Přihlásit se

Nová verze Joomla 5.1.4

Dnes byla uvolněna nová verze Joomla 5.1.4, společně s Joomla 4.4.8. Tato verze přináší spoustu nových funkcí, vylepšení v oblasti bezpečnosti a kódu a díky těmto vylepšením i vyšší rychlost.

hledání

21. říj 2024 23:34 #149840
Odpověď od Lemor
Uživatel
Dobrý den, Ernste,

( neumím česky a k překladu používám Deepl, takže se omlouvám, pokud jsou s mou komunikací problémy )

Děkuji za vysvětlení, proč hledáte alternativu k Smart Search : skutečnost, že pokud máte více než 40 000 poměrně dlouhých článků, dochází k chybám / přestává to

Je to něco, co jste nahlásil na Githubu projektu Joomla?

(Na váš dotaz / problém s vyhledáváním jsem byl upozorněn na Mattermostu a chtěl jsem pochopit, co vám brání používat moderní „chytré vyhledávání“ - protože jde o to, že má větší smysl mít problém vyřešený než používat technologii, která už nebude aktualizovaná )

A i když vám nemohu problém nahlásit, protože bych neměl přístup k datům vašeho webu, logům atd., důvod, proč tomu tak je, je cenné znát - přinejmenším by to umožnilo lepší testování týmu Joomla.

Na zdraví,

Emmanuel.

31. říj 2024 23:14 - 31. říj 2024 23:15 #149857
Odpověď od Ernst
Joomla Expert
tam je základní problém v tom, že pokud články zaindexuji v chytrém hledání, zvětší se databáze z nějakých 700mb na 2.2 GB a to už není všude provozovatelné. Prostě indexace navýší data více dvojnásobně.

Nevím proč se tak děje, ale je to prověřený fakt.

Na bizhubu jsem to nehlásil, protože to asi není vyloženě chyba

01. lis 2024 02:32 - 01. lis 2024 02:32 #149859
Odpověď od Lemor
Uživatel
Ahoj, Ernste,

Může, ale nemusí to být chyba, ale může to být něco zvláštního nebo alespoň něco, co by se mělo prověřit nebo zvážit pro budoucí aktualizace Smart  

SO ano, prosím, použijte át v angličtině a hlásit, nové problémy v Joomla je GitHub:

někdo ji přezkoumá/prozkoumá, odpoví na ni a zařadí
(Nezapomeňte uvést, kolik článků máte a co nejvíce podrobností, verze: Joomla, PHP, MySQL atd.)

Díky,
S pozdravem,

Emmanuel

02. lis 2024 14:55 #149861
Odpověď od Cony
Moderátor
Základní problém dle mne je ten, že pro 99% webů je smartsearch prostě "overkill". Snaží se v podstatě simulovat něco, co umí např. ElasticSearch mnohem lépe a výkoněji. Chápu programátorskou výzvu "pojďme nasimulovat ElasticSearch jen s použitím PHP a MySQL", protože na většině hostingů ElasticSearch není k dispozici, ale pro jednodušší weby by bohatě postačil klasický Search, jak jej známe z Joomla 3, který sice není tak výkonný, neumí stemming, ale je zase naprosto nenáročný na prostředky a údržbu.
IMHO zajímavější systém by byl ponechání klasického search s propracovenějšími událostmi pro možné pluginy. Smart Search by pak mohl být volitelné rozšíření pro větší weby, případně by mohloa být možnost vše jednoduše napojit např. na ten ElasticSearch.
Poděkovali: Ernst

06. lis 2024 13:00 #149864
Odpověď od Ernst
Joomla Expert
zadal jsem to na GitHub jako chybu, ale vyhodili mě s tím -  github.com/joomla/jissues/issues/1263

06. lis 2024 13:55 - 06. lis 2024 13:56 #149865
Odpověď od Ernst
Joomla Expert
tady je právě problém, že prakticky nejde použít finder a nic jiného v základu teď není. Prostě ztrojnásobení velikosti tabulek s obsahem není akceptovatelná

A také mi někdo prosím co web méně, zvlášť v tomto případě zatěžuje. Finder nebo search?