Přihlásit se

Joomla 6.0

Dne 14. října 2025 bylo oficiálně vydáno Joomla 6.0 (kódové jméno Kuimarisha) společně s Joomla 5.4 (Kutegemea). Joomla 5.1 přinesla zabezpečené TUF aktualizace, ale s Joomla 5.4 / 6.0 přichází automatické aktualizace jádra, které budou probíhat bezpečně a bez nutnosti manuálního zásahu.

Alternative Menu Items

07. bře 2023 14:07 #148029
Odpověď od Rudolf
Joomla Expert
Podšablonou je myšlena funkce vytvoření kopie šablony s přebíráním funkcí z hlavní šablony, co tady myslím František propagoval u článku o šabloně Cassioppea?

Tato funkce s tím nemá co dělat a rozhodně sama nevytvoří nový typ položky menu natož lépe.

Jen to znamená, že pokud se vytvoří podšablona == vygenerují se duplicitní soubory šablony Cassioppea == v nich je je možné udělat také overridy a do nich vytvořit vlastní typy položek menu - toto neošidíte ani se nestane samo jen z důvodu existence podšablony.

Prostě nový typ položky menu místo do overridů casiopey nahrajete do overridů podšablony takže platí pořád:

Tak jsem to dělal dřív a tak to dělat budu dál, jen to nyní mohu nahrát TAKY do podšablony.

MiniJoomla! - www.minijoomla.cz - eshop s rozšířením Joomla/VM
Email Manager - aplikace na správu šablon emailů pro VirtueMart
Easy Feeder - aplikace na generování XML/CSV feedů a napojení na ERP pro VM
PragueClassicconcert - portál pro prodej vstupenek na systému Joomla

07. bře 2023 15:17 - 07. bře 2023 15:20 #148030
Odpověď od Ernst
Joomla Expert
ano, je to ono co propagoval František a je to velmi dobrá věc
a umožní to také to samé co potřebuji, například různý vzhled blogu (jinak naprogramovaný výstup)
buď to udělám alternativní položkou menu, kde se ve výstupu použijí odpovídající, ale různá php v přepisu v šabloně, tak jako dosud

nebo si vytvořím subšablonu, kde bude jen html/com_content/categry/blog.php atd. a položce menu, kde potřebuji změnit výstup, přiřadím tu novou subšablonu

to druhé se mi zdá dokonce čistší

ps: v té subšabloně nebude nic jiného než přepis kagegorie, vše ostatní je prázdné

07. bře 2023 17:05 #148031
Odpověď od Rudolf
Joomla Expert
Hmm, asi je to možné takto udělat, subšablon je možné udělat klidně 100+, ale takhle by mě to nikdy nenapadlo. mě se líbí že mám override v jedné složce a nemusím nic hledat.

MiniJoomla! - www.minijoomla.cz - eshop s rozšířením Joomla/VM
Email Manager - aplikace na správu šablon emailů pro VirtueMart
Easy Feeder - aplikace na generování XML/CSV feedů a napojení na ERP pro VM
PragueClassicconcert - portál pro prodej vstupenek na systému Joomla
Přílohy:

07. bře 2023 19:05 #148032
Odpověď od Ernst
Joomla Expert
Jasně, také nad tím váhám, co je lepší, na jedno jsem zvyklý, druhé zase dává víc možností, třeba mít jen pro tu jednu položku menu vlastní js nebo styly, které se jinde nebudou načítat a nemusím řešit strukturu xml souborů

07. bře 2023 22:19 #148033
Odpověď od Cony
Moderátor
Zajímavé použití subšablony, také by mně to nenapadlo :D
Za mně je ale přehlednější nový typ položky menu, protože ten je vidět ve výpisu na první pohled. Šablona už ne...

07. bře 2023 22:20 #148034
Odpověď od Cony
Moderátor

Jasně, také nad tím váhám, co je lepší, na jedno jsem zvyklý, druhé zase dává víc možností, třeba mít jen pro tu jednu položku menu vlastní js nebo styly, které se jinde nebudou načítat a nemusím řešit strukturu xml souborů
Vlastní CSS a JS lze samozřejmě použít i v první variantě, stačí je nevolat v index.php šablony, ale až v tom výstupu komponenty...

08. bře 2023 22:39 #148041
Odpověď od Ernst
Joomla Expert
jasně, takhle to jde také udělat vždy