Přihlásit se

Joomla 5.2.2 Security & Bugfix Release

Joomla 5.2.2 je nyní k dispozici. Jedná se o bezpečnostní vydání pro Joomla 5.x.

Časový lag na windows hostingu

26. zář 2012 10:33 #98014
Ahoj,
mám takový problém ne-problém. Na Joomle hostované na Wokením serveru dochází k 1sekundovému lagu při načítání stránek v Joomle. Problém se týká pouze Joomly, jakékoli ostatní php scripty, statické html stránky a ASP.NET aplikace takovým neduhem netrpí.
Zkoušel jsem v Joomle odinstalovat všechno co není třeba k běhu jediné úvodní stránky. Zkoušel jsme nastavit cache v Globální nastavení/Systém, na všechny tři možné hodnoty (Vypnuto, zapnuto konzerva atd...). Vyzkoušel jsem i jch-optimize pro optimalizaci načítání. Naprosto bez efektu na počáteční 1s. lag. Samozřejmě všechna nastavení měla efekt u výsledného načítání stránek, ať už pozitivní nebo negativní, ale počáteční vteřinka tam zůstává.
Lag se projevuje i v administraci, je to také vteřina navíc k běžnému provozu, ale týká se to jen hlavních stran, u pod-stran na záložkách (např, global sett..- System nebo Server) už toto není a strana naskakuje defakto ihned.

Info io systému: MS Windows 2008 datacenter. PHP: 5.3.13 s nastaveným FastCGI, Joomla 2.5.7 ale projevovalo se to i u verze 2.5.6. Dřív nevím, přišel jsem k Joomle až teď. Každopádně kolega zkušený Joomlista mi neporadil a jeden z webů co hostuje na woknech má podobné zpoždění.

Tak jen jestli jste se s tím někdo nesetkal, nebo nemáte nápad co by to mohlo být. Předem moc díky.

Považujte mne za diletanta a rejpala, budeme pak mít jednoduší komunikaci ;).

26. zář 2012 13:04 #98028
Odpověď od Karel Neugebauer - itx.cz
Nováček
Nedá mi to se nezeptat. Nepřijde ti trošku sadomaso hostit na Windows serveru ? Jednak Windows servery jsou logicky vždy dražší než Linux varianty (ve stejné tech spec), a druhak je to drbání se za uchem z druhé strany.

itx.cz - komplexní služby v IT ... hostime.cz - webhosting nejen s podporou Joomla

26. zář 2012 23:15 #98036
Odpověď od Cony
Moderátor
Nezmínil jste jaký HTTP Server, takže předpokládám IIS. Používáte v ném rozšíření interpretující htaccess (nevím jak se jmenovalo)? To bylo, dle mé zkušenosti, poměrně velký žrout výkonu...

27. zář 2012 09:49 #98048
Odpověď od Roice
Uživatel
Sadomaso, záleží na úhlech pohledu, pro mne je to mnohem pohodlnější, mohu mít ASP.NEt aplikace a Joomlu na jednom stroji, což mi šetří čas a peníze za dva stroje. Navíc mám dlouholeté zkušenosti z firmy kde jsem se staral o Wokení servery, takže pro mne je to i mnohem rychlejší, to samozřejmě neznamená že Linux není lepší, mnohdy je. Ale jak jsme psal šetří mi to především čas a to ve chvíli kdy to není moje obživa, ale spíš zábava, je hodně podstatná položka.
Windows servery, jsou cenově s Linuxem naprosto srovnatelné. Tedy pokud člověk nepoužívá bastly typu MS Exchange nebo MS SQL server. Ale to je na jinou debatu a těch je po netu tolik, že už to ani nemá smysl.

27. zář 2012 10:00 #98050
Odpověď od Roice
Uživatel
Ano IIS s integrovaným prostředím od MS pro PHP, viz php.iis.net/ .
Ne rozšíření pro htaccess nepoužívám, to je jedna z věcí která tam prostě nemá co dělat, bylo by to jako míchat jablka a hrušky a věřím, že to by bylo příčinou. Leč na serveru běží několik aplikací ať už na PHP nebo ASp.net srovnatelných nebo i převyšující náročnost Joomly. Konkrétně kolega pracuje na systému s algoritmy pro fyzikální výpočty výměníků tepla, nebo odkouření kaskádních kotlů vše v PHP a vše reaguje plynule bez prodlev a server se ani nezapotí.
Každopádně díky za nápad.

11. říj 2012 14:30 #98615
Odpověď od Roice
Uživatel
Ahoj, tak jsem se zase chvilku tímhle zabýval a jediné so mne ještě napadlo byl výkon serveru. Vyzkoušel jsme tedy nainstalovat načisto iis a cgi PHP5.3 na nejsilnější železo co jsem sehnal. IT mi půjčili renderovací stroj od Dellů s dvouma novejma Xenonama, 12Gb ram, a SSD disky, prostě aby nebyli pochyby o vlivu výkonu na tenhle lag.
Takže všechno na novém stroji, načisto instalované a přístup na lokalhost. A světe div se lag je tu naprosto stejný, prostě sekunda než se začne něco dít a pak naskočej stránky.
Tak až mi zase něco napadne, tak to sem pošlu, jak jsme dopadl :evil: