Přihlásit se

Joomla 6.0

Dne 14. října 2025 bylo oficiálně vydáno Joomla 6.0 (kódové jméno Kuimarisha) společně s Joomla 5.4 (Kutegemea). Joomla 5.1 přinesla zabezpečené TUF aktualizace, ale s Joomla 5.4 / 6.0 přichází automatické aktualizace jádra, které budou probíhat bezpečně a bez nutnosti manuálního zásahu.

chybová hláška při rozbalování databáze přes AKEEBA Kickstart 8.0.6

03. kvě 2026 20:06 #151182
Dobrý den, při rozbalování databáze přes AKEEBA Kickstart 8.0.6 se mi zobrazuje okno viz připojený obrázek. Rozbaluji do čisté nové DB. Prosím, poradí mi někdo, jak mohu dále pokračovat? Mockrát děkuji
Přílohy:

03. kvě 2026 23:02 #151183
Odpověď od Cony
Moderátor
Jestli jsem to ze screenshotu dobře vyluštil, jedná se o chybu vytvoření indexu na tabulce jEvents. 
Na původním serveru zřejmě databáze nebyla v utf8mb4, ale jen v utf8, nebo tam byl povolený delší databázový klíč (ale to je spíš nepravděpodobné). Problém bude v nějakém klíči té tabulky, který je nejspíš přes více polí, které dohromady překročí ten limit. 

V zásadě je několik možností
- databázi rozbalit jen jako utf8, ne utf8mb4 (kickstart na to má nějaké zatrhávátko) - obecně je to ale spíš krok zpět, a zbavíte se množnosti používat např. smajlíky
- na původním serveru ten problematický index změnit, zkrátit jeho délku, tak aby fungoval i na novém serveru s mb4
- popř. jej na původním serveru kompletně odstranit a no novém znovu vytvořit
- teoreticky lze změnit i nastavení MySQL / MariaDB, pro vytvoření delších indexů, ale to asi na běžném hostingu nepůjde.

04. kvě 2026 19:02 #151186
Odpověď od Luděk Pechanec
Pokročilý uživatel
Dobrý den, převedl jsem si nastavení PHP na 8.5 (na stejné, jako jsem to měl na svém testovacím webu) a vše proběhlo v pořádku. Prostě se to povedlo. Ale i tak vám mockrát děkuji za radu.