproti stávajícímu mu, vzhledem k jeho nízkým požadavkům, nic navíc nepřinese, když už (vztaženo třeba právě ke sportovnímu klubu) 2 roky šetří na to, aby děti mohly cvičit na nových žíněnkách... 

Ještě jednou děkuji všem za vaše názory a zkušenosti 

15. pro 2022 01:25 #147471
Odpověď od H13
Admin

ale někde narazím přesně na ten problém, že zákazník nechce (a vlastně se mu z jeho pohledu snad asi ani nelze divit) utrácet peníze za nový web, který vlastně nepotřebuje a oproti stávajícímu mu, vzhledem k jeho nízkým požadavkům, nic navíc nepřinese, když už (vztaženo třeba právě ke sportovnímu klubu) 2 roky šetří na to, aby děti mohly cvičit na nových žíněnkách...

Otázkou pak také je, co na to říká webhosting? Vzhledem k různým bezpečnostním hrozbám znamená taková stará instance pro webhosting zvýšené náklady (ať už v podobě udržování starých technologií, nebo izolování starých potencionálně nebezpečnějších instancí, atd.).

Phoca Cart - www.phoca.cz/phocacart - e-shop, e-commerce
Phoca Gallery - www.phoca.cz/phocagallery - obrázková galerie
Phoca Download - www.phoca.cz/phocadownload - stahování souborů
Phoca Guestbook - www.phoca.cz/phocaguestbook - guestbook

15. pro 2022 20:09 #147475
Odpověď od Cony
Moderátor
No z mé zkušenosti mají větší hostingy obvykle spíše problém s nasazením nových verzí PHP, než s vyřazením starých :)

15. pro 2022 21:32 #147477
Odpověď od Mirek
Začátečník
jj, to je pravda   je to zkrátka taková trochu komplikovaná situace...kdyby upgrade na Joomlu 4 působil komplikace třeba u nějakého rozšíření, tak se to dá nějak vyřešit, podívat se po alternativě či to zkrátka nějak obejít, ale pokud není kompatibilní šablona, což v podstatě znamená vytvořit nový web, je to už poměrně zásadní komplikace...

20. pro 2022 09:33 - 20. pro 2022 09:58 #147499
Odpověď od Mirek
Začátečník
Dobrý den,

ještě mě k tomuto tématu napadá jedna otázka. Není možné místo tvorby nové šablony upravit starou šablonu Joomla 3 na Joomla 4? Nevím, jak moc se tyto šablony liší, samozřejmě chápu, že pokud jsou šablony svoji strukturou naprosto odlišné, tak to asi nepůjde nebo by se to ani nevyplatilo, ale pokud se třeba jedná pouze o úpravu pár řádků v kódu (např. nějaké nové názvy funkcí atd.), napadá mě otázka, zda by to třeba nešlo...

Chtěl bych se tedy ještě zeptat, zda je toto vůbec možné a zda s tím nemá někdo zkušenosti? Pokud ano, moje další otázka by byla, zda by se našel někdo, kdo by byl ochoten (samozřejmě za úplatu) mi takto nějaké šablony upravit? 

Děkuji a přeji hezký den!

20. pro 2022 10:32 #147500
Odpověď od Linelabcz
Admin
Migrace šablony na Joomla 4 zase tak složitá není, záleží na frameworku. Problém jsou přepisy rozšíření, tam to většinou zabere čas. Jakou šablonu používáte?